Hlavní obsah

Ovládáte partnera pomocí sexu? Zjistěte to!

Foto: thinkstock

Manipulujete s partnerem prostřednictvím sexu?Foto: thinkstock

Reklama

Milování může být prostředkem k dosažení cílů. Vždyť pohlavní styk byl ještě v 60. letech považován za výměnný obchod. Zmizel tento trend? Ne. Ve vztazích se s intimitou obchoduje stále. Jen trochu jinak. Tipněte si, jestli s partnerem v posteli taky máváte!

Článek

Američanka Johanna Lyman, certifikovaný životní kouč a autorka knihy Sex jako zbraň uvádí, že jednou z nejčastějších poruch u dlouhodobých vztahů je právě to, co uvádí v názvu své knihy, tedy, když jeden z partnerů využívá sex jako zbraň. Zdá se, že je to výsadou pouze žen, ale nemusí tomu tak být nutně.

Podle této profesorky dochází u třetiny partnerských vztahů k situaci, když má jedna osoba vyšší sexuální potřeby než její partner, přičemž je důvodů nízké sexuální touhy několik. Kolísání hormonů, stres, léky, vysoké požadavky zaměstnavatele, děti... To vše snižuje libido. Bohužel osoby s vyšší sexuální touhou prý nejméně řídí vztah. Zato ten, kdo dává sex na příděl, tahá za nitky a doslova ho ovládá! Jste to vy, nebo váš partner? A víte, že to rozhodně není výhra?

Jak se pozná sexuální moc?

„Lhala bych, kdybych řekla, že se s manželem milujeme pořád. Když se občas zdrží v hospodě a já jsem rozmrzelá, že nepřišel domů v tolik, v kolik slíbil, vztek mě přejde až tak za dva dny. Pochopitelně že spolu v tomhle období nespíme,“ přiznává jedenatřicetiletá Jarka. Je tohle sexuální manipulace?

Pokud kontrolujete partnera, záměrně ho chcete ranit a na truc odmítáte sex jako odplatu za křivdu, je takové chování opravdu považováno za manipulativní. Může se jednat o ovládání frekvence sexu a jeho načasování. V některých případech k tomu dochází dokonce i nevědomky.

Foto: thinkstock

Když odpíráte partnerovi sex, může to znamenat, že vám samotným nic moc neříkáFoto: thinkstock

„Mnoho žen odepírá partnerovi sex, když jsou na něj rozzlobené nebo se s ním nepohodly,“ domnívají se Val Sampson a Julia Cole, autorky knihy Jak si zajistit sex po zbytek života, které aktivně pracují nejen s manželskými páry. Podle nich takové chování ničí vzájemnou duševní sounáležitost, která se sexem posiluje. A taky to ruinuje ženské vnímání sexu. „Když totiž vnímáte odpírání sexu jako něco, čím potrestáte partnera, znamená to, že vy samy nemáte se sexem nic společného. Proč byste jinak trestaly samy sebe?“ uvádí Val.

Nechci být sexuální trhovkyně

Tyto 4 znaky „sexuálního vydírání“ podle psychologů zvěstují konec sexuálního života i vztahu. „Když chcete, aby váš vztah vzkvétal, je lepší se svými negativními pocity ohledně sexu bojovat než před nimi utíkat," shodují se Val Sampson a Julia Cole. Prvním krokem je co nejbezbolestnější rozmluva s partnerem. Třeba jste se pouze začali při sexu nudit nebo potřebuje váš partner podporu při nějakém důležitém rozhodnutí. Dejte mu šanci napravit to, co vás tak rozčililo. A zjistěte, jestli s vámi v posteli prožívá vzrušení. Více zde.

„Vždy je lepší nabídnout pomocnou ruku než uložit nesmyslný trest,“ dodávají na závěr Val Sampson a Julia Cole. Kdo toho není schopen, měl by začít pracovat s odborníkem, který se specializuje na sexualitu vztahů.

A co vy? Využíváte sex ve svůj prospěch? Anebo váš partner?

Reklama

Načítám