Hlavní obsah

Obrácený banánový koláč

Hodnocení:
(21)
Foto: Jan Přibylský
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Karamelizované banány s oříšky, křehké těsto a oříškový krém? Zkuste tuhle dokonalou kombinaci a uvidíte, že se po koláči jen zapráší.

Ingredience pro:
1 forma o rozměrech 24 × 24 cm
Na těsto
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
Na dohotovení
  • 50 g lískooříškového čokoládového krému
  • 3 banány
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy prosijte obě mouky, přidejte moučkový cukr, pokrájené změklé máslo a žloutky. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do folie a nechte chvilku odpočinout v chladu. 

Krok 2: Banány oloupejte, podélně překrojte a seřízněte na poloviny. Ve větší pánvi nechte rozpustit cukr, přidejte do něj máslo, a když se směs spojí, přidejte banány a oříšky. Míchejte, aby se ovoce obalilo. Poté směs přesuňte do formy a zarovnejte tak, aby se banány nepřekrývaly.

Krok 3: Těsto vyválejte na velikost o něco větší, než je forma. Potřete ho lískooříškovým krémem a potřenou stranou ho opatrně přeneste na karamelovou směs. Okraje těsta zahněte dovnitř. Navrchu ho na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára. 

Krok 4: Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte půl hodiny. Po upečení ho nechte trochu vychladnout a překlopte na podnos. 

Tip: Vychladlý koláč můžete podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny, šlehačky nebo mascarpone.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama