Hlavní obsah

4 barvy, 4 outfity aneb Oblečení v jednom odstínu není nuda!

Foto: Forewer, Shutterstock.com

Foto: Forewer, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slibujeme, že dnešní módní lekce nebude náročná. Pod termínem monochromatický look se totiž neskrývá nic jiného než oblečení v jedné barvě. Co říkáte, není příjemné si někdy odpočinout od všeho toho kombinování?

Článek

Nechce se vám vymýšlet nic složitého, a tak vytáhnete oblíbené černé džíny a stejně „barevné“ triko. Je vám tento scénář povědomý? No vida, takže první zkušenosti s monochromatickou módou už máte. Oblečení v jedné barvě se ale samozřejmě netýká jen černé a nabízí mnohem širší spektrum využití a pozor – i pozitiv.

Zatímco černá zůstává černou, ostatní barvy nabízejí velkou škálu odstínů. A právě kombinování různých tónů je to, co dělá monochrom zajímavým. Nemusíte tedy nutně hledat přesně stejnou modrou, jako mají vaše kalhoty. Naopak. Tentýž přístup doporučujeme zvolit i v případě použitých materiálů. Čím více rozmanitých textur zkombinujete (lehký satén nebo šifon, hrubou pleteninu, kůži, lesk, mat…), tím lépe pro váš celkový vzhled.

S výběrem bot a doplňků si hlavu nelámejte. Základ monochromatického looku je v samotném oblečení a dá se z toho těžit – kousky v jedné barvě nebo blízkých odstínech totiž opticky prodlouží postavu. Zjednodušeně řečeno, není nic, co by vás vizuálně „přeseklo“, a silueta se tak zdá delší a tím pádem i štíhlejší. Doplňky už proto můžete volit různé a je jen na vás, jestli je barevně sjednotíte (u výraznějších tónů se to ovšem nemusí vyplácet), nebo ne.

Mix odstínů

Nevíte, jak začít? Zkraje zkuste vsadit na některou z neutrálních barev, jako je například béžová. Ta nabízí velkou řadu odstínů a můžete je bez obav jakkoli mixovat. Kalhoty například spárujte s o něco světlejším body a bundou, která ještě více bledne. Boty už být v barvě nemusejí, v případě tělových odstínů ale existuje jeden důvod, proč se vyplatí u nich zůstat: obuv v tomto tónu totiž opticky prodlouží postavu.

Že vás béžová moc nebere? Stejně snadno si můžete pohrát i s tóny šedé, které dokážou působit luxusně. V obou případech byste mohly využít doplňky ve výrazných barvách, monochrom jde ale ruku v ruce s čistotou a minimalismem. Chcete-li proto u tohoto stylu zůstat, doporučujeme použít spíše další neutrální odstíny.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. kožená bunda Mango, 1999 Kč, 2. kabelka Next, 1040 Kč, 3. body Topshop, 820 Kč, 4. kalhoty H&M, 899 Kč, 5. hodinky Marc Jacobs, 4355 Kč, 6. boty Aldo, prodává Zoot, 884 KčFoto: Archiv firem

Hodinky Marc Jacobs

V oblíbené barvě

U nápadnějších tónů volte striktně jen ty barvy, se kterými jste sžité. Není nic horšího než obrovská barevná plocha, která vám vlastně vůbec nesvědčí. Když odstín přiložíte k tváři a něco vám říká, že to není ono, jděte od toho. Nevyhovující barva odsunutá dál od obličeje (například na sukni) takový průšvih není, když na ní však založíte kompletní look, můžete pohořet.

U výraznějších barev se také nenuťte do shánění totožných bot a doplňků. Jestli vám nestačí to, co máte na sobě, přidejte maximálně jen jeden další prvek.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. sluneční brýle H&M, 249 Kč, 2. kabelka Mango, 499 Kč, 3. top H&M, 999 Kč, 4. koženková sukně Promod, 699 Kč, 5. set prstenů Mango, 249 Kč, 6. boty Mango, 599 KčFoto: Archiv firem

Síla bílé

V případě bílé nemůžete, stejně jako u zmiňované černé, udělat žádnou chybu. Kompletní bílý look vypadá dobře za všech okolností, a protože se není tolik kam posouvat s odstíny, můžete si o to více vyhrát s různými texturami. Co třeba zapojit krajku? Stejně jednoduchým tipem je i sázka na kostýmy, ať už kalhotové, nebo ty s šortkami či sukní – s nimi vytvoříte monochromatický look naprosto bez námahy.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. top H&M, 599 Kč, 2. boty Mango, 899 Kč, 3. sako H&M, 999 Kč, 4. šortky H&M, 699 Kč, 5. rtěnka Pure Color Envy, odstín Carnal 370, Estée Lauder, 950 Kč, 6. kožené psaníčko Rebecca Minkoff, prodává Nordstrom, 2977 KčFoto: Archiv firem

Když si to chcete usnadnit

A to nejjednodušší na závěr. Když se vám nechce vytahovat z šatníku dva různé díly, jděte do overalu, se kterým vytvoříte perfektní mono efekt. Výhodou je, že se nemusíte bát ani opravdu nápadných barev a pro skvělý účinek stačí, když přidáte jeden doplněk v barvě (podmínkou to ale není). Při výběru dalších prvků vám nicméně poradíme to samé, co u prvního příkladu. Chcete-li zůstat věrné monochromu, nechte být onu barvu hrdinkou outfitu a zbytečně ji nepřehlušujte.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. náušnice Skagen, 2110 Kč, 2. boty H&M, 1299 Kč, 3. overal Mango, 1699 Kč, 4. podprsenka Wonderbra, prodává Zoot, 999 Kč, 5. kabelka Zara, 999 KčFoto: Archiv firem

Náušnice Skagen

Líbí se vám oblečení v jedné barvě? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám