Hlavní obsah

Opomíjené nemoci, které ve světě zabíjejí miliony lidí

Foto: ldutko, Shutterstock.com

Foto: ldutko, Shutterstock.com

Reklama

Všude se mluví a píše o civilizačních chorobách, které jsou metlou současné Evropy. A nejen té. Víte ale, které nemoci zabíjejí i jinde ve světě? Slyšeli jste třeba o orientální bouli anebo Chagasově chorobě?

Článek

Diabetes, obezita, rakovina střev a nemoci srdce a cév – to jsou problémy, které řeší západní Evropa. Nemoci z nadbytku jídla a nedostatku pohybu. Máme lékařskou péči na skvělé úrovni. A právě na to spousta lidí hřeší. To vzdálené kouty světa řeší opačný problém.

Těžké nebo přímo smrtelné choroby, na které nejsou dostupné léky, si vyberou miliony obětí ročně. To je realita, se kterou se běžně setkávají lékaři, pomáhající v rozvojových zemích. Mysleli jste si, že třeba tuberkulóza je nemocí minulosti? Omyl. Ročně zabije 1,7 milionu lidí.

Ebola s křídly

Označení „ebola s křídly“ se používá pro tuberkulózu v rezistentní formě. To znamená, že je nemoc v pokročilé fázi, kdy je odolná vůči jednomu nebo i více lékům. Tehdy je stejně nebezpečná jako známá smrtelná nemoc ebola. S tím rozdílem, že TBC se šíří vzduchem – proto ta křídla.

Na tuberkulózu se dnes dost zapomíná. Už nikoho neděsí tak jako dřív. To je ale chyba: jde o vůbec nejsmrtelnější infekci na světě. Na počet obětí dalece předčí tolik obávaný virus HIV. Každoročně se touto chorobou nakazí neuvěřitelných deset milionů lidí a zemřou téměř dva miliony. Nejvíc postihuje Indii, Čínu a Nigérii. Nemoc zasahuje především plíce, ale také nervový systém, kosti a různé orgány včetně ledvin a mozku. Typickým příznakem je dlouhotrvající kašel s vykašláváním hlenů a krví, zhoršený dech, bolesti na hrudi, hubnutí, horečka a pocení. Pacienti stráví léčbou v nemocnici průměrně dva až tři měsíce. Léčba tedy možná je, ale pro rozvojové země je příliš drahá, a tak se léky dostanou jen k hrstce lidí.

Povinné očkování proti tuberkulóze bylo v roce 2010 zrušeno. Jedním z důvodů je fakt, že naše republika patří k zemím s nejnižším výskytem této nemoci. Pokud byste ale chtěli cestovat do rizikových oblastí, raději se o očkování poraďte se svým lékařem.

Foto: Yusnizam Yusof, Shutterstock.com

Účinné vakcíny proti mnoha nebezpečným nemocem stále neexistujíFoto: Yusnizam Yusof, Shutterstock.com

Které oblasti trápí TBC nejvíc? 

  • Evropa - Bělorusko, Litva, Moldávie, Rumunsko, Rusko a Ukrajina
  • Asie - všechny asijské státy kromě Bahrajnu, Íránu, Izraele, Japonska, Jordánska, Kataru, Kuvajtu, Libanonu, Ománu, Saudské Arábie, Spojených arabských emirátů, Sýrie a Turecka
  • Afrika - všechny africké státy kromě Egypta, Komor, Libye, Mauricia, Seychel a Tuniska
  • Austrálie a Oceánie - Fidži, Kiribati, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Palau, Papua-Nová Guinea, Šalamounovy ostrovy, Tuvalu a Vanuatu

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Orientální boule

Černá horečka, leishmanióza nebo také orientální boule. To všechno jsou jména pro jedinou nemoc, kterou způsobují paraziti Leishmanie. Ty vám do těla přenesou komáři obyčejným štípancem. Ročně tímto způsobem nakazí a zabijí statisíce lidí. Černá horečka je po malárii nejsmrtelnější parazitickou chorobou. Nemoc jako taková smrtelná sice není, ale umírá se na její následky. Vředy kolem místa štípnutí, nehojené rány a infikování těla vyvolá celkovou sepsi organismu. Černá horečka napadá hlavně útroby, především játra a slezinu. Nemocní mají anémii a výrazně hubnou. Léčba sice existuje, ale je velmi dlouhá, bolestivá a drahá. Komu se jí nedostane, umírá.

