Hlavní obsah

Módní kamufláž: Triky, jak oblečením zamaskovat větší břicho

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když přiberete, přiberete v pase. Pro „jablíčkovou“ postavu je charakteristický problematický střed těla, ale jako protiklad mívají krásně štíhlé nohy. Pasujete do této kategorie i vy? Přečtěte si, co vám bude slušet!

Článek

Pokud si nejste jisté, jestli do této skupiny vůbec patříte, nahlédněte nejprve do článku Opravdu víte, co vám sluší? Otestujte se, jestli jste spíš Kim Kardashian nebo Jennifer Lopez. Po předchozích dílech, věnovaných siluetě přesýpacích hodin a hrušce, přichází na přetřes postava typu jablku.

U této kategorie jde především o dvě věci – zakamuflovat větší bříško a zdůraznit štíhlé partie, tedy především nohy. Obojí se dá snadno zvládnout s pomocí správného oblečení, takže si udělejte pohodlí a pusťte se do čtení.

Šaty si držte od těla

Tímto mezititulkem vám nechceme sdělit, že byste to měly s šaty vzdát, ale abyste vybíraly střihy, které se na vaši siluetu nelichotivě nenalepí. Sedět vám budou především volnější a vzdušnější modely, které se vyplatí volit v kratších délkách – dáte tak vyniknout štíhlým nohám a kritické partie zůstanou neodhalené. Tabu jsou naopak pouzdrové střihy, které by plnější střed těla obkreslily. Výjimku tvoří snad jen štíhlé ženy, kterým stačí pro zatažení malého bříška vyšší kalhotky (protože typologie postav není vázaná na konfekční velikost).

Pozor si dejte také na šaty, které mají pevně tvarovaný nebo výrazně stažený pas – břicho to jen nepěkně „přeřízne“. Povolené je maximálně citlivé naznačení pasu, které vytvoří například látkový pásek u šatů (třeba těch košilových). Velkou pozornost věnujte také zvoleným materiálům. Nejvhodnější jsou lehoučké splývavé látky, které jemně kopírují postavu. Když se šaty zavlní při prudším pohybu, je to ono!

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šaty Mohito, 799 Kč a Esprit, 1999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šaty Mohito, 449 Kč a Mango Violeta, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šaty Mango, 1999 Kč a Kiss my Dress, prodává Answear, 999 KčFoto: Archiv firem

Klíčový výběr topů

Nákup padnoucích vršků je při postavě typu jablka nejdůležitější. Průšvihem jsou trička s velkou elasticitou, která obepnou každý záhyb na těle. Zaměřte se na lehké košile, halenky a až se budete chtít zahřát, sáhněte po trendy mikině nebo oversized svetru, který potom vybalancujete úzkými kalhotami. Vhodný je také véčkový výstřih, který opticky zeštíhlí trup. Místo v šatníku byste měly vyhradit i pro kardigan. Dlouhý otevřený svetr se také podílí na vizuálním vylepšení vaší postavy.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): obojí H&M, halenka 799 Kč a košile 599 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): mikina Next, 1025 Kč a kardigan Lindex, 1599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): svetry Lindex, 799 Kč a H&M, 899 KčFoto: Archiv firem

Nohy jako devíza

Po tipech, které zakamuflují plnější střed těla, musí přijít bod číslo dvě – zdůraznění partií, na které můžete být hrdé. Pro jablíčka jsou charakteristické štíhlé nohy, na které se vyplatí poutat pozornost. Ano, budou vám slušet i rovně střižené nohavice, nejlepších výsledků ale docílíte s kombinací uzounkého spodku a objemnějšího vršku.

Pokud tak máte skříň plnou zmiňovaných delších svetrů, mikin a oversized topů, vybudujte si sbírku slimek, mezi které můžete zařadit i takové koženkové legíny (pozor, pokud nejde o klasické kalhoty, dbejte na to, abyste vrškem zakryly alespoň větší část pozadí). U všech kalhot potom volte vyšší pas – slovo „bokovky“ si, prosím, rovnou vyškrtněte z módního slovníku. Baví vás overaly? Na váš typ postavy se hodí kusy s jemným elastickým pasem.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kalhoty H&M, 699 Kč a overal Mango Violeta – outlet, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): obojí Calzedonia, koženkové legíny 849 Kč a strečové džíny, 999 KčFoto: Archiv firmy

A jakou strategii byste měly zaujmout v případě sukní? I tady zapomeňte na klasickou pouzdrovku a volte áčkové nebo alespoň rovné střihy a lehounké nebo naopak velmi pevné materiály. Vyplatí se také vybírat kratší délky, které upozorní na vaše nohy a vykompenzují objem v horní polovině těla. Pozor, přestože většinou nabádáme k zastrčení vršků do sukně, u jablíček to ale často nefunguje.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): sukně Only, prodává Answear, 1099 Kč a H&M, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): sukně Topshop, 1099 Kč a Esprit, 1499 KčFoto: Archiv firem

Extra tip

Plnější střed těla vám pomůže zkrotit i vhodné spodní prádlo. Není žádnou ostudou nosit kalhotky s vyšším pasem nebo rovnou body, které bříško lehce stáhne. V obchodech navíc najdete opravdu pěkné kousky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): body H&M, 799 Kč a Mango, 799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kalhotky H&M, 399 Kč a Etam, prodává Answear, 819 KčFoto: Archiv firem

Patříte mezi majitelky této postavy? Co se v módě osvědčilo vám?

Načítám