Hlavní obsah

Jako předkrm i hlavní chod: Hrášková polévka s mátou

Hodnocení:
(21)
Foto: Marcel Rozhoň
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Hledáte inspiraci na lehký letní oběd? Jednoduchá krémová hrášková polévka s vůní máty a křupavými krutony vás příjemně zasytí.

Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g čerstvého hrášku
  • 50 g přepuštěného másla
  • 1 cibule
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 2 snítky čerstvé máty
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • 1 l zeleninového vývaru
  • čerstvý mletý pepř
  • krutony
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Čerstvý hrášek (můžete použít i mrazený) vyloupejte a lístky máty otrhejte. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a opečte na něm cibuli. Poté přidejte kmín, promíchejte a nechte provonět. Pro intenzivnější chuť i vůni můžete použít římský kmín.

Krok 2: Přisypte hrášek, promíchejte a krátce orestujte. Přilijte vývar (může být i voda), vhoďte lístky máty a přiveďte k varu. Když je hrášek měkký, polévku stáhněte z ohně a rozmixujte do hladkého krému. Pak vraťte na sporák, ještě jednou prohřejte a vmíchejte smetanu. Polévku odstavte a podle potřeby osolte.

Krok 3: Hotovou polévku rozdělte do misek. Porce můžete zlehka opepřit a ozdobte je lístky máty nebo jiné bylinky podle chuti. Přidejte pár krutonů, a pokud chcete pokrm jako hlavní chod, můžete místo krutonů dát plátky opečené bagety potřené čerstvým sýrem. 

Tip: Hotové porce ozdobte klíčky mungo – polévka bude lépe vypadat a získá další živiny.

Máte rádi polévky z jarní zeleniny? Bude vám chutnat hráškovo-chřestová polévka s parmezánem, krémová řeřichová polévka se ztraceným vejcem anebo řeřichová bramboračka se zakysanou smetanou. Výtečná je i ředkvičková krémová polévka.

ynezorPumanzeSaNyknalC