Hlavní obsah

Originální narozeninový dort: Na tomhle si moc nepochutnáte!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytice ještě niky žádnou ženu neurazila, ovšem co takhle zkusit místo klasického pugétu vytvořit netradiční květinové aranžmá ve tvaru dortu? Ať už k narozeninám, nebo pro zvláštní příležitost.

Článek

Slaví maminka, babička či kamarádka narozeniny? Čeká rodiče významné výročí svatby? Nebo víte o nějakém jiném oslavenci, kterého potěší dárek vyrobený s láskou? V tom případě se vám jistě bude hodit náš sváteční dort z čerstvých květů. Jeho příprava nezabere tolik času jako pečení sladké varianty a určitě ho zvládne vytvořit každý. Když budete aranžovací hmotu dolévat vodou, voňavá a barevná dekorace vydrží na stole tři až sedm dní. Jak tedy takový originální dort vytvořit?

Co budete potřebovat

Nachystejte si květiny, jako jsou růže, chryzantémy či drobné karafiáty, frézie i nevěstin závoj, dále zahradnické nůžky, aranžovací hmotu a dortové svíčky. Nezapomeňte také na podnos, tác či etažér, na který budete dort upravovat. Záleží na vás: může být maličký i větší, jaký jsme připravili my. Aranžovací hmotu zakoupíte v hobby obchodech i větších květinářstvích.

Foto: Greta Blumajerová

Na aranžování jsou ideální drobnější květyFoto: Greta Blumajerová

Jak vyrobit květinový dort

Podívejte se na jednoduchý fotonávod krok za krokem – sami se přesvědčíte, že osobitou dekoraci hravě zvládnete.

Foto: Greta Blumajerová

Nejprve nechte aranžovací hmotu pořádně nasát vodou jako houbu. Pak si ji připravte na dortový etažér či zvolený tác. Pokud se bojíte, že by se hmota příliš hýbala, upevněte ji z boku špejlíFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Květy nastříhejte tak, aby měly krátký stonek, a zapichujte je do hmoty. Začněte odspodu směrem vzhůruFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nahoře můžete z květů vyskládat i nějaký obrazec. Případné mezírky vyplňte nevěstiným závojemFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nakonec na dort přidejte dlouhé svíčky. Hotovo!Foto: Greta Blumajerová

Načítám