Hlavní obsah

Obrácený švestkový koláč à la perník. Se slaným karamelem!

Hodnocení:
(101)
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Poslední úrodu švestek upečte na způsob obráceného koláče. Na vrchu vás bude po vyklopení čekat šťavnatá vrstva ovoce se slaným karamelem a pod ní kořeněné špaldové těsto. Díky zakysané smetaně je parádně vláčné!

Ingredience pro:
1 koláč
Na švestky
  • 60 g másla
  • 80 g hnědého přírodního cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 20 švestek
Na těsto
  • 100 g másla
  • 60 g hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Článek

Postup

Krok 1: Máslo s cukrem, solí a skořicí svařte na hustý karamelový sirup.

Krok 2: Na dno koláčové formy s odnímatelným okrajem tuto směs vlijte, poklaďte vypeckovanými švestkami a pusťte se do těsta.

Krok 3: Změklé máslo utřete s cukrem, skořicí a zázvorem, zapracujte vejce, kysanou smetanu a na závěr i prosátou mouku s kypřicím práškem.

Krok 4: Těsto rozetřete na švestky a koláč pečte 40–50 minut při 180 °C, nebo kontrolujte pomocí špejle: píchněte do těsta, a pokud je po vytažení suchá, je těsto správně upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě a poté vyklopte. Podávejte vlažné nebo studené, s kopečkem kysané smetany a sekanými oříšky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.