Hlavní obsah
3,2
(130)
 

Poslední úrodu švestek upečte na způsob obráceného koláče. Na vrchu vás bude po vyklopení čekat šťavnatá vrstva ovoce se slaným karamelem a pod ní kořeněné špaldové těsto. Díky zakysané smetaně je parádně vláčné!

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Švestky
  • 60 g másla
  • 80 g hnědého přírodního cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 20 ks švestek
Těsto
  • 100 g másla
  • 60 g hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 ks vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
Článek

Postup

01.

Máslo s cukrem, solí a skořicí svařte na hustý karamelový sirup.

02.

Na dno koláčové formy s odnímatelným okrajem tuto směs vlijte, poklaďte vypeckovanými švestkami a pusťte se do těsta.

03.

Změklé máslo utřete s cukrem, skořicí a zázvorem, zapracujte vejce, kysanou smetanu a na závěr i prosátou mouku s kypřicím práškem.

04.

Těsto rozetřete na švestky a koláč pečte 40–50 minut při 180 °C, nebo kontrolujte pomocí špejle: píchněte do těsta, a pokud je po vytažení suchá, je těsto správně upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě a poté vyklopte. Podávejte vlažné nebo studené, s kopečkem kysané smetany a sekanými oříšky.

Načítám