Hlavní obsah

Pár centimetrů k dobru? Poradíme vám triky, jak si opticky prodloužit postavu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

V obchodech to berete „nenápadně“ kolem dětského oddělení a když se vás někdo zeptá na výšku, vždycky si centimetr, dva, přidáte. Přály byste si alespoň o kousek poporůst? Pokud vám nevadí, že půjde jen o dočasný efekt, máme pro vás několik rad.

Článek

Jasně. Na tom, že neměříte alespoň XXX (dosaďte si vysněnou výšku) centimetrů, není nic špatného. Stejně tak ale není od věci vědět, jak si můžete postavu opticky prodloužit. Chytrých triků využívají i celebrity – spousta z nich má totiž jen něco málo přes metr a půl. Jen tak pro zajímavost, herečka Eva Longoria (42) měří 157 cm, její kolegyně Reese Witherspoon (41) 156 cm a zpěvačka Kylie Minogue dokonce jen 152 cm.

Na to, abyste vypadaly vyšší, než ve skutečnosti jste, existuje pár zaručených fíglů. Samozřejmě ale platí, že není malá postava, jako malá postava. Pokud kromě výšky řešíte i větší bříško, zadek nebo stehna, podívejte se do článku Opravdu víte, co vám sluší? a naučte se nejprve pracovat s vašimi proporcemi.

Účinný monochrom

Netvrdíme, že byste měly chodit výhradně v jednobarevném oblečení. Pokud ale potřebujete nahnat centimetry, vyplatí se vám jít do monochromatického looku. Nemusí se přitom jednat o jeden jediný odstín, klidně jen spárujte příbuzné, podobně laděné tóny. Jde především o to, aby v rámci celku nevznikal zbytečně tvrdý kontrast – ničím nenarušená silueta má tendence působit protáhlejším dojmem. Hodila by se vám inspirace? Nakoukněte do článku Oblečení v jednom odstínu není nuda. Druhou možností jsou samozřejmě šaty, které suplují horní i spodní díl.

Pravidlo dvou třetin

Uveďte do praxe třetinovou strategii, která vysvětluje, proč vám šaty tak sluší (pár vám jich rovnou přihazujeme). Zatímco běžné kalhoty a tričko postavu rozpůlí na dvě části, vaším cílem by měl být model 1/3 a 2/3. Zjednodušeně řečeno byste neměly tělo přeřezat v polovině. Když si tedy obléknete šaty, končící v polovině stehen nebo nad koleny, látka bude zakrývat zhruba ony dvě třetiny. Druhou možností je naopak natáhnout spodní polovinu těla – stačí, když si vezmete kalhoty nebo sukni s vyšším pasem.

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oboje šaty Next, 900 Kč a 1445 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): vrstvené šaty H&M, 1299 Kč; košilové šaty Kiss My Dress, prodává Answear, 999 KčFoto: archiv firem

Vyšší pas jako záchrana

U zvýšeného pasu se zastavíme. Bude vám totiž slušet jak na kalhotách a džínách, tak i sukních. Pokud zvolíte střih s posunutým pasem, nemusíte se vyhýbat ani midi délkám, které jsou menším ženám tak často vymlouvané. Všimly jste si například, že Victoria Beckham, měřící sto šedesát tři centimetrů, téměř jiné nenosí? Důležité je jen neudělat chybu při výběru obuvi. Samozřejmostí by měly být podpatky, klidně i nižší.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): široká midi sukně H&M, 909 Kč; pouzdrová midi sukně s rozparkem SH, prodává Answear, 1099 KčFoto: archiv firem

Odpadnout by vám měly i problémy s délkou kalhot. V posledních sezonách se totiž nosí zkrácené verze, končící nad kotníky i výš, mezi nejrůznějšími délkami nohavic si tak určitě vyberete. Některé módní značky také nabízejí kolekce speciálně pro drobné ženy – najdete je pod označením „Petite“. Mimochodem, Victoria je často vídána také v širokých kalhotách – i u těch si ale hlídá pas. Její šatník můžete zkouknout v článku Módní ikona Victoria Beckham.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): džíny se zvýšeným pasem H&M, 699 Kč; kalhoty do pasu Stradivarius, 649 KčFoto: archiv firem

Na mini je spoleh 

Že byste musely zapomínat na midi sukni, jsme vám už vymluvili. Vaší zbraní ale mohou být i minisukně, které odhalí nohy a tím vás opět o něco prodlouží. Vyšší pas není na závadu, u krátkých délek ale podmínkou není.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): mini sukně Esprit, 1699 Kč; koženková sukně Mango, 699 KčFoto: archiv firem

Správný směr

O tom, že vertikální linie umí postavu natáhnout, asi víte. Nemusíte si ale celý šatník plnit proužkovanými kusy. Pomáhá v podstatě cokoli, co jde tímto směrem, ať už mluvíme o otevřeném saku, delším kardiganu, plisování, ale i rozparku na sukni (a klidně i na delší). Stejně dobře fungují i véčkové výstřihy u topů, i ty mají schopnost trup o kousek prodloužit.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): kardigan Mango, 799 Kč; kardigan H&M, 699 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): sukně se šněrováním Silvian Heach, 1699 Kč; sukně se zipem a rozparkem Missguided, 699 Kč; obojí prodává AnswearFoto: archiv firmy

Na vysoké noze

Nejbanálnější tip jsme si schovali na závěr. Ano, pokud vklouznete do podpatků, máte o několik centimetrů více v podstatě bez práce. Klopýtat na ultra vysokých jehlách ovšem žádoucí není – na drobných ženách vypadají často disproporčně. Nejlichotivější jsou klasické lodičky nebo sandálky, a když je navíc zvolíte v jemném tělovém odstínu, bude to vypadat, jako byste měly o pořádný kus delší nohy.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): kožené lodičky Gino Rossi, prodává Answear, 2290 Kč; kožené lodičky Topshop, 1630 KčFoto: archiv firem

A jak je to s obávanými kotníčkovými botami? Záleží, kam přesně sahají, jaký mají tvar a k čemu je obouváte. Pokud se chcete ujistit, že vám v zimě nezkrátí nohy, zkombinujte boty se stejně barevnými kalhotami nebo pokud půjde o tmavou barvu, punčocháči. A ne, ani kozačky si nemusíte odpírat.

A co se osvědčilo vám?

Reklama

Načítám