Hlavní obsah

Zhubněte a zkrásněte. Za jeden den!

Foto: Thinstock

Zbavte se toxinů a budete svěžíFoto: Thinstock

Reklama

Nadváha, špatná pleť, vlasy i kondice? Za všechno mohou toxiny útočící na čisticí schopnost těla! Odplavme je spolu se stresem a omlaďme své tělo i mysl! Co tím získáme? Štíhlejší tělo, jasnější tvář, mladistvý vzhled a psychickou pohodu!

Článek

Lidské tělo je zázrak. Zpracovává toxiny, čímž se čistí a obnovuje. Jenže při tom velkém množství cukrů, tuků a proteinů přijímaných z potravy za doprovodu stresu, stále horšího životního prostředí a nedostatku pohybu, samo již na proces obnovy nestačí. Do organismu se totiž dostává víc toxinů, než se vylučuje. Výsledkem je chronická únava, bolesti hlavy, alergie, celulitida, nespavost, nadýmání, nezdravě vyhlížející pleť i vlasy, problémy se zažíváním, zpomalující se metabolismus i předčasné stárnutí.

„Při přejídání se a kvůli nesprávnému výběru a kombinaci potravin zůstává část jídla nestrávena, proto následuje hnilobný rozklad stravy ve střevech, přičemž se vytvářejí toxiny a ty mohou být i původci našich chorob. Očista organismu od těchto toxinů přispívá ke zlepšení fyzické i psychické kondice, zpomaluje procesy stárnutí a zvyšuje kvalitu života," vysvětluje Gabriela Knosová, odbornice z brněnského institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment.

Ale pozor. Detoxikaci může podstoupit každá žena vyjma těhotných, kojících a menstruujících, diabetiček a osob s poruchami ledvin, jater a chudokrevností. Jak ale na to?

Detoxikace není půst!

Přirozeným procesem, jak tělu ulevit od nežádoucích látek, je detoxikace. Mnohé z nás ji zaměňují za půst. Rozdíl je ale obrovský: Při půstu se přijímá pouze voda. To však není tento případ! Detoxikace není o hladovění a strádání! A jakmile ji vyzkoušíte a zvyknete si na její projevy, ucítíte obrovskou úlevu. Pokud ale má být výsledek stoprocentní, je třeba se na ni připravit, protože ji nelze provádět jen tak napůl. Výsledek závisí na našem přístupu a emocionální přípravě. Je nutné přistupovat k ní s pocitem očekávané pohody, očištění, dodání energie. A v žádném případě nepodléhat běžným symptomům, mezi které patří plynatost, průjem, bolesti hlavy, nezvyklý zápach moči, malátnost, únava nebo deprese, podráždění nebo neschopnost soustředit se. Jedná se o projevy detoxikační kúry v rámci hesla „všechno špatné musí ven“! (Na očistnou „krizi“ nejvíce platí spánek. Příznaky brzy odezní.)

Foto: Kompliment

Gabriela Knosová z Institutu KomplimentFoto: Kompliment

Kdy je ten správný čas?

Ideální čas je den, kdy víme, že nás povinnosti nebudou odvádět od původního plánu. Např. o víkendu bude na naší straně výhoda relaxace. Obecně to může být v čase změny ročních období, ale cítíme-li tlak, zahlcení, zdravotní komplikace, netřeba čekat na tyto větší programy v délce trvání jednoho až dvou týdnů, ale přistupme na jednodenní detoxikaci každé dva týdny za podmínky, že ještě jednou za měsíc dopřejeme tělu dvoudenní program navrch. (Je možné držet detox při Úplňku nebo Novoluní, ale vhodná doba je prakticky taková, kterou si určíme my samy.)

Úleva výměnou za cigaretu

Během ozdravné kúry je zapovězeno pokud možno kouření, zcela jistě pití kávy, alkoholu, požívání cukru, červeného masa a užívání léků pro zmírnění bolesti. Podpořit účinky lze cvičením, ale ne takovým, na jaké jsme zvyklé mimo detoxikační program. Přeci jen únava dělá svoje. Je třeba tělu naslouchat a nepřepínat ho! Každopádně některé cviky vylučování toxinů napomáhají a zároveň navozují pocit klidu (např. protahování páteře a hýždí prováděním kočičího hřbetu, cvičení Pilates či jogínská sestava Pozdrav slunci).

Foto: Thinkstock

Nejvhodnější jsou potraviny bohaté na vlákninuFoto: Thinkstock

Scénář příprav

Týden předem je ve znamení odlehčování a omezování. Tedy méně kofeinu, cukrů, nikotinu a živočišných produktů. Naše pozornost bude směřovat k vytváření zásob a zajišťování pomůcek jako relaxační hudby, bylinných a ovocných čajů bez kofeinu, aromatických olejů, minimálně 3 litrů neslazené vody.

Dva dny předem se již musíme rozhodnout, zda dáme přednost mono dietě založené na jednom druhu potravy, a to buď vařené stravě, nebo syrovém ovoci či zelenině. (Vařená strava je optimální pro osoby s vysokým krevním tlakem.)

„Výběr vhodné stravy je jedním z pilířů detoxikace, tzn. potravin bohatých na vlákninu (zelenina v hojné míře, kterou přidáváme nejlépe ke každému jídlu, celozrnné výrobky) a zakysaných výrobků s obsahem probiotických bakterií, které navrací rovnováhu mikroflóry ve střevech. Vláknina váže toxické látky a zabraňuje jejich vstřebávání v těle, tím podporuje obranyschopnost a zvyšuje imunitu," objasňuje Knosová.

Pro dietu ze syrového ovoce nakupme 1–1,5 kg z následujícího seznamu: jablka, hrušky, okurky, zelí nebo celer. Vařená strava nabízí: pohanku, proso, hnědou rýži či brambory uvařené do poloměkka.

Den předem si dopřejeme pouze lehké jídlo (salát, zeleninová polévka…)

Detoxikační den

Začněme jednou sklenicí horké vody s citronem. Po celý den se snažme jíst každé dvě hodiny v menších porcích a dodržovat pitný režim založený na neperlivé vodě a bylinných čajích z důvodu prevence dehydratace a faktoru ředění toxinů a jejich vylučování. Takový heřmánek bojuje proti zadržování tekutin v těle a nervozitě. Nálev z pampelišky nebo kopřivy čistí krev, fenykl snižuje plynatost.

Návrat do normálu

Organismus by se neměl hned den po detoxikaci zatěžovat těžkými jídly, proto je vhodné ho zahájit lehkou snídaní a ihned nepořádat „mastné hody“ a nájezdy na ledničku. Mysleme na to, že odplavujeme škodliviny rychlostí blesku a posilujeme tak své zdraví!

Na druhou stranu musíme zohlednit i svůj běžný životní styl. „Pokud se stravujeme dlouhodobě nevhodně, tak pár očistných dnů náš zdravotní stav výrazně nevylepší. Cílem by mělo být přejít na racionálnější stravování a toho se držet dlouhodobě, protože detoxikace není nezbytnou záležitostí, pokud přejdeme na racionální zásady a u těch vydržíme," podotýká odbornice.

Se zdravějším životním stylem jde zkrátka všechno líp!

Reklama

Související témata:

Načítám