Hlavní obsah

Partnerský ring: Zajímá ho jen práce, já jsem mu ukradená!

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Ráno se sotva pozdravíte a už každý spěcháte za svými povinnostmi. Večer na partnera marně čekáte, opět se zdržel v práci. A když už máte volný víkend, stejně pořád sedí u počítače a řeší pracovní věci. Skutečně společně strávený čas? Nula! A přesně tímto problémem se zabývá první díl našeho seriálu Partnerský ring.

Článek

Tohle je bohužel klasika mnoha rodin. Své o tom ví třeba i dvaačtyřicetiletá Martina. „Posledních třináct let jsem doma a pečuji o děti a domácnost. Baví mě to, v roli matky jsem se hodně zhlédla, navíc manžel nás finančně zabezpečuje tak, že do práce jsem chodit nemusela a stále nemusím,“ začíná vyprávět.

Duchem jinde

Tohle je sen mnoha žen, říkáte si? Jenže každá mince má dvě strany. Martina sice nemusí pracovat, nemá finanční starosti, ale vlastně nemá ani muže. Ten je totiž stále v práci, a i když přijde domů, není to lepší. „Buď je extrémně unavený, nebo vyřizuje pořád nějaké telefony a e-maily. Fyzicky je sice s námi, ale duchem je stejně jinde. Myslí jen na svoje projekty a mě ani děti v podstatě nevnímá,“ popisuje Martina.

Ráda by se vrátila do práce, ale i to je trochu problém. „Karel to moc nechce, chce nás zabezpečit, chce se o nás postarat. Pohoda doma mu dává pocit bezpečí a klid,“ vysvětluje Martina. Navíc děti mají nejrůznější zájmové aktivity, na něž je potřeba je vozit, což se s běžnou pracovní dobou příliš dobře skloubit nedá.

Pár slov odbornice

Finanční zázemí je samozřejmě velmi důležité, chod domácnosti a zabezpečené děti také. Jenže stejně zásadní je pro spokojený vztah i čas, který spolu rodina aktivně prožívá. „Partneři, kteří spolu čas netráví, se od sebe vzdalují. Každý má svůj svět, který je diametrálně odlišný od světa toho druhého,“ varuje vztahová koučka Kateřina Chytra. V našem případě Martina žije rodinou, to je její svět, a její muž prací a kariérou.

Po nějakém čase pak už ti dva nejsou ani tak partnery životními jako spíš obchodními, kteří se společně starají o „produkt“ jménem rodina. Jejich život se smrsknul na řešení provozních věcí (kdo vydělá peníze, co se za ně pořídí, kdo se postará o děti, kdo uvaří večeři a podobně), nic navíc v tom není.

Myslí to dobře, ale...

Výsledek? Ženy se cítí nemilované, nedoceněné, opomíjené. A navíc přetížené. „Vědí, že musejí spoustu věcí zařídit samy. Stihnou vyprat, uvařit, nakojit, rozvést děti do škol, na kroužky, nakoupit, poklidit, nakrmit kočku a zařídit opraváře žaluzií do tří odpoledne. Taková žena je pak opravdu vyčerpaná a cítí se nedoceněná,“ vysvětluje Kateřina Chytra.

Pro muže je totiž priorita práce (byť ho k tomu vedou správné úvahy o tom, že je potřeba rodinu zajistit), žena je na druhé koleji. Jenže ženy energii čerpají především ze vztahu a opravdová chvilka s partnerem je pro ně větší odpočinek než prospaný den. „Tahle mužská zodpovědnost je někdy až nezdravá. Stále si neuvědomují, že vlastně obchodují se svými vztahy. Nedokážou si představit, že by měli jezdit v horším autě nebo nejezdit tak často na dovolenou. Nenapadne je, že by se mohli uskromnit a vyměnit tak luxus za ‚dobré žití‘, ve kterém by mohli svůj čas věnovat svým nejbližším, a tím je skutečně obohatit,“ říká Kateřina Chytra.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Ve vztahu, kde lidé žijí jen vedle sebe a ne spolu, se ženy cítí na druhé kolejiFoto: nd3000, Shutterstock.com

Změňte to!

