Hlavní obsah

Květinové dekorace? Použijte místo vázy paletu, tašku nebo svícen

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Reklama

Říkáte si občas, že dát květiny jen tak do vázy je trochu nuda? Že by se vám líbilo udělat z nich dekoraci, kterou ozdobíte nejen stůl, ale třeba i poličku nebo noční stolek? Proč ne!

Článek

Jestli máte po ruce svazek květin – a vůbec není důvod, proč si je pro tuto tvorbu nekoupit v obchoďáku za pár korun –, pojďte s námi vyzkoušet jinou možnost než je jen „zapíchnout“ do vázy. Inspirovat by vás mohlo následujících osm variant.

Květinová koule

Menší váza se stabilním dnem, ale malým otvorem na květiny, se může stát podstavcem, na který vyrobíte květinovou kouli. Stačí natlačit aranžovací hmotu na hrdlo vázy a nožem ořezat do požadovaného tvaru. Pak hmotu na chvíli namočte do vody tak, aby nasákla, ale nekapala z ní voda, a napíchejte do ní květiny.

Foto: Greta Blumajerová

Zvadlé květy můžete doplňovat a o udržování vlhkosti aranžovací hmoty se postará pravidelné roseníFoto: Greta Blumajerová

Přemýšlíte, jak zpracovat sušené květiny? Pak nepřehlédněte článek Jak sušenými květy ozdobíte svíčky nebo ručně vyrobený papír?

Do poháru

Máte doma misky na nožce, do kterých dáváte pudink nebo sladkosti? Proměňte jednu z nich v romantickou a slavnostní dekoraci.

Potřebujete stříbrné korálky nebo perličky či kamínky, skleněnky, ale třeba i knoflíky, to podle toho, co máte k dispozici. Pak aranžovací hmotu a třeba bílé chryzantémy a pár snítek nevěstina závoje nebo jako v našem případě květů popínavek. Do misky nasypte perličky a natlačte do tvaru misky vykrojenou aranžovací hmotu – ovšem o trochu menší, aby se mezi ni a stěnu misky vešly právě perličky. Pak už jen vypichujte tvar tak, aby hmota nebyla vidět.

Foto: Greta Blumajerová

Barevnější kombinace květin nebo perliček udělá ze slavnostně působící vazby hravější variantuFoto: Greta Blumajerová

Na paletě

Chcete květiny na oslavu někomu, kdo rád maluje? Proč je tedy nenaaranžovat třeba na paletu? Do prohlubní, které se obvykle používají na míchání barev, nalepte kousky aranžovací hmoty, a pak už stačí jen zapíchat jednotlivé květy.

Foto: Greta Blumajerová

Zvolte paletu z plastu, která vydrží i zalití vodouFoto: Greta Blumajerová

V tašce nebo obálce

Malou kytičku kamarádce, nebo kolegyni v kanceláři? Použijte místo vázy dárkovou taštičku nebo plastovou obálku na doklady. Vyplňte je namočenou aranžovací hmotou, kterou dejte do igelitového sáčku, aby voda neprosakovala. Pak aranžujte tak, aby hmota nebyla vidět. V případě průhledné plastové kapsičky ještě na závěr obalte třeba mašlí, nebo kusem balicího papíru, aby nebyl plast tak vidět.

Foto: Greta Blumajerová

Plastovou kapsičku lze položit i zavěsitFoto: Greta Blumajerová

Všechny dekorace, které tady najdete, můžete vyrobit i z vlastnoručně vyrobených květin. Jak na to? Zjistíte to v článku Chcete mít pořád plné vázy květin? Vyrobte si je!

Do plechu

Zůstala vám malá plechová krabička od čaje? Pak se ji nebojte také využít – můžete ji postavit, ale i položit. Efektně vypadá, když do jednoho rohu dáte delší stonky.

Foto: Greta Blumajerová

Krabičku z plechu můžete nahradit i pěknou papírovou krabicí od bonbonůFoto: Greta Blumajerová

Ve svícnu

Malou kytičku můžete dát klidně i do svícnu – otvor na svíčku vyplňte aranžovací hmotou. Pokud je svícen skleněný, omotejte ho mašlí nebo krajkou tak, aby hmota nebyla vidět. Můžete ji překrýt i zelenými listy nebo omotat větším listem.

Foto: Greta Blumajerová

Nezapomeňte na pravidelné doplňování vodyFoto: Greta Blumajerová

Květinová kravata

K zavěšení za zeď nebo na trám či lustr se hodí „kravata“, ze které květiny jen tak koukají. Vyrobíte ji z papírové stuhy nebo klidně i látky, můžete tak upravit opravdovou kravatu. Stačí do ní zevnitř co nejméně viditelně připevnit ampule na vodu. Prodávají se v nich řezané orchideje. Když požádáte v květinářství, jistě vám nějaké dají, obvykle je vyhazují. Přilepte je šikmo a střídavě nad sebou. Nahoře stuhu svažte mašlí, aby šla pověsit.

Foto: Greta Blumajerová

Pokud by se vám líbilo mít květy i vepředu, můžete vyrobit na stuze kapsičku, do které dáte ampuleFoto: Greta Blumajerová

Květinové písmeno

Jako výzdoba při oslavě narozenin, nebo svatbě, se hodí květinová písmena. Můžete z nich poskládat jméno, monogram, nebo jakýkoli nápis. Na trhu jsme tato písmena nenašli, proto si je také musíte vyrobit buď z tvrdého barevného papíru, nebo z plastových desek.

Pokud nebude vadit, že bude mít dekorace kratší životnost, můžete na ně květiny nalepit přímo – tavnou pistolí. V případě, že je potřebujete udržet déle, musíte na písmeno nějak dostat ampule s vodou – přilepit a zamaskovat. K zamaskování může posloužit mech, kuličky barevného papíru, nebo například polystyrenové kuličky, jako v našem případě.

Foto: Greta Blumajerová

Pokud budete chtít písmeno pověsit, měli byste ho v zadní části vyztužit a ještě před polepením květinami ho opatřit poutkemFoto: Greta Blumajerová

Rozhodně se nebojte experimentovat!

Reklama

Načítám