Hlavní obsah

Ořechový chlebíček s rozinkami

Hodnocení:
(64)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

S postupujícím podzimem se začíná omezovat nabídka sezonního ovoce a zeleniny. Jestli se vám protentokrát jablka a hrušky už přejedly, upečte si moučník plný ořechů. Nejlepší je s vlašskými, použít ale můžete i směs podle vlastní chuti.

Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Na chlebíček
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1.25 hrnku cukru krupice
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1.25 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 1 hrnek sekaných ořechů
  • 1 hrst rozinek
Na formu
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C a menší formu na biskupský chlebíček vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. V jiné misce prošlehejte mléko s vejci a vmíchejte do moučné směsi. Do těsta zamíchejte ořechy, kdo má rád, může přidat i hrst rozinek. Ořechy volte spíš mastnější druhy, jako jsou vlašské nebo kešú, nic nepokazíte ani trochou pistácií.

Krok 2: Hotové těsto vložte do formy a v předehřáté troubě pečte asi 50 minut dozlatova. Zapíchnutá špejle musí být po vytažení suchá. Po vyndání z trouby nechte 10 minut odpočívat a teprve pak vyklopte a počkejte, až chlebíček vychladne.

Tip: Skvělé jsou plátky chlebíčku opečené v topinkovači a potřené kouskem másla.

Nemusíte ovoce a raději si dáváte moučníky s ořechy či semínky? Vyzkoušejte vláčný makovec nebo ořechový koláč s karamelem.

ynezorPumanzeSaNyknalC
22. 10. 2018

Reklama

Sdílejte článek