Je tohle váš případ? Přesně tohle vás ve vztahu trápí? Tak to změňte. Víme, jak na to:

  • Pojmenujte důvody - Proč vám společně trávený čas chybí? Chcete pomoct s domácností? Potřebujete víc lásky a pozornosti od manžela? Nejdřív si udělejte jasno v tom, co vy sama přesně chcete a proč.
  • Promluvte si - Vyberte klidnou chvíli, kdy máte oba čas a neřešíte nic zásadního. Mluvte klidně, nehádejte se, na partnera neútočte, nic mu nevyčítejte. Jen mu jasně vysvětlete, proč vám nedostatek společných chvil chybí. „Mluvte o svých pocitech, nezačínejte větu ‚Ty jsi...‘, to by mohl vnímat jako útok,“ radí Kateřina Chytra.
  • Emoce ven - Chce se vám plakat? Plačte! Nemluvíme samozřejmě o hysterických scénách, ale uvolněte emoce a ukažte partnerovi, jak se doopravdy cítíte. Jestli jste doposud držela pocity na uzdě, možná ani netuší, jak moc se trápíte.
  • Poslouchejte - Zeptejte se ho, co si o tom myslí on, jestli má představu, jak by šlo vaši situaci zlepšit. Jeho návrhy, ať už si o nich myslíte cokoli, pozorně vyslechněte a až poté mu popište svou představu a návrh.
  • Kompromis - Buďte realistka a chtějte po svém muži jen to, co je opravdu možné. Z jeho a své představy vytvořte kompromis a podle něj si stanovte pravidla. Pro začátek stačí i málo. Například že při večeři nebude zvedat telefony nebo že alespoň jednou v týdnu vyzvedne děti ze školy on či o víkendu nebude zapínat počítač a podobně.
  • Společný rituál - Může to být cokoli, maličkost, která vám každý den zabere jen pět minut, ale bude to vašich pět minut: večer si vypijete šálek čaje či sklenku vína a budete si u toho povídat nebo si dopřejete společnou koupel a podobně. Prostě si každý den vzájemně darujte pár minut společného času.
  • Jen vy dva - Jednou za čas, ideálně třeba jednou měsíčně, na všechno zapomeňte a svěřte děti večer babičce, tetě či chůvě. A vy dva si udělejte vlastní program. Jděte do kina, na večeři nebo jen na procházku, ale travte ty chvíle spolu!

Nezabralo to?

Samozřejmě se může stát, že je muž zatvrzelý a veškeré vaše snahy a nápady rezolutně odmítá. V takovém případě je potřeba zkusit radikálnější řešení. „Ukažte mu, jak by bez vás a vaší práce vypadal jeho život a domácnost,“ radí Kateřina Chytra.

Odjeďte třeba na pár dnů k rodičům nebo na výlet s kamarádkou a manželovi nechte doma děti i celou domácnost. Nenavařujte mu dopředu, nechystejte komínky s oblečením pro děti, prostě ho nechte plavat ve vodě. „Buďte neoblomná, i když to je hodně těžké. Na hrubý pytel je potřeba hrubá záplata. Možná jen musíte trochu víc zařvat, aby váš ‚hluchý‘ manžel slyšel,“ dodává Kateřina Chytra.

Mgr. Kateřina Chytra, která seriál Partnerský ring odborně zaštiťuje, je vztahová koučka s více než sedmiletou praxí. Pracuje ve Škole pro ženy, kde pomáhá lidem se vztahovými problémy, ale i se sníženým sebevědomím a hledáním osobní identity. Ovládá také metodu Emočních rovnic, díky níž je možné odhalit a odblokovat negativní emoční nastavení. Absolvovala terapeutický a sebezkušenostní výcvik v rámci tříletého studia v Centru přírodní léčby, je holistickou terapeutkou a pracuje nejen s myslí a emocemi, ale i s tělem formou reflexní terapie, je školitelkou v rámci Certifikace koučů Pure Mind Lenky Černé a je také autorkou motivačního CD Vytvořte si harmonický vztah. Odmalička miluje zpěv a svůj hlas otvírá v rámci tvořivého a intuitivního sboru Hravé Hlasy.

Jak to má s prací váš muž? Umí si udělat čas i na rodinu?

Reklama

Související témata:

Načítám