Hlavní obsah

Outfit na hory 5x jinak! Vyberte si

Foto: Thinkstock

Oblečení na hory volte podle druhu aktivityFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se na hory a nevíte si rady s výběrem zimního oblečení? My vám pomůžeme! Věřte, že byste neměla vybírat jen podle pěkného designu, ale také podle dalších důležitých parametrů. Víte ale vůbec, jaký by měla mít vaše bunda a kalhoty na lyže nebo snowboard vodní sloupec, jakou prodyšnost a který materiál si zvolit? Tady je malý návod.

Článek
  • Záleží na tom, zda jedete na snowboard, sjezdovky, na běžky nebo jen „chytat“ bronz.
  • V druhé řadě byste měla odhadnout své schopnosti a zařadit se tak do kategorie začátečnice, pokročilá nebo zdatná lyžařka či snowbordistka.
  • Důležité také je, jak často na hory jezdíte.

Základ: voděodolnost a prodyšnost

„Voděodolnost se v souvislosti s lyžařskou bundou i kalhotami udává jako výška vodního sloupce, kterou materiál nepropustí, nejčastěji v milimetrech. Prodyšnost je schopnost odvodu tepla a potu od těla a udává se v gramech na metr čtvereční za 24 hodin, což je důležité ve chvíli fyzické zátěže. Pokud by bunda tuto schopnost neměla a byla jen voděodolná, vaše tělo by se přehřívalo a spodní oblečení zvlhlo potem během krátké chvíle,“ upozorňuje Karolina Kubíková z firmy Husky. A pro lepší orientaci dodává, že pro velmi zdatné lyžařky je vhodná prodyšnost kolem 15 000 g/m2/24 h a vodní sloupec 20 000 mm.

Co by dobrému outfitu nemělo chybět?

Kromě technických parametrů by správná lyžařská či snowboardová bunda s kalhotami měla mít i „vychytávky“, které vám usnadní pobyt i pohyb na horách a ve sněhu.

Bunda:

  • Sněžný pás – ochrání vás v případě pádu od nepříjemně studícího sněhu, měl by být elastický, s protiskluzovou gumou
  • Podlepené švy a voděodolné zipy – slouží pro zajištění 100% sucha
  • Stahování spodního lemu a kapuce – je lepší pro ochranu před sněhem, který by se vám mohl při pádech pod bundu či do rukávů nahrnout
  • Odvětrání v podpaží – to už je dnes skoro samozřejmost a kdo už někdy na horách sportoval, ví o tom jistě své
  • Vnitřní elastický rukáv– slouží pro maximální komfort a pohodlí i jako ochrana proti sněhu, někdy bývá i s dírou na palec
  • Mezi další prvky lze ještě zařadit: zateplené spodní kapsy, odepínací rukávy, zpevněný tvarovaný kšilt na kapuci, kapsa na MP3 přehrávač a na brýle, yoyo na skipass, Recco systém – lokalizační chip, jež je někdy v bundě přímo zabudován a spolupracuje s radarem, který používá většina horských a záchranných služeb na celém světě

Kalhoty:

  • Zvýšený elastický pás – slouží jednak pro větší pohodlí, ale hlavně aby byla krytá vaše kostrč a ledviny kvůli nastydnutí
  • Sněhové límce na nohavicích – zakryjí přezkáče či boty na snowboard, aby se vám nedostal sníh do bot i do ponožek
  • Zesílení i vycpávky – u lyžařských kalhot je dobré mít zesílenou látku na koncích nohavic, aby se z vnitřní strany neodíraly o přezkáče, a u snowboardových kalhot by mělo být zesílení, případně i vycpávky na kritických místech, jako jsou zadek a kolena kvůli případným pádům a častějšímu vysedávání na sněhu

1. Komplet pro začátečnice

Pokud vyrážíte na hory poprvé, měla byste vědět, že oblečení na lyže a na snowboard je trochu odlišné. Pro začátek vám stačí oblečení, které bude hlavně nepromokavé, protože je nutné počítat s tím, že možná budete víc padat. A také by oblečení mělo být cenově dostupné, vždyť nevíte, zda vás daný druh sportu bude bavit. „Pro začátečníky postačí 3000 až 5000 mm vodní sloupec a také větrání není až tak bezpodmínečně nutné,“ říká Zdeněk Vymlátil ze Skateshop.cz.

