Hlavní obsah

Ostrov La Palma: Děravý jako řešeto a zelený jako avokádo

Foto: Promotur, turistická centrála Kanárských ostrovů

Foto: Promotur, turistická centrála Kanárských ostrovů

Reklama

Co do velikosti je ze sedmi Kanárských ostrovů pátý v pořadí. Pro turisty je však číslo jedna. Putují krajinou, jež nabízí vysokohorské treky i stezky vegetací připomínající tropický prales. Na konci výletu nechybí pláž s tmavým sopečným pískem, který hřeje jako kamínka. Co víc si teď na podzim přát?

Článek

Milujete prachsprosté válení se na pláži, kdy jediný pohyb je otočit se z břicha na záda? Tak to vás teď asi moc nenadchnu. Pokud ve vás ale dříme alespoň maličko turistická duše, která si dá ráda občas dvacet, zaplesáte radostí. La Palma je pro vás jak dělaná!

Kanárské ostrovy jsou pro turisty otevřené i nyní, v době koronavirové pandemie. Negativní test je nezbytný pouze pro turistické ubytování na ostrovech a musíte jej absolvovat maximálně 72 hodin předem. Vždy ale pro jistotu zkontrolujte aktuální informace.

Jestli si ale s něčím nemusíte dělat starosti, pak je to to, zda vám vyjde počasí. Kanárské ostrovy leží v subtropickém pásu Atlantického oceánu, takže teplota je tady stabilní a příjemná. I když pozor, oceán není moře, takže žádné „kafíčko“. Ale na osvěžení po sportovním výkonu je teplota vody kolem 20° C ideální. Pokud vás ovšem již předem neosvěží déšť, který se čas od času spustí. Ale nežehrejte. Právě díky němu zde roste vegetace tak bujně, že si občas připadáte jako v Amazonii. Takže namasírujte lýtka, vyrážíme.

Provrtaný skrz na skrz

Pitnou vodu na La Palmu „dopravují“ četné větry, které sem od severu honí mraky. Pára z nich kondenzuje na bujné vegetaci, z níž stéká do unikátního systému, který vodu z oblasti nažene do obří jímky. Odtud je pak sítí tunelů distribuována k uživatelům. Tunely v sopečném povrchu ostrova hloubili jeho obyvatelé dlouhá staletí. Mnoho z nich je funkčních dodnes, některé slouží jako atrakce pro turisty. Možná vám to nepřipadá jako bůhvíjak vzrušující cíl výletu, ale když na vlastní oči vidíte, co dokázali lidé bez pomoci techniky vytvořit, máte chuť se poklonit až k zemi.

Foto: Promotur, turistická centrála Kanárských ostrovů

Nečekejte vyprahlý ostrov, bujná vegetace ve vás vzbudí dojem, že jste někde v praleseFoto: Promotur, turistická centrála Kanárských ostrovů

Tentokrát ale bude lepší otočit hlavu opačným směrem, k obloze. Zvlášť po setmění. Díky umístění ostrova daleko od břehů Afriky i Evropy zde totiž výhled necloní světelný smog. Takže vás možná nepřekvapí, že na ostrově La Palma najdete největší observatoř na severní polokouli. Teď už ale zase obraťme zrak k zemi, protože dívat se pod nohy na cestě ke kráteru La Caldera de Taburiente se rozhodně vyplatí.

Masivní kráter je pozůstatek sopečné činnosti ostrova. Oblast kolem něj byla v padesátých letech minulého století vyhlášena Národním parkem a vede zde mnoho skvěle značených turistických cest. Vyšplhat se sem je slušný sportovní výkon, ale ani nahoře si moc neoddechnete. Jen pro silné povahy je totiž pohled do kráteru sopky, některé stěny měří až dva kilometry. Na výšku. Už je to pár let, co jsem z uctivé vzdálenosti od okraje hleděla dolů, ale ještě pořád se mi při vzpomínce slušně zhoupne žaludek. Ale to napraví něco dobrého. Třeba banán nebo avokádo, kterým se na ostrově La Palma nesmírně daří.

Foto: Promotur, turistická centrála Kanárských ostrovů

Tady máte pocit, že jsou hvězdy opravdu na dosah Foto: Promotur, turistická centrála Kanárských ostrovů

Tabák nejvyšší světové třídy

Ještě jedna rostlina stojí za zmínku. K jídlu sice není, ale požitky dokáže vyvolat nemenší. Řeč je o tabáku. Na místních plantážích se pěstuje tak kvalitní, že se doutníky, jež se z něj vyrábějí, prý mohou směle srovnávat s kubánskými. V tomto případě nemohu osobní zkušeností sloužit, já se držím raději jídla.

Že tady dostanete to nejlepší z darů moře, snad ani netřeba psát. Já se ale zamilovala do zdejších polévek. Potaje de berros, řeřichová polévka s bramborami, fazolemi, kukuřičným klasem a vepřovým masem, toť dokonalé nasycení hladového poutníka! Stejně tak caldo de pescado alias rybí polévka s bujonem a brambory.

A do třetice, potaje – zeleninová polévka, ve které stojí lžíce. Nesmím ale zapomenout na králíka, což je něco jako kanárské národní jídlo. V pikantní omáčce z rajčat, samozřejmě místních, nemá chybu. Na moučník si tentokrát nechám zajít chuť, protože ho plně nahradí banánový likér. A teď už se mi trochu klíží oči, takže odcházím na pláž.

Letoviska Puerto Naos je tiché a slunce zde svítí skoro pořád. Díky tomu je pláž s černým sopečným pískem nádherně vyhřátá. Kousek odsud najdete malebnou promenádu s restauracemi a kavárnami. Neznám lepší konec dne, než usednout tváří k moři, objednat si cafe cortado (káva s mlékem) a nechat čas odplynout kamsi na širý oceán.

Článek vznikl ve spolupráci s Turistickou centrálou Španělska.

Než se na cestu vydáte, prohlédněte si také galerii nejkrásnějších pláží světa. Anebo si udělejte test, jak dobře znáte světové pamětihodnosti

Reklama

Související témata:
La Palma
Atlantský oceán

Načítám