Hlavní obsah

Palma: rostlina pro začátečníky

Foto: Thinkstock

Různé druhy palem vyžadují také různé podmínkyFoto: Thinkstock

Reklama

Krásné, exotické a především nenáročné na pěstování – to jsou vlastnosti, které dělají z palem ideální rostliny pro domácí pěstování. Že to není pravda, protože vám vždycky přes noc zajde? Pak se zřejmě dopouštíte některé z obvyklých chyb, které péči o ně doprovázejí. Víte, které to jsou?

Článek

Hodně slunce, protože je to tropická rostlina, a málo zálivky, neboť miluje sucho – také pěstujete své palmy podle stejného návodu? Pak se nedivte, že vám vydrží jen několik měsíců. Anebo se jim naopak báječně daří? Obě varianty jsou možné.

Existuje totiž na tři tisíce druhů palem. „A těch z nich, které se dají pěstovat v bytě, je velká spousta, doslova od A do Ž. Tedy od areky nažloutlé, podle které mají palmy svůj botanický název arekovité, až po žumaru – jednu z nejběžnějších palem, kterou potkáváme někdy i jako plevel na dovolené na březích Jadranu,“ říká Ota Beran z firmy BM Profit. Ale pozor, i když jde o palmy, různé druhy vyžadují různé podmínky. Zatímco některé milují sucho, jiné naopak potřebují pravidelnou zálivku. Víte, které palmy jsou do vašeho bytu ideální?

Panelák – skvělé místo pro palmy

Obecná zvyklost – v létě pravidelná a vydatná zálivka, v zimě naopak menší potřeba vody – nefunguje. „Právě neznalost, jakou rostlinu doma člověk má a jaké podmínky pro život potřebuje, často vede k tomu, že vám palmy nerostou a brzy uhynou,“ varuje floristka Vlasta Černá Rypáčková. Zatímco některé vyžadují sušší vzduch, a proto jsou ideální do panelákových bytů, jiné je třeba naopak pravidelně rosit.

Stejně tak je chybou dávat palmu k oknům na jižní či západní stanu s odvodněním, že potřebují slunce, jak jinak by mohly růst u moře, kde jsou k vidění nejčastěji? Jenže omyl! Ideální pro jejich pěstování je nepřímé světlo nebo polostín, přímé slunce jim ubližuje!

Pozor také na zálivku a hlavně kvalitu vody, kterou k ní používáte. Palmy jsou v tomto velmi vybíravé a čerstvě natočená z kohoutku jim může ublížit. Ideální je používat buď dešťovou, nebo odstátou. A také je lepší teplejší než studená. Platí, že by měla mít minimálně tolik stupňů jako substrát. I ten je samozřejmě důležitý. Zpravidla palmám vyhovuje lehký a propustný, ideální je zem smíchaná s příměsí rašeliny a písku. Nezapomeňte také na drobné kamínky na dně, které vytvoří drenážní vrstvu a zabrání tomu, aby kořeny stály ve vodě a začaly uhnívat!

Než si palmu koupíte, zjistěte si, zda máte ideální podmínky pro její přezimování. Některé mohou zůstat v bytě v teplotách kolem dvaceti stupňů. Mnoho z nich ale potřebují pro odpočinek chladnější prostředí, kde rtuť na teploměru nevyleze výš než na dvanáct až čtrnáct stupňů.

Ideální palmy do bytu

Chcete zkusit doma pěstovat palmy a ještě jste k tomu neměli odvahu nebo se nedařilo? Zkuste to s těmito:

Foto: Klikněte pro zvětšeníRajská palma

Patří mezi nejméně náročné palmy, a protože dobře snáší suchý vzduch od topení, je ideální i do panelákových bytů. Stačí jí pravidelná zálivka, pravidelné přihnojování od března do září, a protože nemá ráda chlad, může v bytě zůstat i přes zimu. „Pozor ale na přímé slunce, nedělá jí dobře a může zde trpět chorobami, jako jsou puklice, třásněnky nebo svilušky. Raději proto pro ni najděte místo v polostínu,“ říká Vlasta Černá Rypáčková a dodává, že přesazování není dlouho nutné. Nový květináč jí pořiďte až ve chvíli, kdy ten starý začnou trhat kořeny.

Foto: Klikněte pro zvětšeníDatlovník obecný

Také datlovník je ideální pro pěstování v bytě, zvládne i sušší vzduch a chorobami trpí jen výjimečně. „V létě mu dopřejte bohatou zálivku a neškodí časté hnojení rozpustnými hnojivy, v zimě ale buďte s vodou opatrní – substrát by neměl přeschnout,“ radí Ota Beran. Světla se pokuste dát rostlině co nejvíce během celého roku, ale opět pozor na ostré sluneční paprsky. Může být venku, na zimu ji ale budete muset opět stěhovat do bytu, neboť teploty pod 4 °C by ji mohly už poškodit.

Foto: Klikněte pro zvětšeníPalma horská

Palem se nemusíte vzdát ani v bytech, které mají okna orientovaná jen na východ a sever a bojujete zde o každý sluneční paprsek. Jsou to totiž ideální podmínky pro pěstování palmy horské. Nesnáší slunce. Vyžaduje od vás ale hodně vody, i v zimě jí udržujte kořenový bal vlhký. Přes léto jí vyhovuje běžná pokojová teplota kolem dvaceti stupňů, v zimě má ráda chladnější prostředí, tedy dvanáct až čtrnáct stupňů.

Šťastnou ruku při pěstování! Když si doma vytvoříte palmový prales, jistě vás nenaštve ani další příval sněhu venku!

Reklama

Související témata:

Načítám