Proti černé horečce není v současné době žádná účinná vakcína. K léčbě se používají zastaralé léky, které mají celou řadu nežádoucích vedlejších účinků. Cestovatelé by měli v nebezpečných oblastech používat účinné repelenty a v noci se chránit moskytiérou.

Foto: Alexander Penyushkin, Shutterstock.com

Exotický hmyz je častým přenašečem nebezpečných chorobFoto: Alexander Penyushkin, Shutterstock.com

Které oblasti trápí orientální boule nejvíc?

  • tropický a subtropický pás - Jižní Amerika
  • země na východě - Afghánistán, Kandahár nebo třeba Kábul

Spavá nemoc

Další smrtelnou nemocí, o které se toho moc neví, je africká trypanosomiáza neboli spavá nemoc. Jde také o infekci způsobenou parazitem. Přenašečem je v tomto případě další otravný hmyz – moucha tse-tse, která žije ve 36 zemích subsaharské Afriky. Infekce napadá centrální nervovou soustavu a způsobuje vážné neurologické poruchy. Pokud se neléčí, je smrtelná. Zpočátku se spavá nemoc projevuje jako jakákoli jiná nezávažná choroba: pacienti mají horečku, bolesti hlavy a kloubů, jsou zesláblí a mívají podrážděnou kůži.

Když se podaří nemoc diagnostikovat v této fázi, nepředstavuje vážný problém. Pokud ale léčba nezačne včas, parazit napadá nervovou soustavu a nemoc se rozšíří dál. V pokročilejším stadiu už mají pacienti specifické příznaky, což je zmatenost, křeče nebo násilné chování. A hlavně nejsou schopni spát v noci, zato přes den upadají do tzv. komatózního spánku, ale vždy jen na pár minut. Organismus pacienta je po nějaké době zcela vyčerpán a bez účinné léčby dojde postupně k mentální retardaci, kómatu a následně ke smrti. Ročně na ni zemře kolem 40 000 lidí. Léčení pokročilé fáze nemoci je sice možné, ale nákladné a zdlouhavé, a i tak mohou mít pacienti různá nevratná neurologická poškození.

Ani proti spavé nemoci neexistuje žádné účinné očkování. Dobrodruzi, kteří by se chtěli vydat do savan a lesů východní a střední Afriky, by měli mít ve výbavě vhodné oblečení. Moucha tse-tse je totiž schopná štípnout i přes jemné látky oděvu a je imunní vůči klasickým repelentům.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Jestli se chystáte na cestu do rozvojových zemí, poraďte se svým lékařem o možnostech očkování proti exotickým nemocemFoto: Rido, Shutterstock.com

Které oblasti trápí spavá nemoc nejvíc?

  • Subsaharská Afrika - Demokratická republika Kongo, Uganda, Konžská pánev

Chagasova choroba 

Chagasova choroba se vyskytuje především v Americe. Přestože není tak známá jako cholera nebo malárie, v současné době jí trpí mezi šesti a sedmi miliony lidí a každý rok má víc než 10 000 obětí. Je to parazitická choroba přenášená dravými plošticemi, které žijí ve stěnách domů z bláta a slámy, typických pro venkovské oblasti Latinské Ameriky.

Největším problémem je, že většina postižených o své nemoci vůbec neví, a proto ji neléčí. Nemoc se totiž velmi těžko odhaluje. Symptomy se podobají mnoha nezávažným nemocem nebo i obyčejné chřipce. Nemocní často zvracejí, mají vysokou teplotu a bolí je různé části těla. Ve zhruba 20 až 30 procentech ale dojde do chronické formy, která může být životu nebezpečná. Způsobuje totiž vážné a nevratné poškození srdce, jícnu a tlustého střeva. Mezi příznaky v tomto stadiu patří zácpa, problémy s trávením, bolest břicha a obtíže při polykání. Nemoc se dá diagnostikovat pouze náročnými krevními testy, na které nejsou v nejvíce postižených oblastech peníze, stejně tak jako léky, které navíc nejsou dostatečně účinné a mohou být i toxické, jak na svých webových stránkách uvádí Lékaři bez hranic.

Ani proti této chorobě není momentálně vyvinuto účinné očkování. Když byste chtěli vyrazit do rizikových oblastí, dbejte hlavně na čisté místo k pobytu.

Které oblasti trápí Chagasova choroba nejvíc? 

  • Střední a Jižní Amerika - Mexiko, Argentina, Bolívie, Paraguay, Brazílie, Kolumbie

Slyšeli jste o některé z těchto nemocí?

Reklama

Načítám