Hlavní obsah

Otázka Jak vzniká miminko? Takhle ji vyřešili zkušení rodiče!

Foto: Thinkstock

Buďte si jistí, že se vaše dítě brzo zeptá, jak se to miminko dostalo do bříška. Takhle reagovaly naše čtenářkyFoto: Thinkstock

Reklama

Okukuje dítě vaše těhotenské břicho nebo ho zaujala třeba sousedka v jiném stavu? Buďte si jistí, že jen s tím, že je v břiše miminko, se nespokojí a brzy se zeptá: Jak vznikají děti? Inspirujte se.

Článek

Když Lucka zjistila, že je těhotná, začala hned přemýšlet, jak to řekne čtyřletému Lukášovi. Myslela totiž na to, jak zareagoval syn její kamarádky. „Nejdřív brečel, potom se urazil a všude vyprávěl, že bráchu nechce,“ vzpomíná Lucka.

Její syn překvapil, místo toho, aby řešil, že bude mít sourozence, se začal zajímat o to, jak se vlastně mimino do břicha dostalo.

„Zbaběle jsem synka odkázala na tatínka,“ směje se Lucie s tím, že tatínek to nejdřív zkoušel zamluvit, ale potom si vymyslel historku. „Teď syna zajímá, jak sourozenec vyleze,“ uzavírá Lucie.

Máma spolkne semínko

Tuhle otázku můžete očekávat od potomka prakticky kdykoli: mámo, táto, jak vznikají děti? Nesnažte se dítě odbýt, ale do úplných detailů u těch nejmenších také zacházet nemusíte. Jaké vysvětlení si rodiče třeba připravili?

Příběh, který použila Kateřina, se jí trochu vymstil. „Kolegyně mi říkala, jak to vysvětlila svému synovi, že mu řekla, že spolkla semínko a to jí v břiše vyklíčilo a vzniklo z něj miminko. Mně se to moc zalíbilo,“ vzpomíná Katka. A tak jakmile synova otázka přišla, přispěchala s historkou o semínku. „Po několika týdnech ale začal křičet na naši dost konzervativní babičku, že snědla semínka na housce a bude mít taky miminko, byl to trapas,“ přiznává Katka. Aby se neopakoval, přispěchala Katka s doplněním, že semínko může sníst jen máma.

Foto: Thinkstock

Maminka spolkla semínko a z něho vyrostlo miminko, taková odpověď se jedné naší čtenářce moc nevyplatilaFoto: Thinkstock

Čápovi nevěřím!

Šestiletou Lenku ani moc nezajímalo, jak se dostane miminko do břicha, ale spíš to, jak vyleze ven. „Zkoušela jsem nějak odlehčeně popsat porod, ale moc mi to nešlo. Potom už jsem nevěděla, jak na to, tak jsem si vymyslela, že až bude chtít dítě z břicha ven, rozepne si zevnitř zip a prostě vyleze. Lenka mi od té doby neustále zvedala oblečení a zkoumala, jestli se mi neotvírá břicho. Bylo jí jedno, jestli jsme byly v obchodě, na návštěvě nebo třeba v tramvaji,“ vzpomíná s úsměvem Alena.

Tahle část čekání na miminko je příjemná, počítejte ale s tím, že po porodu může prvorozené dítě žárlit. A víte, že na sourozence je třeba připravit i puberťáka?

Čápa a vránu si na pomoc při vysvětlování vzniku dítěte přizvala Iveta. Ale nepochodila, šestiletá Majka jí oznámila, že ví, že tohle jsou jen pohádky a že to chce slyšet doopravdy.

„To jsem úplně nečekala a zaskočilo mě to,“ připouští Iveta s tím, že na pomoc jí přispěchal partner. „Improvizoval a povyprávěl jí, jak nejdřív takový puntík jede po klouzačce mámě do břicha, potom tam začne růst a vznikne z něj miminko. No a to když doroste tak, jak má, tak zaťuká a vyleze ven tunelem,“ popisuje Iveta s tím, že to zabralo a teprve později rodiče byli konkrétnější.

Foto: Thinkstock

A co říkáte na odpověď, že se bříško rozepne na zip a díky němu z něho vyleze miminko na svět? Použili byste takový argument?Foto: Thinkstock

Máme tě z obchodu

Marie má dvě děti, prvnímu synovi je šestnáct, druhému necelých pět. Otázku, jak je to s miminky, ten menší nepoložil rodičům, ale staršímu bráchovi. A ten si ho jako správný puberťák vychutnal. „Napovídal mu, že se mimina kupují v supermarketu, a že jeho jsme si pořídili v Bille ve slevě. Pak mu ještě vykládal něco o tom, že ho nikdo nechtěl a v regálu byl poslední. Prostě hrůza, málem jsem toho velkého přerazila, malého jsme zase nestíhali utěšovat,“ popisuje příběh Marie.

„Nakonec jsem zvolila vyprávění, které ho mělo přesvědčit, že jsme chtěli opravdu konkrétně jeho. Vyprávěla jsem mu, že máma a táta, kteří se mají rádi a chtějí miminko, se prostě rozhodnou a přání se jim splní. A že my se rozhodli pro něj, protože byl ze všech nejlepší,“ svěřuje Marie, jak z ošemetné situace vybruslila.

Ptá se vás potomek, jak vznikají děti? Když se vám nechtějí říkat podrobnosti, vymyslete dětský příběh.

Reklama

Související témata:

Načítám