Hlavní obsah

Partnerský ring: Od výplaty k výplatě aneb Co dělat, když se o vás neumí postarat?

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou si věrní a užívají si ročního synka. Jenže rodinnou pohodu jim dost narušují finance. Často se kvůli penězům hádají a Radka začíná mít nepříjemný pocit, že se partner neumí o rodinu postarat! Finance trápí hodně párů, proto se jich týká další díl vztahového seriálu Partnerský ring.

Článek

Radka (32) s Pavlem (33) žije již sedm let. A donedávna to bylo celkem bezproblémové partnerství. Sice vždy žili od výplaty k výplatě, ale oba pracovali, navíc Radka dokázala i díky různým přivýdělkům našetřit nějaké peníze bokem, takže je žádná velká finanční krize nepostihla. Vše se ale změnilo, když se jim narodil dnes roční chlapeček, a rodina musí nyní vyžít jen z Pavlova platu.

Peníze budou, my nebudeme

Podle tohoto pořekadla Radka s Pavlem žili, než se jim narodilo dítě. Obzvlášť Pavel byl vždy volnomyšlenkář, šetřit nikdy moc neuměl, žil okamžikem a na budoucnost příliš nemyslel. „Vždycky si rád zašel s kamarády na pivo, na tenis a podobně. Prostě peníze vždycky tak nějak rozkutálel, ale dokud jsem pracovala, nebyl to zas takový problém,“ vypráví Radka.

Pavlovu rozhazovačnost a finanční nespolehlivost vyvážila, protože sama s penězi zacházet umí. „Když mu peníze nevyšly, tak jsem zaplatila nájem, nebo v restauraci, založila jsem ho. A neměla jsem s tím vlastně až takový problém, byli jsme přece pár,“ říká Radka, která Pavlovi pomáhala obzvlášť v době, kdy dal výpověď v práci a začal podnikat. „Jako v každém podnikání nebyl výdělek stabilní. Jednou se mu dařilo, jindy přinesl peněz míň,“ popisuje Radka.

Krize nastala, když se jim narodilo dítě. Radka zůstala s chlapečkem na mateřské a rodina přišla o její výdělek. Pavel sice skončil s nejistým podnikáním a nechal se zaměstnat, ale plat není nijak vysoký. Náklady rodiny s dítkem však bohužel vzrostly, a Pavel ze svého předešlého standardu odmítá slevit. „Už rok jsou naše náklady v podstatě vyšší než příjmy. Zatím jsem vše financovala ze svých úspor, ale ty mně docházejí,“ říká Radka. A když to Pavlovi řekne, vždy to prý skončí jen hádkou a tím, že se Pavel urazí.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Finanční problémy vztahovou pohodu silně nabourávajíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pár slov odbornice

Případ Radky a Pavla je klasickou ukázkou, jak to dopadá, když jeden či oba nejsou finančně spolehliví. Roky to může vycházet, ale když přijde sebemenší změna, která má vliv na finance (žena je na mateřské, jeden z páru onemocní, přijde o práci nebo začne pracovat za méně peněz…), krize je na světě.

A i když se říká, že za peníze si štěstí ani lásku nekoupíte, finanční starosti na kvalitu vztahu vliv rozhodně mají. Žijete-li od výplaty k výplatě, jste zavaleni půjčkami a podobně, logicky jste podráždění, vynervovaní, hádka střídá hádku a podobně.

Finanční krize může přijít samozřejmě i na pár, kde jsou oba zodpovědní, ale takovým lidem se problém daří lépe vyřešit. Nejhorší a nejtěžší to mají páry podobné Radce a Pavlovi, kde jeden s penězi vůbec zacházet neumí a druhý sice ano, ale je v situaci, kdy příjem nemá (nemoc, mateřská…). Paradoxní je, že přesně tohle se nejčastěji stává schopným a za běžné situace samostatným ženám. „Bývají to ženy, které jsou od útlého věku soběstačné, nikdo jim neušlapával cestičku. Jenže právě toto vnitřní nastavení jim do života přivádí muže, kteří rádi přijímají jejich pomoc, rádi o sebe nechávají pečovat jiné, jsou neochotní měnit své zvyky,“ říká vztahová koučka Kateřina Chytra.

V partnerce to samozřejmě vyvolává zlost a pocit osamění. „Zase je to všechno jen na mně, zase musím všechno táhnout já, protože on je neschopný. Takhle se ženy cítí, připadají si jako tažní koně,“ vysvětluje Kateřina Chytra.

Zkuste to jinak

Pokud vám tenhle stav nevyhovuje, můžete se pokusit ho změnit. Jak na to?

  • Uberte plyn - Nebuďte tak aktivní, dovolte si být pasivní. „Neplaťte jeho dluhy, nevytahujte peněženku při každém nákupu, nechte to víc na něm,“ říká Kateřina Chytra. Místo, abyste sahala třeba do svých úspor, nebo mu vyběhávala výhodnější půjčky, buďte mu spíš emoční než finanční podporou. Dejte mu důvěru, že to zvládne.
  • Šetřete - Žijete-li na hraně životního minima, náklady budete snižovat asi těžko. Pokud je ale váš standard vyšší, zkuste se zamyslet, co byste mohli oželet. „Možná je pro vás třeba automatické mít vlastní auto, ale vážně ho potřebujete?“ ptá se Kateřina Chytra.
  • Zapojte partnera - Šetřit musíte oba (a jde to i na mateřské). Takže si s partnerem v klidu sedněte, sepište si seznam výdajů a proškrtejte ho. Už jen to, že se něčeho vzdáte vy, by ho mělo motivovat, aby ubral i on. Ale pozor, nebuďte direktivní. „Neříkejte mu, jak je neschopný, že to musíte zase řešit jen vy. Naopak zkuste citlivý ženský postoj, vyjádřete mu respekt, ale zase se nenechte opít rohlíkem,“ navrhuje Kateřina Chytra.
  • Vydělávejte - Jestliže vám scházejí peníze, je potřeba je někde vydělat. Možná když on třeba čas od času pohlídá děti, vy můžete na menší brigádu. A třeba i on najde nějaký ten čas na přivýdělek. Buďte tým, pomáhejte si a vytvářejte si vzájemně prostředí, ve kterém dostanete své finance pod kontrolu.

Mgr. Kateřina Chytra, která seriál Partnerský ring odborně zaštiťuje, je vztahová koučka s více než sedmiletou praxí. Pracuje ve Škole pro ženy, kde pomáhá lidem se vztahovými problémy, ale i se sníženým sebevědomím a hledáním osobní identity. Ovládá také metodu Emočních rovnic, díky níž je možné odhalit a odblokovat negativní emoční nastavení. Absolvovala terapeutický a sebezkušenostní výcvik v rámci tříletého studia v Centru přírodní léčby, je holistickou terapeutkou a pracuje nejen s myslí a emocemi, ale i s tělem formou reflexní terapie, je školitelkou v rámci Certifikace koučů Pure Mind Lenky Černé a je také autorkou motivačního CD „Vytvořte si harmonický vztah“. Odmalička miluje zpěv a svůj hlas otvírá v rámci tvořivého a intuitivního sboru Hravé Hlasy.

Měli jste s partnerem někdy podobný problém? 

Související témata:

Načítám