Hlavní obsah

Oddělený obývák od kuchyně není out! V tomto bytě jsou za něj rádi

Foto: Pražská správa nemovitostí (10x)

Rekonstrukce respektovala původní uspořádání a v bytě zůstal samostatný obývací pokojFoto: Pražská správa nemovitostí (10x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré činžovní domy sice mají svá kouzla, ale také nevýhody. Když takový dům kompletně zrekonstruují, nestačíte se divit. A když se zapojí i architekt a designér, je proměna dokonalá. Podívejte se!

Článek

Jedná se o funkcionalistický nárožní dům z 30. let minulého století, který navrhl architekt Jaroslav Vančura. Nachází se na pražských Vinohradech, tedy v centru města i dění. Rekonstrukcí od základů developersky provedla Pražská správa nemovitostí, a vznikly tak velkoryse pojaté byty, většinou tří- až čtyřpokojové. Majitelé dnešního bytu 4 + kk to dotáhli ještě dál: dali totiž prostor architektovi. Celý byt je tak zařízen stylově a s velkou noblesou. Stejně jako celý dům.

Velký byt a fitko v domě

Na více než 100 metrech čtverečních najdete dnes už nepříliš častý samostatný obývací pokoj, kuchyň s jídelním koutem, ložnici, pracovnu a koupelnu. Jednu místnost zatím majitelé využívají jako pracovnu, v budoucnu z ní může být dětský pokoj. Prostorná kuchyně umožňuje další variantní využití. Byt má jen malou předsíňku, tak, jak to dříve bývalo. Zato mají nájemníci k dispozici vymoženosti současné doby, jako je fitness přímo v domě. Po vzoru domů ve velkých světových městech zde mají i domovní recepci.

Foto: Archiv firmy

Na podlaze obýváku je zajímavý koberec Kilim Catania za asi 15 000 Kč, sedací souprava Hay - Sofa Mags vyšla na 85 000 Kč, designová křesla jsou od Fritz HansenFoto: Archiv firmy

Nové ze starého? Ano, jde to

Dům prošel oživením doslova od podlahy po stropy a střechu, vše bylo buď vyměněno, nebo zmodernizováno. Tady udělali ze starého nové, s tím, že nové si ponechalo půvab a výhody starého.

„Snažili jsme se, aby rekonstrukce byla především šetrná. Dům má vyměněná okna, částečně jsou repasovaná, částečně nová s izolačními dvojskly, renovované topení, také veškeré rozvody v celém domě jsou nové, i byty dostaly nové podlahy,“ popisuje Marek Padevět z Pražské správy nemovitostí.

Foto: Archiv firmy

Kuchyně byla vyrobena a dodána firmou Oresi. Zajímavým prvkem jsou zrcadlové stěny, hezky prostor zvětšují a umožňují mít přehledFoto: Archiv firmy

Vítejte ve starých časech v novém hávu

Perlou je pak vybavení bytu. Majitelé, milovníci „prvorepublikových bytů“ a funkcionalistického stylu, se spojili s architektem Filipem Šormem a dali mu volnou ruku. A výsledek? Byt má styl a eleganci, je v něm hodně prostoru, a přitom nezeje prázdnotou. Nábytek je od renomovaných výrobců společnosti Stockist, stěny zdobí díla malíře Adama Jílka. V budoucnu zde přibudou květiny a další osobní věci, které charakter bytu vždy trochu změní. A to je dobře.

Foto: Archiv firmy

Jídelní kout doplňuje křesílko Vitra (Slow Chair & Ottoman), koberec Tapetto Rock Oceano a obraz od Adama JílkaFoto: Archiv firmy

Spokojenost na všech frontách

Jak je vidět, osvícená rekonstrukce umožnila vznik jedinečných a hodnotných bytů, kde je vybavení nové a opravdu vkusné. Pochvalují si to zejména obyvatelé bytů. Ti naši jej pořídili za zhruba 9 milionů korun, cenu za jeho vybavení však nechtěli prozradit. „Bydlení a umění nemusí být neslučitelná kombinace, lze je propojit,“ tvrdí majitelé bytu. Museli jsme jim dát za pravdu.

Foto: Archiv firmy

Nábytek v pracovně je Modernista: knihovnou s prosklenými boky, replikou stolní lampy Franta Anýž (asi 10 000 Kč). Pěkné je kožené křeslo K106 (45 000 Kč) a stojací lampa SolereFoto: Archiv firmy

A jak se rekonstrukce líbí vám?

Reklama

Načítám