Hlavní obsah

Mrkvový chlebíček s pomerančovou polevou vás nadchne!

Foto: autorka

Mrkvový chlebíček s pomerančovou polevou si zamilujete na první ochutnáníFoto: autorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zkuste si dát mezi pečením vánočního cukroví krátkou pauzu a vykouzlete tento mrkvový chlebíček. Je vláčný, voňavý, ideální k adventní nedělní kávě.

Článek

Máte rádi mrkvové zákusky? Mrkvový dort jsme pekli už s naší babi a dnes pro vás máme recept na mrkvový chlebíček s pomerančovou polevou. Příště si tento recept také můžete připravit ve formě muffinů s polevou a zabalit je třeba dětem ke svačině.

Mrkvový chlebíček s vánočním kořením

Na 1 chlebíček budete potřebovat:3 velké mrkve, 200 g třtinového cukru, 300 g polohrubé mouky, 100 g lískových oříšků, 150 ml oleje, 4 vejce, ½ lžičky soli, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžičku skořice, 2 lžičky koření do perníčků. Na polevu: 1 bio pomeranč, 2 lžíce krupicového cukru, 150 g moučkového cukru, 1 hrnek vody

Postup: Nejprve nastrouhejte mrkev na jemném struhadle a lískové oříšky nasekejte nahrubo. Poté v jedné míse smíchejte všechny suché suroviny, tedy cukr, mouku, sůl, sodu a koření. V druhé míse prošlehejte vejce spolu s olejem. K suché směsi přimíchejte mrkev a poté přilejte tekutou část. Lískové oříšky přidejte až úplně nakonec. Pečte na 180 stupňů ve formě na banánový chlebíček či srnčí hřbet. Tu si nejdříve vymažte máslem a vysypte moukou a až poté do ní nalejte těsto. Pečte asi 45–60 minut, špejlí zkontrolujte, zda je chlebíček upečený i uvnitř.

Mezitím, co se peče korpus, si můžete připravit kandovanou pomerančovou kůru. Pomeranč opláchněte a na hrubém struhadle z něj nastrouhejte kůru. Tu pak dejte do malého kastrůlku spolu s dvěma lžícemi cukru a jedním hrnkem vody. Přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Poté kůru přeceďte přes jemné sítko a nechte ji oschnout na talířku vyloženým papírovou utěrkou.

Upečený chlebíček nechejte úplně vychladnout a připravte si polevu.

Moučkový cukr prosejte a vymačkejte si šťávu z pomeranče. (Ten, z kterého jste už použili kůru.) Na polevu vám nejspíš bude stačit šťáva pouze z jedné poloviny. Poté k cukru postupně přilévejte šťávu – po lžících tak, aby byla poleva akorát tak hustá. Nakonec celý chlebíček hezky polejte polevou tak, aby stékala i po stranách a posypejte ho pomerančovou kůrou.

A jestli vás naopak mrkev v zákuscích moc nebaví, vyzkoušejte jiné dobroty ve vánočním stylu: Nápoj, nebo dezert? Zkuste 2 v 1! Voňavé vánoční drinky si zamilujete nebo Rychlá sladká tečka? Připravte si voňavá smažená jablka obalená ve skořici.

Načítám