Hlavní obsah

Objevte své pravé sexuální já! Jak? Vypořádejte se s minulostí

Foto: Profimedia

Naučte se pochopit, co chcete v sexu opravdu vyFoto: Profimedia

Reklama

Upřímnější, bohatší a opravdovějším vzrušením naplněné vztahy. Chcete je? Pokud zvýšíte vlastní vědomí o svých opravdových touhách, způsobech, zážitcích i zkušenostech, můžete mít tohle, ale i mnohem víc.

Článek

„Moji rodiče doma chodili nazí, otevřeně se bavili o sexualitě a věčně před námi s bratrem něco řešili,“ říká čtyřiatřicetiletá Jitka, která o sobě tvrdí, že o sexu věděla snad všechno někdy okolo desátého roku věku. „Ale absurdně ne od rodičů. Oni měli svůj vlastní svět, ale konkrétně s námi nemluvili nikdy o ničem,“ krčí rameny teď již uvědomělá žena, která, když před lety potkala svého manžela, narazila na problém.

Minulost dělá budoucnost

„On vyžadoval orální sex, mně se do něj nechtělo. Vždycky jsem si vybavila tátovy časopisy na záchodě a ten pocit, jak se mi hnusí, když je žena podřízená a chlap si s ní může dělat, co chce. O tom jsme se s manželem hádali,“ popisuje Jitka, jež s partnerem navštívila poradnu.

„Ukázalo se, že můj odpor k orálu skutečně souvisí s dětstvím, ale dá se s ním pracovat. Společně s terapeutem jsme odstranili veškeré bloky a nyní se na orální sex dívám naprosto jinak,“ uzavírá čtenářka. Taky něco „nemusíte“? Nahlédněte do minulosti!

Foto: Profimedia

Jestli není jeden z páru ochoten vyjít druhému vstříc, je možná na místě navštívit odborníka, nebo alespoň zapátrat v hlavě po možných důvodechFoto: Profimedia

Jak přistupovat k problémům?

Docentka v oboru sociální psychologie Sheree Dukes Conrad a profesor psychologie Michael A. Milburn (oba z Massachusettské univerzity v Bostonu) se již léta zabývají lidskou sexualitou, psychikou, veřejným míněním, zásadami spolužití a i vlivem masmédií na veřejnost.

Svorně hlásí, že k tomu, aby člověk mohl být citově, emočně i sexuálně spokojen, především potřebuje odkrýt své individuální sexuální já, to znamená ohlédnout se zpátky a podívat se na svou minulost.

I nemilé věci posouvají dál

„Sestoupíme-li až na dno asociací – pozitivních i negativních –, které zajišťují variabilitu našeho sexuálního chování jako individuality, může nám to pomoci rozšířit milostný repertoár a učinit své životy bohatšími a plnějšími,“ tvrdí odborníci na slovo vzatí v knize Sexuální inteligence, kterou celou věnovali pomoci k dosažení většího uspokojení v milostných vztazích.

Zároveň dodávají, že sexuálně inteligentní lidé se učí prozkoumávat svoji intimní historii a snaží se pochopit, jak asi informace, které vstřebali, ovlivnily jejich současné sexuální pocity a vztahy. Máte-li zájem o totéž, řiďte se následujícími pokyny.

Foto: Profimedia

Odbourat spoustu bloků se jedině vyplatíFoto: Profimedia

Jak odkrýt tajné sexuální „já“?

  • Pokuste se neobviňovat nebo nezavrhovat sebe samé či svého partnera kvůli fantaziím. Nezapomínejte, že lidé mají mnoho představ, které nemusejí nutně převádět do skutečného života.
  • Pokud se vám některé sexuální chování, myšlenka, nápad nelíbí, prozkoumejte svou minulost a pátrejte po informacích – prověřte vliv médií, ranou výchovu, náboženství, rodinné zvyky, zkušenosti.
  • Zvažte, jestli bude příjemnější přehrávat své fantazie do skutečnosti, nebo si je ponechat jako pouhé vzrušující (možná i vzájemně sdílené) představy.
  • Vyhněte se škatulkování a nálepkování čehokoli jakožto „nenormálního“ nebo odsuzování partnera za přání, které chce vyzkoušet.
  • Hovořte s partnerem o významech, jaké pro vás vaše vlastní fantazie mají, ne o pouhém konkrétním chování, jehož se týkají.
  • Zeptejte se partnera, který aspekt vaší fantazie je pro něj vzrušující.
  • Uznejte možnost, že fantazie vašeho milence, která se vám jeví jako nepříjemná, může pro něho znamenat něco velmi odlišného než to, za co ji pokládáte vy sami.
  • Pokuste se identifikovat prvky sexuální fantazie, které vzrušují vás i váš protějšek, a zkuste pak přijít se společnými fantaziemi, které budou příjemné vám oběma.

Tak už víte, co s načatými zimními večery?

Reklama

Načítám