Hlavní obsah

O stavebním spoření s R. Trávníčkem

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření a úvěr ze stavebního spoření jsou ideální nástroje pro financování rekonstrukcí a modernizaci bydlení. V ČMSS navíc poskytujeme úvěr na 500 000 Kč bez zajištění.

Článek

Je možná mimořádná splátka úvěru ze stavebního spoření?

Na úvěrový účet je možné provádět mimořádné vklady kdykoli v průběhu splácení úvěru ze stavebního spoření. Po provedení vkladu je však třeba tuto skutečnost písemně oznámit ČMSS, aby došlo ke správnému zaúčtování. Pokud má být mimořádnou splátkou splacen celý zůstatek úvěru, je účastník povinen tuto skutečnost písemně oznámit ČMSS nejméně 1 měsíc předem. Podepsanou žádost zašlete poštou nebo je možné ji naskenovat a zaslat na e-mailovou adresu info@cmss.cz, případně faxem na číslo 225 229 999.

Pokud bude jednorázový vklad ve výši minimálně 10 % z cílové částky, máte možnost si písemně požádat o snížení měsíčních splátek na zbývající část úvěru ze stavebního spoření. Snížení měsíční splátky nelze umožnit u spotřebitelských úvěrů.

U překlenovacího úvěru není mimořádný vklad možný. Pokud zašlete vyšší částku, bude přeúčtována na váš dospořovací účet.

Jak na zvýšení cílové částky?

Máte-li uzavřenou smlouvu stavebního spoření v jiné tarifní variantě nežli Variant nebo Garant, pak při zvýšení cílové částky dochází i ke změně tarifní varianty, a to buď na tarif Variant, kde je úročení vkladu ve výši 1,5 % p. a. a úročení úvěru ve výši 4,3 % p. a., nebo tarif Garant, kde je úročení vkladu ve výši 1 % p. a. a úročení úvěru ve výši 2,95 % p. a.

Za zvýšení cílové částky se změnou tarifní varianty klient hradí poplatky dle platného Sazebníku úhrad.

Se zvýšením cílové částky vám pomůže obchodní zástupce ČMSS.

Co se stane se smlouvou stavebního spoření po 6 letech?

Minimální lhůta spoření a podmínka pro získání státních podpor je podle zákona o stavebním spoření šest let. Je možné pokračovat ve spoření i delší dobu za stále stejných podmínek.

Je však důležité kontrolovat zůstatek na účtu stavebního spoření, aby nedošlo k přespoření cílové částky. Přespoření je podle Všeobecných obchodních podmínek nepřípustné.

Dále je také třeba si uvědomit, že čím má klient vyšší zůstatek na účtu stavebního spoření, tím se mu snižuje výše nároku na čerpání úvěru (úvěr = rozdíl mezi cílovou částkou a zůstatkem na účtu stavební spoření).

Vybavte svoji domácnost v moderním stylu

Spořím déle než 6 let. Mohu si naspořené peníze již vybrat? Mohu je použít, jak budu chtít, nebo jenom na bydlení?

Naspořené peníze včetně úroků a státních podpor můžete po 6 letech spoření vybrat a použít na cokoli. V rámci toho můžete zvážit i tyto možnosti:

  • nová smlouva o stavebním spoření + část úspor na ni jako jednorázový vklad
  • nová smlouva pro dítě nebo jiného člena rodiny + část úspor na ni jako startovací vklad
  • nové doplňkové penzijní spoření + část úspor na ně jako jednorázový vklad
  • nové investiční životní pojištění + část úspor na ně jako jednorázový vklad
  • úspory použít na cokoli + nárok na úvěr zužitkovat na bytové potřeby rodiny

V každém případě využijte servisních služeb svého osobního finančního poradce ČMSS. Jeho jméno a kontaktní spojení najdete v ročním výpisu z účtu.

Případně najdete nejbližšího finančního poradce ČMSS či poradenské místo ČMSS.

Pro ověření stavu účtu se zaregistrujte do internetového bankovnictví mojeLiška na adrese www.mojeliska.cz.

Při registraci budete zadávat následující údaje:

  • jméno a příjmení
  • datum narození
  • číslo smlouvy stavebního spoření
  • platnou e-mailovou adresu

Reklama

Související témata:

Načítám