Hlavní obsah

Originální místa na svatbu? Řekněte si „ano“ na komíně nebo v elektrárně!

Foto: Thinkstock

Kde si říct to své „ano", toť otázkaFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte svatbu a přemýšlíte, kde si to své „ano“ říct? Toužíte po originalitě, po místě, které bude nezapomenutelné? Máme pro vás několik tipů na opravdu netradiční svatební lokace!

Článek

Romantický zámek či zámecká zahrada, kostel nebo klasická obřadní síň na úřadě. To jsou tradiční místa, kde si snoubenci běžně slibují lásku až za hrob. Ale jde to mnohem originálněji!

1. Ať má vaše „ano“ pořádný náboj

Někomu to může připadat krajně neromantické, ale své příznivce si elektrárna Temelín jistě najde. Svatby se obvykle pořádají na temelínském informačním centru, na ostrůvku v zámeckém parku nebo v parčíku před infocentrem. Pokud mají ale snoubenci zájem, elektrárna jim půjčí k projížďce elektromobil a mohou se podívat i přímo do provozu elektrárny.

Cena: zdarma

Co je v ceně: příprava a pronájem místa, květinová výzdoba, klávesista, parkování, pozornost v podobě lahve šampaňského a pamětní skleničky

Praktické info: Oddávajícím je starosta spádové obce Temelín, nejdřív je potřeba kontaktovat obec.

Foto: Elektrárna Temelín

Jedním z netradičních míst je elektrárna Temelín. Ne každému to přijde romantické, ale originální to rozhodně jeFoto: Elektrárna Temelín

2. Skoro v oblacích

Jedním z velmi netradičních svatebních míst je komín, jen s organizací je trochu víc práce. Nejdřív je nutné najít vhodný komín s ochozem, získat souhlas jeho majitele a také se domluvit se svazem komínářů.

Cena: různá, závisí na majiteli komína

Co je v ceně: pronájem místa, vše ostatní (občerstvení, hudbu…) si snoubenci hradí sami

Praktické info: Na komínech je přísně zakázán alkohol, takže žádný přípitek! A nevěsta by měla zapomenout na honosné šaty, s vlečkou se na komín špatně leze.

3. Mezi slony

Jste milovníci přírody, a obzvláště pak exotických zvířat? Své „ano“ si můžete říct například v zoologické zahradě. V té pražské patří mezi nejoblíbenější lokace místo u žiraf, výběh lemurů nebo nedávno nově otevřené údolí slonů. „V podstatě to jde ale zorganizovat kdekoli v areálu, vše závisí na individuální domluvě,“ tvrdí mluvčí pražské zoo Jana Ptačínská Jirátová.

Cena: 12 000 korun

Co je v ceně: pronájem místa, vyhrazené parkoviště a vstup do zoo pro deset lidí

Praktické info: Další svatebčané musí zaplatit standardní vstupné, s dalšími náklady počítejte v případě, že chcete v zahradě uspořádat i hostinu či raut.

Foto: Thinkstock

Svatba mezi exotickými zvířaty? V zoo to je možnéFoto: Thinkstock

4. Jako horníci

Další možností je například svatba v Dole Michla v Ostravě. Obřad se může konat buď ve Strojovně, což je obří tovární hala s historickými stroji, případně venku na paloučcích mezi budovami areálu.

Následná hostina pak může být také venku nebo v řetízkové šatně, což jsou bývalé převlékárny horníků, kam se vejde až sto lidí.

Cena: 3000 korun

Co je v ceně: pronájem místa, reprodukovaná hudba a fotografování během obřadu

Praktické info: Další náklady se týkají samozřejmě hostiny, důl nabízí fotografa i na dobu po obřadu, a to za 300 korun na hodinu.

5. Nezapomenutelný výhled

Velmi zajímavým nápadem je určitě i svatba na rozhledně. Oblíbená je obzvláště pražská Petřínská rozhledna.

Cena: 10 000 korun za hodinu

Co je v ceně: jde o základní pronájem

Praktické info: K základní ceně se následně přičítají další služby, jako je například hudba, výzdoba, přípitek a podobně. Cena závisí i na tom, zda se svatba koná v otevírací době, či mimo ni, ve všední dny, či o víkendu. „Petřínská rozhledna není místem, kde by se svatby měly konat každý den, například letos v lednu jsme tu měli dvě,“ vysvětluje vedoucí provozu rozhledny Helena Brabencová.

A jak vypadá vaše vysněné svatební místo?

Načítám