Hlavní obsah
2,8
(29)
Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Aktualizováno

Hledáte inspiraci na lehký letní oběd? Jednoduchá krémová hrášková polévka s vůní máty a křupavými krutony vás příjemně zasytí.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g čerstvého hrášku
  • 50 g přepuštěného másla
  • 1 ks cibule
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 2 snítky čerstvé máty
  • 100 ml smetany
  • 1 lžička soli
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 200 g krutonů
Článek

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Čerstvý hrášek (můžete použít i mrazený) vyloupejte a lístky máty otrhejte. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a opečte na něm cibuli. Poté přidejte kmín, promíchejte a nechte provonět. Pro intenzivnější chuť i vůni můžete použít římský kmín.

02.

Přisypte hrášek, promíchejte a krátce orestujte. Přilijte vývar (může být i voda), vhoďte lístky máty a přiveďte k varu. Když je hrášek měkký, polévku stáhněte z ohně a rozmixujte do hladkého krému. Pak vraťte na sporák, ještě jednou prohřejte a vmíchejte smetanu. Polévku odstavte a podle potřeby osolte.

03.

Hotovou polévku rozdělte do misek. Porce můžete zlehka opepřit a ozdobte je lístky máty nebo jiné bylinky podle chuti. Přidejte pár krutonů, a pokud chcete pokrm jako hlavní chod, můžete místo krutonů dát plátky opečené bagety potřené čerstvým sýrem. 

Tip: Hotové porce ozdobte klíčky mungo – polévka bude lépe vypadat a získá další živiny.

Máte rádi polévky z jarní zeleniny? Bude vám chutnat hráškovo-chřestová polévka s parmezánem, krémová řeřichová polévka se ztraceným vejcem anebo řeřichová bramboračka se zakysanou smetanou. Výtečná je i ředkvičková krémová polévka.

Související témata:

Načítám