Na foto: kalhoty a bunda husky.cz, čepice hudy.cz

2. Pro náročné sportovkyně

Pokročilé lyžařky i snowboardistky většinou na hory jezdí vícekrát do roka a volí náročnější terény, proto mají na výběr bund také větší nároky. Mohou tak volit velmi odolné materiály jako například Gore-tex. „Materiály Gore-tex vznikají laminováním membrány s vysoce odolnými textiliemi. Jejich stoprocentní nepromokavost je zajištěna speciální technologií podlepení švů. Membrána Gore-tex se tak vyznačuje trvalou nepromokavostí, vysokou prodyšností, extrémní odolností vůči mrazu a mimořádně dlouhou životností,“ uvádí Barbora Strnadová z HUDYsport. Tento materiál také patří k těm nejdražším. Cena goretexových bund se může pohybovat v rozmezí 6000 až 10 000 korun i výš.

Na foto: hudy.cz

3. Na snowboard

Snowboarding je jiný druh pohybu, a proto oblečení pro tento sport bývá volnějšího střihu pro neomezenou pohyblivost. Dále mají snowboardové bundy vyšší límec a napevno přišitou kapuci. U kalhot oceníte vycpávky a odolnější materiál v oblasti zadku a kolen, protože častěji padáte nebo klečíte i sedíte ve sněhu. Každopádně stejně jako u lyžařského oblečení platí jednoduché pravidlo, čím vyšší technické parametry a více „vychytávek“, tím vyšší bude i cena.

Na foto: skateshop.cz

4. Na běžky v softshellce

Naprosto jiným druhem pohybu je lyžování na běžkách a zde je opravdu důležité, jak se obléknete. Už jen z toho důvodu, že se jedná o dost fyzicky náročnou činnost, při které se jistě zapotíte i v chladném počasí. V případě běžkování je proto vhodné zvolit jako způsob oblékání takzvané vrstvení. „První vrstvou by mělo být termoprádlo se schopností dobře odvádět pot od těla. Druhou vrstvu tvoří rolák opět se schopností odvodu vlhka od těla a navíc pak izolace. Dle potřeby může přijít třetí vrstva v podobě fleecové mikiny a nakonec svrchní vrstva jako softshellová bunda,“ radí Karolina Kubíková z Husky.

Softshellové bundy nebývají zateplené, ale mají vysokou schopnost izolace, takže neprofouknou. Zároveň je softshell tenký a lehký, což zajišťuje dobrou pohyblivost, kterou na běžkách opravdu potřebujete. Softshellka by měla být vybavena stejně jako lyžařská nebo snowboardová bunda podlepenými švy a odvětráváním v podpaží.

A jaké vybrat kalhoty? Určitě počítejte s tím, že se na běžkách více zapotíte, a tak není nutné mít zateplený materiál. Jistě ale uvítáte, když budou kalhoty s možností odvětrání. „My doporučujeme kalhoty s vodním sloupcem 10 000. Jsou z třívrstvého materiálu s membránou a poutkem na snadné podvlečení pod botu. Přímé odvětrávání na stehnech určitě potěší," popisuje svůj tip Hana Pokorná z firmy Nordblanc.

5. Péřovky pro dámy

Pokud se chystáte na hory spíše jako pasivní pozorovatel zimních radovánek, nejjistější volbou je „péřovka“ a zateplené kalhoty, ve kterých vám rozhodně nebude zima. Při výběru péřové bundy je nutné hledět v první řadě na typ peří, kterým je bunda plněna, a na preciznost prošití. „Nejlepší peří je husí, a to v poměru 90/10, což je hodnota poměru prachového peří a malých peříček. Dále se udává parametr výhřevnosti. Ten by se měl pohybovat kolem 750 cuins,“ uvádí dále Kubíková s tím, že při výběru péřové bundy je dále nutné sledovat, zda je svrchní materiál opatřený nějakou impregnací, protože peří je náchylné na vlhko, a zda je materiál opatřený takzvanou „downproof“ úpravou, která zabraňuje pronikání jednotlivých peříček skrz bundu.

Na foto: hudy.cz

A v jaké oblečení vyrážíte na hory vy?

Reklama

Související témata:

Načítám