Hlavní obsah

Očima padesátky Terezy Maxové: O stárnutí, moudrém Kubánci a komunismu v nás

Foto: Marcel Gonzalez Ortiz / ilustrace Lenka Samešová

Foto: Marcel Gonzalez Ortiz / ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vím, že pozornost, kterou vám lidi věnují jenom díky vašemu vzhledu a profesi, s léty postupně slábne. V mládí jsem byla zvyklá na spoustu pozornosti. Kdybych to shrnula do jednoho slova, byla jsem hýčkaná.

Článek

Na to si, znáte to, člověk zvykne snadno. Ale protože jsem nikdy nebyla „diva“, která obdiv okolí nutně potřebuje k životu, tak i stárnutí je pro mě, možná, jednodušší.

No, jednodušší...

Myslím si zkrátka, že člověk by měl zestárnout do moudrosti, ale zároveň si zachovat pocit mladého ducha, ženskosti a lehkosti, a přitom úplně nezblbnout, nežít jenom povinnostmi a starostmi… To byly věci, které jsem řešila.

Protože každý vám dnes poradí se zdravým životním stylem. S omlazením buněk, vhodnými potravinami, antioxidanty. Existují tisíce studií o tom, proč je stres špatný a pohyb dobrý. Výsledkem je, že stárneme pomaleji. Ženy, například, mohou porodit dokonce i v padesáti, což se mi, mimochodem, zdá úžasný, ale nemůžu říct, že bych si na to troufla – z porodu jsem byla unavená už ve čtyřiceti.

Ano, padesát je dnes nových pětatřicet. Ale nikdo vám neporadí, jak to udělat, aby vám až do pozdního věku vydržela bezstarostnost a radost ze života. Mám v sobě například odjakživa zakořeněnou zodpovědnost a smysl pro povinnost. A taky věřím, že všechno vydržím. U nás na Kaplankayi máme od roku 2018 každoroční velkou konferenci o vyrovnaném a spokojeném životním stylu, wellbeingu. Jmenuje se Harvest, Sklizeň. Jezdí tam mezinárodní kapacity, specialisté na dlouhověkost, na meditaci, zdravý a spokojený partnerský život, na umění odpouštět… Je mezi nimi i Alberto Villoldo, původem kubánský profesor a lékařský antropolog, který zkoumá moudrost domorodých kmenů v Amazonii a praktiky šamanů z kmene Inků.

S ním jsem se o svojí pracovitosti bavila – smál se, až se za břicho popadal. „No jasně! To znám! Kuba, Československo! Komunismus v nás! Ani se nemodli, ale hlavně pracuj!“ Alberto tvrdí, že lidi, kteří vyrůstali v komunismu, mají v sobě zakódováno: „Nejseš dost dobrej! Musíš se víc snažit!“ Což vám na štěstí a radosti ze života moc nepřidá. Zase máme v sobě disciplínu a jsme jako národ odolnější. 

Tak se na to snažím myslet a zas to s tou zodpovědností nepřehánět. Nechat věci plynout, nebojovat na sílu a na krev, být jako voda.

Ale i vše má své meze.

Jaké meze měla Tereza Maxová, autorka dnešní glosy, na mysli? To si můžete přečíst v knize Tereza, která vyšla vloni. Najdete v ní nejen osobní deníkové zápisky světově proslulé topmodelky, ale také řadu exkluzivních fotografií. A kdo je vlastně Tereza Maxová, když svlékne svůj „šat“ topmodelky? V první řadě výjimečná žena a trojnásobná matka. A pak také zakladatelka Nadace Terezy Maxové dětem, která pomáhá už od roku 1997.

---

Letní edice Očima padesátky aneb Jak to vidí další české padesátnice bude vycházet osm týdnů. V jejich průběhu se na tomto místě potkáte s lékařkou Kateřinou Cajthamlovou, herečkami Kamilou Špráchalovou a Nelou Boudovou, moderátorkou Ester Janečkovou, novinářkou Markétou Grosmanovou a spisovatelkami Martinou Formanovou a Lidmilou Kábrtovou. Od 29. srpna pro vás bude svoje postřehy psát opět Lucie Šilhová.

Reklama

Načítám