Hlavní obsah

Hruškový koláč se skořicovým krémem

Hodnocení:
(208)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Znáte takové ty dezerty, co provoní nejen váš byt, ale i celou ulici? Křehký hruškový koláč se skořicovým krémem patří přesně do této kategorie! Použít můžete i jablka, takže je to ideální dezert na leden, kdy moc jiného čerstvého ovoce nemáme.

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • sůl
  • 5 lžic ledové vody
  • 1 bílek
Na náplň:
  • 4 hrušky
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 30 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • mandlové lupínky
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny.

Foto: Eva Malúšová

Na koláč nejsou potřeba žádné složité ingredience

Krok 2: Mouku, máslo a sůl rozmixujte na drobenku, přilijte vodu a nejprve v mixéru a poté rukama zpracujte na hladké těsto.

Foto: Eva Malúšová

Těsto si nejjednodušeji připravíte v mixéru

Krok 3: Na pomoučené ploše těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 32 cm. Okraje odřízněte a případně je schovejte na ozdobu. Dno několikrát propíchejte vidličkou, překryjte kolečkem pečicího papíru, zatižte luštěninami (díky nim se dno nevyboulí a můžete je samozřejmě použít opakovaně) a pečte 12 minut při 200 °C. Ihned po upečení dno potřete bílkem a vraťte ještě na minutku do trouby. Díky tomuto opatření se pak korpus nerozmáčí.

Foto: Eva Malúšová

Formu vyložte rozváleným těstem, zatižte luštěninami a po upečení ještě potřete bílkem, aby se těsto pěkně zatáhlo a nenavlhlo

Krok 4: Mezitím si připravte krém: smetanu prošlehejte s cukrem, žloutky, moukou a skořicí. Upečený korpus obložte plátky hrušek (vybírejte co nejzralejší kusy, ale hodí se i jablka) a přelijte krémem.

Foto: Eva Malúšová

Na předpečený korpus přijdou plátky hrušek a žloutkovo-smetanový krém se skořicí

Krok 5: Povrch posypejte mandlemi a případně ozdobte zbytkem těsta, ze kterého vykrájíte lístečky, hvězdičky nebo jiné tvary. Ty můžete také potřít bílkem, aby chytly pěknou barvu. Pečte 35-40 minut při 200 °C.

Foto: Eva Malúšová

Povrch posypejte mandlemi a ozdobte zbytky těsta, které můžete také potřít bílkem

Foto: Eva Malúšová

Křehké máslové těsto, jemný krém, slaďounké hrušky a neodolatelná vůně, to všechno vás čeká po upečení tohoto koláče

Nevíte, co se zbylými bílky? Schovejte si je v lednici na některý z moučníků z článku Dezerty lehké jako sníh. Zkuste dorty, pusinky i křehký koláč.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.