Hlavní obsah

Koláč z kynutého těsta s rozinkami

Hodnocení:
(0)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Baví vás dívat se na mraky? A víte, že existuje dezert, který se jednomu z nich podobá? Obláček z kynutého těsta si zamilujete!

Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
Na těsto
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 vejce
  • 22 g droždí
  • 1 špetka soli
  • 250 ml mléka
Na potření
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • rozinky
Na náplň
  • 150 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1 vanilkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy dejte mouku, vytvořte důlek, přilijte trochu mléka, lžičku cukru, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Zhruba po 10 minutách doplňte ostatní suroviny na těsto, vypracujte hladké těsto a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.

Krok 2: Z těsta pak vyválejte plát o velikosti menšího plechu (měl by být vysoký tak půl centimetru), potřete ho vlažnou směsí rozpuštěného másla, žloutku, vanilkového cukru a rozinek. Potřený plát stočte do rolády a nakrájejte ho na 7 stejně velkých špalíčků.

Krok 3: Špalíčky naskládejte do máslem vymazané kulaté dortové formy o průměru 22 cm. Jeden špalíček patří doprostřed, ostatní okolo něj.

Krok 4: Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia asi 20 minut. Poté obláček zalijte směsí smetany a vanilkového cukru (možná ještě lepší varianta je horký puding) a ještě asi 10 minut pečte. Podávejte vlažné, třeba ke kávě nebo kakau.

Nemáte dobré zkušenosti s kynutým těstem? Je čas to změnit. Podívejte se na co si při zadělávání těsta dát pozor.

ynezorPumanzeSaNyknalC