Hlavní obsah

Objevte epsomskou sůl: proti bolestem zad i na ekzémy

Foto: Marekuliasz; Shutterstock.com

Foto: Marekuliasz; Shutterstock.com

Reklama

Vypadá jako sůl, ale do jídla nepatří. Naopak ji využijete především v péči o tělo. Ve formě koupelí dovede ulevit od bolesti kloubů či kožních problémů. Poohlédněte se po ní, nebudete litovat.

Článek

Nejprve k názvu: epsomská se jí říká proto, že poprvé ji z přírodně vyskytujícího se minerálu vykrystalizovali v 17. století Angličani ve městě Epsom. V našich krajích je však mnohem více známá jako hořká sůl. Jste-li zběhlí v chemii, pak vám více řekne vzorec MgSO4-7H2O a úplně nejpřesnější označení je síran hořečnatý heptahydrát. V lékárně, kam byste se pro tuto sloučeninu měli vydat, žádejte Magnesium Sulfát, čtvrtkilové balení stojí zhruba stokorunu. Ovšem nepleťte si epsomskou sůl s Glauberovou, která má sice podobné účinky, ale jde o síran sodný.

Koupel uvolňuje

Síran hořečnatý se nejlépe vstřebává kůží, proto se nejčastěji indikuje ve formě koupelí. Na jednu vanu budete potřebovat minimálně jeden, ale lépe dva hrnky soli. Rozpouští se rychle. Abyste pocítili maximální účinek, poležte si ve vodě alespoň tři čtvrtě hodiny. Když si budete regulovat teplotu, odpočiňte si i déle.

Těšte se, že vám povolí bolest zad a kloubů. Odezní akutní stavy dny, povolí bolest při vymknutí kotníku. Již před dávnými lety se zjistilo, že epsomská sůl má vliv na otoky, reguluje objem zadržované vody v těle. S úspěchem toho využívají modelky a herečky pro jednorázové zmenšení objemu v bocích a pase.

Doplnění hladiny hořčíku v krvi snižuje adrenalin a pomáhá produkovat serotonin, hormon štěstí, což vede k uvolnění nervového systému a zlepšení spánku. Připočtěte si ještě pozitivní účinek na srdce (prý dokonce reguluje jeho rytmus) a snížení vysokého tlaku. Rodiče dětí s poruchami autistického spektra dokonce zaznamenávají zlepšení jejich agresivních stavů.

Foto: Jacob Lund; Shutterstock.com

Už samotná lázeň v teplé vodě přináší uvolňující pociti, co teprve s přidáním hořčíku!Foto: Jacob Lund; Shutterstock.com

Kosmetické účinky

Minerály dodávají pokožce vitalitu, v případě hořčíku je to hlavně svěžest a čistota. Neváhejte lžičku sloučeniny smíchat s pleťovým mýdlem a umýt si tvář. Podobně čisticí efekt, zvláště na aknózní pleť, má maska, kterou si vyrobíte smícháním vaječného bílku, nasekaného rajčete a po jedné lžičce epsomské soli, aloe vera gelu a tymiánového oleje. Po dvaceti minutách smyjte a užívejte si příjemně vyhlazenou tonizovanou pleť. Podobný efekt má i skořicová maska.

Smícháním lžíce síranu hořečnatého se stejným množstvím vlasového šamponu získáte takzvaný volumizér - přípravek na zvětšení objemu vlasů a kondicionér v jednom. Po nanesení na vlasy je třeba směs nechat deset až patnáct minut působit. Po smytí budou vaše vlasy pružné, lesklé a budou se lehce rozčesávat.

Foto: Alliance; Shutterstock.com

Balzám na vlasy s vysokým obsahem hořčíku dovede skutečné divyFoto: Alliance; Shutterstock.com

Ekzémy, vyrážky, ale i mykotické stavy léčí výše zmíněná koupel ve vaně. Lázeň nohou jim dodá nejen lehkost v pohybu, ale také pomůže změkčit ztvrdlou pokožku na patách. K exfoliaci, tedy odstranění odumřelých částeček kůže, pomohou peelingy všeho druhu.  Můžete do nich přidat právě i epsomskou sůl.

Vnitřní čištění

Některé jogínské techniky doporučují síran hořečnatý jako součást očisty střev, slinivky a jater. Ale nemusíte chodit tak daleko, stačí zabrousit do rad našich babiček a koupit si některou ze silně mineralizovaných vod s obsahem hořčíku (například Šaratica nebo Zaječická hořká). Mají projímavé účinky, proto by se měly používat s rozmyslem.

Pomozte úrodě!

Hořčík je pro zahradu požehnáním. Smícháte-li lžíci epsomské soli s pětilitrovou konvicí vody na zalévání trávníku, odvděčí se vám skutečně bohatě. Stejně tak působí i na úrodu rajčat a paprik, jen se roztok nanáší postřikem na celé rostliny.

Objevte kouzlo epsomské soli! Její využití je skutečně široké a je jen na vás, které z cest dáte přednost.

Reklama

Načítám