Hlavní obsah

Ovládněte triky řeči těla 2

Foto: Shutterstock.com

Z gest se dá vyčíst mnohé...Foto: Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2. díl - V prvním díle jsme si mimo jiné ukázali, jak vypadají sexuální signály a že kouř z cigarety toho na kuřáka také hodně prozradí. Dnes se zaměříme na gesta, která jsou velmi častá a mají silnou vypovídací hodnotu, že slova jsou zcela zbytečná. Naopak v případě něžných a sladkých slůvek, zaostřete na řeč těla, zda není s obsahem slov v rozporu, teprve pak můžete uvěřit.

Článek

Pokračování rozkrývání mimoslovního dorozumívání je v tomto díle věnované gestům, která mají hlubší základy a rozhodně byste si je měly zařadit do svého slovníku gest.

Na vztyčený ukazováček reagujete od dětství

Kdo by neznal, vzpřímený ukazováček před pusou, přikazuje - ztište se. Když stejný pohyb udělá někdo mimoděk při rozhovoru a ještě si tím ukazováčkem na rty poklepe, něco před vámi tají. Zůstávají nevyřčená slova, dotyčný hlídá, co říct, a o čem naopak pomlčet. V případě, že se i dotkne nosu a pohyb se plynule mění tak, že si hřbetem prstu tře špičku nosu nebo se za ní dokonce chytne, potom věřte, že zná informaci, kterou nechce, abyste se dozvěděla.

Vztyčený ukazováček v prostoru znamená výstrahu, zvláště když tepe do vzduchu. Gesto mají v oblibě řečníci, politici, ředitelé, učitelé. Bavíte-li se s osobou, která při rozhovoru ukazováček propne, naznačuje tím, že přestupujete její hranice. Všimnete-li si gesta, je jasné, že je ve hře něco, s čím druhá osoba nesouhlasí.

Malíček ve hře

Díváte se na muže, který si uhlazuje obočí malíčkem? Jedná se o zženštilé gesto. Vypovídá, že muž si zakládá na svém pěstění a šlechtění. Určitě se rychleji dostanete k cíli, když pochválíte jeho zevnějšek, tj. upravené nehty, opálenou tvář, vůni, vzor na kravatě apod.

Malíčky zaklesnuté do sebe naznačují přátelské pouto a vstřícnost. Osoba, která toto gesto udělala, je vám určitě příznivě nakloněna.

Foto: shutterstock.com

Brada je častým objektem našich gestFoto: shutterstock.com

Nejvíc gest je spojených s doteky brady

Masírování brady klouby prstů říkáte, vina není u mě. Ale pozor, někdo má tento pohyb nacvičený, proti vznikajícímu podbradku (dvě brady), to musíte odlišit. Hlazení brady (jako bradky) svědčí o přemýšlení a zaujetí. Naopak, když si poklepete zespoda na bradu, signalizujete, že toho máte plné zuby nebo až po krk. Brada podepřená dlaní prozrazuje, že se nudíte k zoufání. Díváte se na palec zaklesnutý pod bradou, kdy ostatní prsty tvoří pěst, potom vám ta osoba dává najevo, že na vaše požadavky určitě nepřistoupí.

Absolutní ignorace

Mne si váš protějšek pěstí pravé ruky oko? Potom sděluje, že mu je zcela jedno, co povídáte, protože se stejně zařídí podle svého.

Sexuální výzvy

Když se jazyk pohybuje tam a zpátky nebo když špička jazyka kmitá v pootevřených ústech ze strany na stranu. Také když muž udělá kroužek z palce a ukazováčku, a ruka nepatrně kmitne nahoru a dolu, zaručeně mu probleskla myšlenka na sex. Stejně tak u ženy, pohlazení stehna rukou, má sexuální podtext. Položí-li si on nebo ona pravou ruku na levou stranu hrudníku, je to stejné, jako když řekne „miluji tě“.

Vědomá i podvědomá gesta někdy prozradí víc, než vyslovíte. Vyzbrojte se vědomostmi a nikdo na vás nebude mít.

Napište nám na info@prozeny.cz, jaká gesta jsou vlastní vám a v jakých situacích je děláte. Uvědomělé pozorování vám umožní poznat sebe sama a zároveň vám pomůže orientovat se v gestech těch druhých.

Reklama

Související témata:

Načítám