Hlavní obsah

Párky, na kterých si opravdu pochutnáte? Našli jsme je!

Foto: Greta Blumajerová

U ochutnávky párků se redakce evidentně nenudilaFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Párky s chlebem a hořčicí jsou oblíbené jídlo Čechů. Tentokrát vás nechceme varovat před výrobky, ve kterých maso nahradily separát a chemie. Naopak jsme hledali ty, na kterých si pochutnáte!

Článek

Na jakých párcích si opravdu pochutnáte? Zeptali jsme se kolegů a kamarádů, kteří nám poslali své tipy na prověřené a oblíbené výrobky. Asi vás nepřekvapí, že šlo ve všech případech o párky s vysokým obsahem masa. Levné varianty se spoustou separátu u nich tedy oblibu nenacházejí – jak je vidět, jsou ochotni si připlatit. (Kterým párkům se naopak vyhnout? To se dočtete v článku Test: Tyhle párky si rozhodně nekupujte!).

Nakoupili jsme tedy sedm doporučených druhů párků a všechny je ochutnali. Tady jsou naše postřehy a hodnocení. Samozřejmě ochutnávka byla „na slepo“.

Jaké párky jsou nejlepší?

Vepřové párečky, Pikok, 200 g

Složení:Vepřové maso 83 % hm., pitná voda, jedlá sůl, glukóza, stabilizátory: citrát sodný, fosforečnana sodné, difosforečnany tetrasodné; koření a extrakty koření, látka zvýrazňující chuť a vůni: glutamát sodný; antioxidant: askorbát sodný; konzervant: dusitan sodný. Obsah tuku nejvýše 25 % hm, Cena:21,90 Kč/ balení

Hodnocení redakce:Tyto párky dostaly nejvíc hlasů. Mezi vzorky je poznala i jejich „navrhovatelka“ Jana, která je doporučila jako ty, které si její rodina vybrala a nakupuje je často a ráda. Mají vyváženou chuť, dvakrát dostaly minus za to, že jsou slanější.

Novákův tradiční páreček, Uzeniny Novák, vážené

Složení: Vepřové maso 62 %, hovězí maso 18 %, jedlá sůl a E250, pitná voda, extrakty koření, stabilizátor E450, E451, E452. Antioxidant E300, zesilovač chuti E621, E150, modifikovaný škrob E1414. Obsah tuku max. 35 %. Cena:145 Kč/ kg

Hodnocení redakce: Ačkoli dostaly hodně bodů za chuť, současně dostaly i kritiku za příliš soli. „Kdyby nebyly tak slané, asi bych je považovala za nejlepší,“ shrnula za všechny Kamila.

Delikatesní Císařské párečky, Dopro, 400 g

Složení: Vepřové maso (82 %), špek, pitná voda, sůl, koření (pepř, koriandr, hořčice, celer, muškátový oříšek); dextróza; stabilizátor: E331, E450; antioxidanty: E300, E316; konzervanty: E250; kouř. Obsah soli max. 2,5 %, obsah tuku: 30 %. Cena:79,90 Kč/ balení

Hodnocení redakce:Jejich chuť jsme ohodnotili jako mdlejší, až nudnou. Patřily mezi ty, které neurazí, ale ani nenadchnou. Mají ale příjemnou konzistenci.

Originál české párky, Vodňanské kuře, 200 g

Složení:Kuřecí maso 80 %, voda, vepřové sádlo, jedlá sůl, konzervant – dusitan sodný, koření, hroznový cukr, stabilizátor trifosforečnan sodný, maltodextrin, antioxidant kyselina erythorbová, extrakty koření, česnek, max. Obsah tuku 20 %. Cena:39,90 Kč/ balení

Hodnocení redakce: Pro mnohé bylo velkým překvapením, že jde o párky z kuřecího masa – měly výraznou chuť a dobrou konzistenci, patří mezi trojici těch, které nás zaujaly nejvíc. Jediným záporem bylo to, že se z nich při ohřátí místy sloupalo střívko, což esteticky nevypadalo dobře.

Debrecínské párky pikantní, Classic, 400 g

Složení:Vepřové maso (90 %), pitná voda, dusitanová směs s jódem (jedlá sůl s jódem, konzervant: dusitan sodný), koření, dextróza, stabilizátor: difosforečnany, antioxidant: kyselina askorbová, skopové střívko, dým. Obsah soli max. 3 %, obsah tuku max. 30 %. Cena: 69,90 Kč/ balení

Hodnocení redakce:Upozornění na to, že jsou pikantní, je na místě – ale právě jejich chuť je vynesla mezi tři nejlépe hodnocené. Kladně jsme hodnotili i konzistenci.

Frankfurtské párky, Ponnath, 200 g

Složení:Vepřové maso 85 %, pitná voda, dusitanová solící směs (jedlá sůl s jodem, konzervant: dusitan sodný), amaranth, stabilizátor: difosforečnan, koření, antioxidanty: kyselina L- askorbová, askorban sodný, isoaskorban sodný, aroma, dextróza, extrakty koření, skopové střebo, kouř. Maximální obsah tuku 34 %. Cena:49,90 Kč/ balení

Hodnocení redakce: „Po ochutnání mi přijdou tučnější než ostatní a cítím v nich i něco „chemického“, konstatovala Greta, ke které se přidali i další hodnotící. Ačkoli mají vysoký obsah masa, jejich chuť připomíná spíš levnější druhy.

Medvídkovy párečky, Henryk Kania, 225 g

Složení:Vepřové maso 60%, krůtí maso 10 %, voda, bramborový škrob, sůl, vepřová bílkovina, sójová bílkovina, koření a jejich výtažky (obsahují hořčici, celer, laktózu z mléka), glukóza, stabilizátor: trisodný citrát, emulgátory: mono a di-glyceridy mastných kyselin, antioxidanty: askorban sodný, isoaskorban sodný, konzervant: dusitan sodný. Neobsahuje glutamát sodný a fosfáty. Obsahuje vitaminy B a vitamin E. Cena:37,90 Kč/ balení

Hodnocení redakce:Mdlé, příliš kašovitá konzistence – to byly nejčastější reakce po ochutnání. „Co se složení týče, patří ale mezi ty nejpovedenější,“ konstatovala Jana Ch. Ani to ale nezachránilo „medvídky“ od posledního místa v našem hodnocení.

Jaké párky máte rádi vy? Napište nám to!

Reklama

Související témata:

Načítám