Hlavní obsah

Okna jako nová: Léto je na renovaci ideální. Poradíme, jak na to!

Foto: Monkey-Business-Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey-Business-Images, Shutterstock.com

Reklama

Léto je na obnovu nátěrů ideální doba: převládá stálé teplé počasí a můžete pracovat venku na denním světle a v proudícím vzduchu. Renovace dveří či oken není nijak složitá – uvidíte, že na čerstvém povětří vám to půjde rychle od ruky.

Článek

Také máte na domě či chalupě dřevěná okna a dveře, které ztrácejí na kráse? Popraskaný a loupající se nátěr a vydrolený sklenářský tmel jsou jasnými signály, že byste jim měli dát nový kabát. Jak na to? Není to komplikované, nebojte se. Podívejte se, na co si dát pozor.

Vše pořádně očistěte

Ať už renovujete dveře, nebo okna, vždy platí, že prvním krokem je důkladné očištění dřeva – tedy zbavení povrchu starého nátěru. Můžete volit dvě cesty: chemickou pomocí specializovaného přípravku určeného na odstranění starých laků, nebo mechanickou. V obou případech však nejdříve odmontujte z oken i dveří kování.

„Nejlepší je kombinace horkovzdušné pistole a mechanického dočištění pomocí brusky či smirkového papíru. Horký vzduch z horkovzdušné pistole nasměrujte zblízka na nátěr a počkejte, až se zvedne od podkladu a zpuchýřovatí. Pak jej ihned odstraňte špachtlí,“ radí restaurátor Jan Novotný a upozorňuje: „Musíte pracovat opatrně, abyste se nezranili nebo nespálili dřevo samotné.“ Drobné zbytky staré barvy pak odstraníte smirkovým papírem.

Když se starý nátěr neloupe a vy se rozhodnete ho neodstraňovat, musíte dveře či okna alespoň umýt, respektive odmastit, a povrch lehce přebrousit velmi jemným brusným papírem. Drobné díry a rýhy ve dřevě vyplňte tmelem.

Foto: 2K-STUDIO, Shutterstock.com

Vysloužilý nátěr musí udělat místo novémuFoto: 2K-STUDIO, Shutterstock.com

Vyberte vhodný typ nátěru

Takto připravený dřevěný povrch natřete impregnačním fungicidním přípravkem, který ho ochrání proti napadení plísněmi, dřevokazným hmyzem a houbami. Následně už použijte krycí lazurovací lak či barvu – ty se v základu dělí na syntetické a vodou ředitelné. „Vodou ředitelné lazury jsou na vodní bázi, tzn. pracovní a aplikační pomůcky se myjí vodou, a to platí i pro případné ředění těchto lazur. Syntetické lazurovací laky a barvy se ředí ředidlem S 6006 nebo S 6001. U většiny syntetických barev a laků se ředění ale nedoporučuje, barva už je pro aplikaci připravena z výroby,“ vysvětluje Radek Kříž z Domu barev. Ředidlo tak využijete pouze k čištění štětců.

Tenkovrstvé lazurovací laky pronikají hlouběji do dřeva a při správné aplikaci nezanechávají na povrchu nátěrový film. Nátěr tedy nepraská ani se nemůže odlupovat a údržba či obnova povrchové úpravy je jednoduchá. Oproti tomu silnovrstvé lazurovací laky nátěrový film vytvářejí – mají sice o cca tři až čtyři roky delší životnost, ale obnova popraskaného a jinak devastovaného nátěru je poměrně náročná.

Foto: racorn, Shutterstock.com

Výběrem odstínu nátěru zásadně ovlivníte ráz celého interiéruFoto: racorn, Shutterstock.com

Dodržujte postupy natírání

Okna a dveře byste měli mít při natírání položené ve vodorovné poloze. Při práci venku dejte pozor, aby se v okolí neprášilo. Skleněné výplně chraňte papírovou lepicí páskou nebo přesně vystřiženým tvrdým kartonem, ušetří vám to práci při čištění. Barvu si vždy dobře promíchejte a štětec do ní namáčejte jen asi jeden centimetr do hloubky. Střídejte směry tahů štětce a ty poslední veďte podélně podle struktury dřeva. Po prvním nátěru povrch lehce přebruste velmi jemným brusným papírem – srovnáte tím případné nerovnosti a další vrstva lépe chytne.

A pozor, dokud nebude barva opravdu dokonale suchá, tak nově natřená okna nebo dveře trvale nenasazujte a hlavně nezavírejte. Mohlo by se vám lehce stát, že je na noc zavřete a ráno už je neotevřete, neboť se přilepí k rámům.

A co vy, troufnete si na obnovu nátěrů, nebo to raději svěříte odborníkům?

Reklama

Související témata:

Načítám