Hlavní obsah

Originální byt, kde zeď nahradily květiny!

Foto: totostudio

Třípokojový byt zdobí několik originálních prvků

Vtipné a neobvyklé detaily – tím se liší tento třípokojový byt od tisíců podobných novostaveb. Nebo jste snad někde jinde viděli, aby místo příčky oddělovaly dvě místnosti květiny? A aby pracovní stůl cestoval po ložnici, a nepřekážel? Pokud ne, podívejte se právě teď!

Článek

Propojený obývací pokoj s kuchyní, ložnice a dětský pokoj – takových bytů vznikají stovky ročně. Na tomto majitele zaujal balkon, na který lze vstoupit jak z obýváku, tak ložnice. Stejně jako velká okna, která pouští do místnosti spoustu světla, což působí velmi příjemně. Jenže v tomto bytě byla nakonec okna tak trochu na překážku. Majitelé totiž zjistili, že nemají kam pověsit televizi. Místo na ni našli designéři Věra a Petr Tomíčkovi z Totostudia. Nechali jedno okno zazdít a přidali spoustu jiných zajímavých prvků.

Foto: totostudio

Popínavé rostliny vedle linky brzy vytvoří zelenou stěnu

Obývák, kde televize visí uprostřed

Nejen barvy, ale i neobvyklé uspořádání zaujmou v obývacím pokoji propojeném s kuchyní. Na první pohled přitom vypadá standardně. Linka – překvapí už svou červenou barvou – dostala tvar písmene L. Vpravo u okna jsou dvě vysoké skřínky, které v sobě ukrývají chladničku a spíž. Trouba je tentokrát instalovaná pod pracovní deskou, mikrovlnku architekti vestavěli do horních skříněk. Je to praktické – máte ji ve výšce očí a nezabírá na pracovní desce místo. Té bylo vyhrazeno místo v kratší části sestavy. Mnozí designéři v takovém případě rádi desku „vytáhnou“ do prostoru a vytvoří zde domácí bar. Tady ale dostalo přednost nápaditější řešení. „Kuchyňskou část jsme od zbytku místnosti oddělili květináčem s popínavými rostlinami. Nyní to ještě není patrné, ale až vyrostou, vytvoří zde zelenou zástěnu kuchyně,“ popisuje zajímavost Věra Tomíčková.

Foto: totostudio

Uprostřed místnosti vyrostla příčka, na které visí televize

Foto: totostudio

Sedačka v neutrální barvě interiér vhodně doplňuje

Pokud se podíváte jen o několik centimetrů dále do místnosti, i zde najdete netradiční kus nábytku. Uprostřed pokoje vyrostla polopříčka, která má hned dvojí význam. Protože na televizor nezbylo místo při obvodové zdi, postavili mu architekti vlastní. „Z obývací části je na stěně zavěšená televize, z druhé strany je za ní ukryta jídelní sestava,“ vysvětluje Věra Tomíčková.

Prostor nepatří zrovna k největším, a protože tvoří velmi výrazný prvek červená linka a s ní barevně sladěná jedna ze stěn, zbytek interiéru je zařízený nenápadně a tak trochu „neviditelně“. Šedou pohovku doplňuje skleněný konferenční stolek, stejné materiály byly použity i na jídelní sestavu.

Foto: totostudio

Konferenční a jídelní stůl jsou ze skla

Pracovna si jezdí ložnicí

Červená barva se, i když v mnohem menší míře, opakuje na zdech dětského pokoje. „Samolepky na stěnách přitom nejsou jen dekorace, ale na černé plochy se dá i psát křídou, a tak plní funkci tabule a nástěnky v jednom,“ vysvětluje Věra Tomíčková.

Foto: totostudio

Na černá pole stěnové dekorace lze psát bílou křídou

Jinak zde převládá bílá, doplněná dekorem dřeva, aby se nevelká místnost ještě opticky nezmenšovala. Že se vám zdá pokoj velký? Je to díky dalšímu triku architektů. Část stěny naproti oknu totiž vyplnilo velké zrcadlo, které do prostoru odráží světlo a činí ho mnohem větší. Zajímavá je i police, která je zavěšena přímo na zrcadle. Při úpravě zevnějšku tak máte vše při ruce.

Foto: totostudio

Zrcadlo s dřevěnou policí umístěné vpravo pokoj opticky rozšiřuje

O originální kousek z dílny Totostudia nebyli ochuzeni ani rodiče ve své ložnici, která slouží zároveň jako pracovna. I když zde na ni moc místa nezbývalo. Pracovní stůl se mohl dát buď pod okno, kde by ale překážel při jeho otevírání a zavírání, další prostor na něj zbyl u jedné ze stěn. Jenže tam se vedle vstupu na balkon více hodila komoda na prádlo.

Foto: totostudio

Vestavné skříně v předsíni nabízejí dostatek úložného prostoru

Architekti sem proto vymysleli jezdicí stůl, který nikde nepřekáží, ale ani vám při práci neujede! Stolek se pohybuje v kolejnici instalované nad radiátorem, která mu dává větší stabilitu. Z druhé strany má na bočnici dvě kolečka, samozřejmě vybavená brzdou. Součásti jsou i dvě zásuvky a otevřená police na kancelářské potřeby. Ložnice je přitom laděna do méně nápadných barev než dětský pokoj či kuchyň.

Foto: totostudio

Pracovní stůl se posouvá v kolejnici tak, jak majitelé potřebují

Foto: totostudio

Design stolu je sladěný s komodou

Foto: totostudio

Tlumené odstíny neruší klidný spánek

To ale nejde říct o předsíni. Ať do ní vstoupíte v jakémkoli ročním období, máte pocit, že je jaro. Prostoru totiž dominuje svěží zelená barva. Majitelé zde ocení dvě velké vestavěné skříně, které nabízejí dostatek úložného prostoru, stejně jako předsíňová stěna s botníkem. „Detailisté" zase objeví, že zde nábytek zdobí plastický motiv jemné vlnky.

Foto: totostudio

Předsíň je laděná do svěží zelené barvy

Řešíte právě problém, jak zařídit svůj nový byt? Inspirujte se třeba i těmito našimi návštěvami: Návštěva v bytě, kde použili zvětšovací triky, Podkrovní byt s nábytkem z Itálie nebo Byt, kde vládne jediná barva. Bílá!

Smysl pro detail, barvy, nebo originální „vychytávky“, které zcela zahladily dispoziční nedostatky v bytě – co byste zde jako majitelé nejvíc ocenili vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama