Hlavní obsah

Široká ramena a žádné boky: Víme, jaké oblečení vám vyčaruje krásnou postavu

Foto: Profimedia.cz

Víme, jaké šaty obléknout, když máte postavu jako Renée ZellwegerFoto: Profimedia.cz

Reklama

Vršky si kupujete o velikost větší a neustále se vás někdo ptá, jestli jste na škole závodně plavaly. Máte postavu ve tvaru obráceného trojúhelníku a v ramenou jste širší než v bocích? Ponořte se do našeho módního manuálu a zjistěte, co vaší siluetě sluší!

Článek

Nejste si jisté, jestli umíte samy sebe správně zaškatulkovat? Pak si nejprve prostudujte článek Opravdu víte, co vám sluší? Po přesýpacích hodinách, hrušce a jablku se budeme věnovat obrácenému trojúhelníku.

Jak už jsme naťukli v úvodu, ženy s tímto typem postavy jsou nejširší v ramenou a hrudníku (což nemusí nutně znamenat velká prsa), směrem dolů se jejich silueta naopak zužuje. Pas nebývá příliš definován a boky jsou rovné, téměř chlapecké.

Když vycházíme ze souměrného ideálu (tedy přesýpacích hodin), je jasné, kde je potřeba ubrat a kde přidat. Při oblékání obráceného trojúhelníku je důležité nerozšiřovat horní partie (případně je ještě opticky zúžit) a naopak zdůraznit ty spodní, štíhlejší. Jak se dá něco takového provést v praxi?

Vy a vaše šaty   

Při výběru šatů se zaměřte především na kousky s výstřihy, které vaši siluetu opticky prodlouží. Nejlichotivější jsou klasická véčka, přičemž platí, že máte-li subtilnější poprsí, klidně si dovolte dekolt hlubší. Slušet vám budou i zavinovací střihy, které vám navíc díky pásku přičarují alespoň nějaký pas.

Všemi deseti vám můžeme doporučit také střihy s áčkovou sukní, které vaše proporce srovnají do ukázkových přesýpaček. Váhat nemusíte ani u kombinovaných šatů s tmavým vrškem a nápadnější sukní.

Vyhněte se oproti tomu trendy záležitostem, jako jsou volány v oblasti ramenou, hrudníku nebo na rukávech – myslete na to, že pozornost chcete poutat spíše ke středu a spodní části těla. Stejně tak vám nejspíš nebudou sedět příliš volné střihy bez definovaného pasu, které z vás zbytečně udělají krabici. Dobrou službu vám neprokážou ani špagetová ramínka.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šaty H&M, 1199 Kč; šaty Kiss My Dress, prodává Answear, 1399 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šaty Mango, 1299 Kč; šaty Esprit, 1999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šaty Mohito, 999 Kč; šaty Simple, prodává Answear, 2699 KčFoto: Archiv firem

Obrácený trojúhelník a vršky

U topů volte obdobnou strategii a držte se zkrátka. Opět pokukujte po výstřizích, jednoduchých vršcích a myslete na to, že vám prospějí vertikální linie. Proto se vám vyplatí vsadit místo volného huňatého svetru, který hořejšek vašeho těla ještě více rozšíří, na dlouhé kardigany nebo otevřená saka (pozor si dejte jen na vycpávky). Máte-li silnější paže, vyhněte se elastickým materiálům a zásobujte se lehoučkými vršky, které se na ruce nenalepí. Neplechu můžou napáchat i široké lodičkové výstřihy, které vršek opticky ještě více natáhnou do šířky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): triko Massimo Dutti, 895 Kč; triko Only, prodává Answear, 539 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): svetr H&M, 899 Kč; svetr Massimo Dutti, 1395 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kardigan H&M, 949 Kč; kardigan Mango Violeta, 1999 KčFoto: Archiv firem

U kalhot a sukní přitlačte

V případě kalhot si můžete dovolit leccos, pokud ale chcete srovnat mohutnější polovinu těla, vybírejte širší nebo alespoň rovné střihy nohavic. Zvolíte-li upnuté slimky, dvakrát zvažte, co obléknete nahoru. Vršek musí maximálně odpovídat výše uvedeným kritériím.

Zároveň se u této kategorie, stejně jako u sukní, můžete trochu více odvázat. Nezapomeňte, že právě tato část těla má být u vás vidět na první dobrou. Baví vás metalický trend? Odneste si do kabinky stříbrné kalhoty a utlumte je jednoduchým svetrem. Vyzkoušet můžete i koženkové kalhoty nebo overal se staženým pasem.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): džíny 1299 Kč; metalické kalhoty 899 Kč; obojí H&MFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): koženkové kalhoty Esprit, 1699 Kč; overal H&M, 1299 KčFoto: Archiv firem

Iluzi přesýpacích hodin vám pomohou dotvořit i áčkové sukně do pasu. Abyste zdůraznily štíhlý střed těla, vršky pečlivě zastrkujte. Důraz na pas je ve vašem případě důležitý. Stejně tak se nebojte výrazných barev, zdobení, výšivek, tylu nebo potisků – právě tady si je můžete dopřát ve velkém.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): sukně Mohito, 699 Kč; sukně Mango, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): sukně Mango, 1299 Kč; sukně Missguided, prodává Answear, 899 KčFoto: Archiv firem

Extra tip

Jestli chcete pro zeštíhlení horní poloviny těla udělat maximum, zaměřte se na dlouhé náhrdelníky (a jsme se zase u vertikálního směru). Skvěle se hodí i do námi doporučovaných dekoltů. Každý detail se počítá!

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): náhrdelník Mango, 399 Kč; náhrdelník Massimo Dutti, 695 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): náhrdelník Esprit, 479 Kč za 2 kusy; náhrdelník Massimo Dutti, 695 KčFoto: Archiv firem

Máte stejný typ postavy i vy? Co se vám nejvíce osvědčilo?

Reklama

Načítám