Hlavní obsah
2,9
(1733)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Znáte takové ty dezerty, co provoní nejen váš byt, ale i celou ulici? Křehký hruškový koláč se skořicovým krémem patří přesně do této kategorie! Použít můžete i jablka, takže je to ideální dezert na leden, kdy moc jiného čerstvého ovoce nemáme.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • sůl
  • 5 lžic studené vody
  • 1 ks bílku
Náplň
  • 4 ks hrušek
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g cukru krupice
  • 3 ks žloutků
  • 30 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • mandlový lupínek
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny.

Foto: Eva Malúšová

Na koláč nejsou potřeba žádné složité ingredienceFoto: Eva Malúšová

02.

Mouku, máslo a sůl rozmixujte na drobenku, přilijte vodu a nejprve v mixéru a poté rukama zpracujte na hladké těsto.

Foto: Eva Malúšová

Těsto si nejjednodušeji připravíte v mixéruFoto: Eva Malúšová

03.

Na pomoučené ploše těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 32 cm. Okraje odřízněte a případně je schovejte na ozdobu. Dno několikrát propíchejte vidličkou, překryjte kolečkem pečicího papíru, zatižte luštěninami (díky nim se dno nevyboulí a můžete je samozřejmě použít opakovaně) a pečte 12 minut při 200 °C. Ihned po upečení dno potřete bílkem a vraťte ještě na minutku do trouby. Díky tomuto opatření se pak korpus nerozmáčí.

Foto: Eva Malúšová

Formu vyložte rozváleným těstem, zatižte luštěninami a po upečení ještě potřete bílkem, aby se těsto pěkně zatáhlo a nenavlhloFoto: Eva Malúšová

04.

Mezitím si připravte krém: smetanu prošlehejte s cukrem, žloutky, moukou a skořicí. Upečený korpus obložte plátky hrušek (vybírejte co nejzralejší kusy, ale hodí se i jablka) a přelijte krémem.

Foto: Eva Malúšová

Na předpečený korpus přijdou plátky hrušek a žloutkovo-smetanový krém se skořicíFoto: Eva Malúšová

05.

Povrch posypejte mandlemi a případně ozdobte zbytkem těsta, ze kterého vykrájíte lístečky, hvězdičky nebo jiné tvary. Ty můžete také potřít bílkem, aby chytly pěknou barvu. Pečte 35-40 minut při 200 °C.

Foto: Eva Malúšová

Povrch posypejte mandlemi a ozdobte zbytky těsta, které můžete také potřít bílkemFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Křehké máslové těsto, jemný krém, slaďounké hrušky a neodolatelná vůně, to všechno vás čeká po upečení tohoto koláčeFoto: Eva Malúšová

Nevíte, co se zbylými bílky? Schovejte si je v lednici na některý z moučníků z článku Dezerty lehké jako sníh. Zkuste dorty, pusinky i křehký koláč.

Reklama