Hlavní obsah

Víte, že rodičovskou může čerpat i otec?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Příspěvek může pobírat jen jeden z partnerůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Máme tu babyboom! Možná i vy máte doma miminko či potomka plánujete. Měly byste proto vědět, že o rodičovský příspěvek může žádat i váš partner, aniž by mínil zůstat s dítětem doma. O takové možnosti se mnohdy neví, přitom může být pro rodinu velmi výhodný.

Článek

Některé maminky jsou už před porodem rozhodnuty vrátit se do zaměstnání, jakmile budou dítěti dva roky. V tom případě si mohou vybrat nejrychlejší variantu rodičovského příspěvku, a sice 11 400 Kč měsíčně. Má to ale jeden háček. Musí být pojištěny a mít dobře placené zaměstnání.

Když nejsem pojištěná...

Podmínkou k čerpání nejvyššího rodičovského příspěvku je totiž nárok na peněžitou pomoc v mateřství ve výši 380 Kč denně. Tak vysoké mateřské dosáhneme jen za předpokladu, že náš čistý příjem činil nejméně 16 000 korun měsíčně a že si platíme nemocenské pojištění. Pokud tyto podmínky nesplňujeme, nemusíme hned zoufat. Je pravděpodobné, že vyšší příjem má náš partner, a pokud si platí nemocenské pojištění, je vyhráno.

V žádosti o rychlou variantu rodičovského příspěvku se totiž hodnotí, zda měl někdo z rodičů na mateřskou dovolenou nárok, nikoli zda ji čerpal. Takže i když mateřské dávky čerpala matka, o rodičovský příspěvek může požádat otec dítěte, splňující požadované podmínky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyberte si pro vás nejvýhodnější variantuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Otec dál pracuje

Vůbec to však neznamená, že otec musí zůstat doma a starat se o dítě. Jako příjemce rodičovského příspěvku má jedinou povinnost: zabezpečit celodenní kvalifikovanou péči o dítě. On tuto povinnost splnil - zajistil, že celodenně o dítě pečuje matka.

Nebojte se, nepodvádíte. O této „fintě" ví i tvůrce zákona, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas: „O rodičovskou si může požádat manžel nebo partner, který si nemocenskou platí. Rodiče se mohou na rodičovské časem vyměnit, ale jednou zvolená varianta rodičovského příspěvku zůstává," vysvětlil ministr.

Obdobně mohou postupovat ty páry, kde si žena neplatila nemocenské pojištění vůbec (např. podnikatelka), a nemůže si tedy sama vybrat ani tříletou variantu vyplácení rodičovského příspěvku. Formuláře prostě vyplní otec.

Pozor na zdravotní pojištění

Pokud bude rodičovský příspěvek „přiklepnut" partnerovi, přestává stát ženě platit zdravotní pojištění. Buď si ho bude platit sama (1465 Kč), nebo se v přijímání dávky s otcem po měsíci zase vymění. Otec požádá o odejmutí příspěvku s tím, že dále bude příspěvek pobírat matka. Ta vystřídá otce a bude dostávat už jím původně zvolenou částku. Pečuje-li matka o jiné dítě do sedmi let, nemusí si rodiče se záměnou dělat starosti, zdravotní pojištění za ni bude platit nadále stát.

Někteří rodiče se ale musí smířit s tím, že si vybírat nebudou. Například samoživitelky s nízkým příjmem či páry, kde oba podnikají a „státní" nemocenskou si neplatí. I oni mají nárok na rodičovský příspěvek, ale v mírně snížené variantě do čtyř let věku dítěte.

Co z uvedeného vyplývá?

1. Stát se pro jednou chová nebyrokraticky a umožňuje pružná řešení, výhodná pro občany.

2. Plánujeme-li další dítě, určitě by se vyplatilo, aby si alespoň jeden z manželů platil nemocenské pojištění.

Reklama

Související témata:

Načítám