Hlavní obsah

Oheň, voda, vzduch, země: jídelníček podle znamení

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Jednotlivá znamení zvěrokruhu lze rozdělit mezi čtyři základní živly: oheň, vodu, vzduch a zemi. Jaké potraviny jíst, abyste se cítili dobře a v souladu s vaším živlem? Aby vám váha nekolísala, a naopak jste našli harmonii?

Článek

Každý z těchto živlů přináší svým zrozencům některé charakteristiky, které můžete vyrovnat a harmonizovat tím, co jíte a jaký typ potravin převažuje ve vašem jídelníčku. Zjistěte, s jakým živlem se pojí právě vaše znamení, a podle toho taky to, kterým potravinám se raději vyhýbat a jaké zařadit do jídelníčku častěji.

Oheň – Beran, Lev, Střelec

Ohnivá znamení se pojí s teplem a žárem. Jedná se o impulzivní jedince, kteří v sobě mají velkou vášeň, sváří se v nich obrovské množství energie. Rychle se rozzlobí, rychle vybuchnou, jejich organismus je celkově velmi nabitý touhle těkavou energií.

Ohnivá znamení mají obecně velmi dobré trávení a rychlý metabolismus, ale často trpí pálením žáhy, zvýšeným pocením, nespavostí a neklidem. Je potřeba je neutralizovat a vyrovnat potravinami spojenými s mnohem klidnějším a chladnějším živlem vody, které vyrovnají ohnivost jejich charakterů. Jedná se o jídla spíše studená a rozhodně vlhká, veškeré šťávy a tekutiny tady fungují velmi dobře. Na druhou stranu si organismus ohnivých znamení poradí i s těžšími, mastnými či smaženými potravinami.

Velmi dobře funguje v první řadě cukr (a obecně sacharidy), který je dobrým stabilizačním prvkem a protipólem k pálivým chutím, kterým by se tato znamení měla vyhýbat. Kromě sladkého pak velmi dobře funguje také mléko a výrobky z něj, dále sirupy a medy, zkrátka vazké, tekuté potraviny. Velká většina zeleniny je pro ohnivá znamení velmi vhodná, zejména saláty a salátové okurky nebo ředkvičky. Výborným tipem je zelený čaj, který i ve své horké podobě působí ochlazujícím a zklidňujícím účinkem. Z vína rozhodně volte spíše bílé.

Foto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Ohnivá znamení potřebují „chladit hlavy“ studenými a vlhkými potravinamiFoto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Voda – Rak, Štír, Ryby

Chladná vodní znamení jsou velmi citově založená, emotivní, citlivá a spíše pomalejší, klidnější. Jsou protiváhou k výbušným a energickým znamením ovlivněným živlem ohně. Mají sklony k melancholii a často ničím nepodloženým smutkům a chmurám, na druhou stranu jsou velmi kreativní a tvůrčí.

Z hlediska výživy mají spíše pomalý metabolismus a často také problémy s udržením váhy. V případě stresových událostí mají tendence k přejídání, často utíkají k uklidňujícímu, těžkému jídlu, které je ale ještě více zpomaluje. Mají problémy se zvýšeným cholesterolem, často je trápí kašel a obecně dýchací obtíže, trpí na otoky a nadýmání.

Vhodnými jsou pro ně všechny hřejivé a energizující potraviny, které organismus nakopnou a zrychlí. Ideální jsou pálivá a štiplavá koření, ať už jde o chilli, skořici, pepř nebo zázvor, a stejně tak by si měli dopřávat co nejčastěji cibuli i česnek. Z nápojů se pro ně hodí zejména černý nebo zázvorový čaj. Tito lidé by se měli vyhýbat sladkému, těžkým pokrmům i mléčným výrobkům. Naopak ve velkém jim sedne ovoce, zejména kyselejší, a fermentované potraviny, z masa hlavně červené.

Foto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Červené maso je pro vodní živly z mas nejvhodnější, dodá jim energiiFoto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Země – Býk, Panna, Kozoroh

Země ovlivňuje znamení směrem ke stabilitě a rovnováze, propůjčuje jim zodpovědnost a rozumnost, ale pojí se s tím i jakási těžkopádnost, nepřizpůsobivost a nechuť ke změnám.

Zemská znamení mají většinou problémy s trávením, nezvládají těžká jídla, často po dojedení pociťují neurčitou tíži a nepohodlí. Trpívají na zácpy, nedostatek energie a silnou ospalost. Potřebují potraviny lehké, energizující, spíše ochlazující, ale hlavně takové, které jejich organismus rozproudí.

Ideální je tak pro zemská znamení konzumace mořských plodů a řas, stejně tak tradiční sójové omáčky. Spíše by se měla přiklánět ke konzumaci slaného než sladkého. Na druhou stranu ovoce jim vyloženě prospívá, ať už citrusy, nebo bobule či sladší druhy. Zvládnou také mléčné výrobky, ačkoli by si je měli zrozenci země dopřávat spíše střídměji. Pokud pijí víno, je lepší hřejivé červené než kyselé bílé.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Znamení země trpí na permanentní lehkou ospalost. Neměla by jíst nic těžkého, ideální jsou pro ně rybyFoto: bitt24, Shutterstock.com

Vzduch – Blíženci, Váhy, Vodnář

Vzduch dává svým zrozencům do vínku lehkost, jakousi radost ze života, z pohybu a komunikace. Obyčejně jsou tito jedinci optimisté s lehkou hlavou a také sklonem příliš nad následky svých činů nepřemýšlet. Mají rádi vzrušení a adrenalin, jsou to svěží a energičtí jedinci, kterým většinou velmi dobře a rychle funguje metabolismus.

V opačném, negativním pólu u nich může docházet k neklidu, přecitlivělosti a až hyperaktivitě s neschopností se soustředit a k neustálému přebíhání od jedné věci ke druhé. Může je trápit nadýmání a průjmy, ale také pocit překyselení nebo nejrůznější tiky a třesy. Potřebují vyvážit svou lehoučkou vzdušnou povahu uzemněním, konejšivými a stabilizačními potravinami.

Pro vzdušná znamení se hodí zejména hořké potraviny se svíravou chutí, z bylin například kořen pampelišky, dále pak kurkuma nebo možná trochu překvapivě chmel. Obecně je pro vzdušný typ vhodná i syrová zelenina, zejména kořenová, jako je celer či mrkev, a luštěniny od cizrny přes zelené fazole až po žlutý hrách, dále také bílé maso. Díky její hořké chuti reagují dobře na kávu. Vynikající je pro ně heřmánkový čaj.

Foto: Antonina Vlasova, Shutterstock.com

Pro vzdušná znamení jsou vhodné hořké potraviny s lehce svíravou chutí, ideálně luštěninyFoto: Antonina Vlasova, Shutterstock.com

Reklama

Načítám