Hlavní obsah

Opačné pohlaví? Poznejte ho!

Foto: studiodva.cz

Z představení Vše o ženáchFoto: studiodva.cz

Reklama

Řekly byste, že o mužích víte vše? Nebo o ženách? Ne? V tom případě máte jedinečnou šanci doplnit si mezery v základním vzdělání! Letní divadelní scény se otevírají, aby nedočkavým badatelům v oblasti lidského pohlaví nabídly sondu do hlubin mužské a ženské duše. Léto hereckých osobností začíná!

Článek

Vše o ženách a Vše o mužích. Tak se jmenují dvě divadelní hry z pera chorvatského prozaika a dramatika Mira Gavrana. Ty uvádí Studio DVA v rámci pražského festivalu Metropolitní léto hereckých osobností přímo pod širým nebem na Letní scéně Vyšehrad. Představení začínají vždy ve 20.30 hodin.

Dnes téměř 50letý Miro Gavran patří mezi nejpopulárnější současné chorvatské autory. Na svém kontě má zhruba 30 divadelních her a několik úspěšných próz. Založil divadlo Epilog v Záhřebu a je po něm dokonce pojmenován i divadelní festival (ve slovenské Trnavě). Z jeho významnějších prozaických kousků jmenujme Zapomenutý syn, Povídky o výjimečně obyčejných lidech, z divadelní tvorby např. Jak umírá herec nebo Shakespeare a Elizabeth.

Foto: Radovan Šťastný

Premiéry se účastnil i autor Miro GavranFoto: Radovan Šťastný

Nejprve se věnujme něžnému pohlaví. Představení Vše o ženách je hereckým koncertem tří velkých hereček: Jitky Schneiderové, Anny Šiškové a Jany Krausové. Každá se nám představí v pěti různých rolích. Jednou jsou předškolačkami, jindy zase babičkami, přítelkyněmi, sestrami nebo sokyněmi v zaměstnání. Jako diváci se dočkáme jak humorných scén, tak i vypjatých a vážných okamžiků. Existuje přátelství bez manipulace? Jak blízko má k sobě láska a nenávist? Jaké jsou skutečné ženy? To je jen něco málo z otázek, na které převážně humorné představení odpovídá.

Analogicky k tomuto představení byla napsána i hra Vše o mužích. Opět se dočkáme tří skvělých herců (Michal Slaný, Filip Blažek, Maroš Kramár), každého v pěti různých rolích a pěti zajímavých příbězích, které se mezi sebou nepatrně prolínají. Pozoruhodné je, jak mistrně autor přechází z jednoho příběhu do druhého, postavy se mění přímo před zraky diváků. Muže budeme moci pozorovat v pěti životních pozicích: otec a jeho synové, kamarádi z penzionu pro starce, magnát a jeho poskokové, úžasní svalovci z posilovny a konečně i homosexuálové chystající společnou večeři. Na vše nahlíží autor ryze mužským pohledem a divákovi to prezentuje s notnou dávkou testosteronu v krvi.

Foto: František Stránik

Kamarádi z penzionu pro senioryFoto: František Stránik

Pokud se rozhodnete strávit letní večer netradičně a romanticky mezi hradbami tajemného Vyšehradu, určitě nebudete litovat. Vše o... (vyberte si, jaké pohlaví chcete zkoumat) skutečně stojí za zhlédnutí. Lístky si ale raději kupte už s předstihem!

Letní scéna Vyšehrad - začátek představení vždy ve 20.30 hodin Vše o mužích: 17. 7. - 22. 7., 26. 7. - 30. 7. Vše o ženách: 31. 7. - 2. 8. Vstupenky v síti Ticketpro, na stránkách studiodva.cz nebo ve Švandově divadle či Divadle Palace Cena 280 - 390 Kč

Reklama

Související témata:

Načítám