Hlavní obsah

Objevili jste doma nebo na chalupě plíseň? Víme, jak s ní zatočit i jak jí předejít

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Je to k vzteku, když se někde objeví plíseň. Možná doma v koupelně, možná po příjezdu na ještě zazimovanou chalupu. Vyzkoušejte následující finty a uvidíte, že po plísni nezbude ani památka.

Článek

Plíseň bohužel bývá častým spouštěčem různých alergií a onemocnění, a proto se snažte zbavit se jí co nejrychleji. Přitom nebývá podstatné, jestli se objevila na zdi, nábytku nebo závěsu v koupelně. Kromě speciálních postupů a přípravků samozřejmě existuje pár osvědčených „babských rad“, jak s ní zatočit. Pochopitelně je mnohem snazší i rozumnější zabránit jejímu vzniku. Právě na prevenci se vyplatí myslet i při běžném provozu domácnosti.

Dvojboj větrání a techniky

Pamatujte si, že základem boje zvlášť proti plísním na zdech je poctivé větrání. Proto je nejlepší, když je místnost přiměřeně vytápěná, ale zároveň v ní aspoň občas otevřete okno. Nejen při sprchování, žehlení či vaření, ale i tím, že dýcháte a potíte se, se do ovzduší uvolňuje vodní pára. Ta se v uzavřeném prostoru sráží a vytváří ideální podmínky pro vznik plísní.

Běžné větrání bohužel nemusí být vždy stoprocentně účinné. Někdy je zkrátka nutné do boje zapojit absorpční přístroje, které vodní páru přeměňují na tekutinu. Rozhodně není na škodu průběžně sledovat vlhkost vzduchu a udržovat ji v doporučeném rozmezí. Hodnoty by se v interiéru měly pohybovat mezi 50 až 60 %. K tomu, abyste byli stále v obraze, vám poslouží vlhkoměr.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Větrat! To je jedna z účinných prevencí proti plísním v bytěFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Na plesnivou zeď zabere vápno

Přes veškerá opatření se samozřejmě může stát, že někde na zdi za nábytkem objevíte našedlé skvrny. Bohužel vám v tom případě nezbude nic jiného než si pořídit v drogerii nebo ve specializovaném obchodě nějaký dezinfekční prostředek, který je určený na likvidaci plísní, hub a lišejníků v interiérech. Ten nastříkejte na zeď, pak povrch špachtlí seškrábněte, případně ji můžete ještě „začistit“ brusným papírem. Tento postup bude pravděpodobně nutné po vyschnutí ještě jednou zopakovat. K následnému malování použijte barvu, která obsahuje látky hubící plísně.

Pokud se vám nechce používat moderní chemii, můžete také vyzkoušet tradiční postupy, které jsou zároveň ekologické. Nabízejí se staletími prověřené hašené vápno nebo modrá skalice neboli síran měďnatý. Hašené vápno vytvoří na zasaženém povrchu zásadité prostředí, které všechno „spálí“, a pak se promění na neškodný vápenec. Modrá skalice hubí „škůdce“ pomocí měďnatých kationtů, které mají výrazný protiplísňový a antibakteriální efekt.

Nedejte plísni šanci ani ve vlhku

Plísně v koupelně i na ostatních vlhkých místech se zbavíte pomocí roztoku, který si sami připravíte. Smíchejte 3 polévkové lžíce bílého octa, 1 čajovou lžičku boraxu (koupíte v drogeriích) a 2 šálky horké vody. Směs nalijte do rozprašovače, důkladně ji protřepejte, pak podle potřeby postříkejte obklady, okna a další místa zasažená plísní a nechte několik hodin působit. Ošetřené plochy následně vydrbejte kartáčkem s tvrdými štětinami a nakonec důkladně opláchněte vodou.

Sprchový závěs vyperte

Zplesnivěly okraje igelitového závěsu ve sprše? Určitě nemusí rovnou skončit v popelnici. Dejte ho do pračky společně se dvěma froté osuškami a pusťte „šetrný“ program určený na syntetiku nebo vlnu. Do násypky k běžnému pracímu prášku přidejte ještě půl šálku jedlé sody a na máchání místo aviváže dejte půl šálku octa. Závěs neždímejte ani nedávejte do sušičky, nechte ho jen volně okapat a uvidíte, že bude zase jako nový.

Zahradní nábytek ošetříte čpavkem

Bohužel se často stává, že i nábytek, který byl uskladněný v garáži nebo ve sklepě, „chytil“ přes zimu plíseň. Na dřevěný můžete použít roztok ze 4 litrů vody, 1 šálku čpavku, poloviny šálku octa a čtvrt šálku jedlé sody. Povrch po vyčištění důkladně opláchněte vodou a utřete dosucha savým hadrem, například starým froté ručníkem.

Objevili jste na dřevěném zahradním nábytku nějaké další vady, jako jsou například rýhy a praskliny? Vyřeší to tmel.

Z proutěného nábytku odstraníte plíseň směsí ze 4 litrů vody a 2 polévkových lžic čpavku. Špatně přístupná místa snáz vyčistíte kartáčkem na zuby. Opět je pak důležité všechno důkladně opláchnout a osušit, případně nechte doschnout na čerstvém vzduchu.

Máte v záloze další účinné pomocníky proti plísním v domácnosti?  

Reklama

Související témata:

Načítám