Hlavní obsah

Partnerský ring: S tchyní na válečné stezce

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tchyně! To slovo leckdy děsí. Jeho maminka vás neustále kritizuje, plete se vám do života, dává vám najevo svou nadřazenost. Matka, nebo manželka? Dvě mlýnská kola, která vašeho partnera drtí. Tchyně je další klasický vztahový problém a také téma druhého dílu našeho seriálu Partnerský ring.

Článek

Žiješ přece s ním, ne s jeho maminkou. Takhle se řada lidí snaží zlehčit problémy, které vznikají při kontaktu s partnerovou matkou. Jenže to není zas tak úplně pravda – rodina a samozřejmě i tchyně jsou důležitou součástí života vašeho muže, který jste se s ním rozhodla sdílet.

Problémy s manželovou matkou má Ivana (34). S Milanem (37) jsou svoji již přes čtyři roky a všechno by bylo skvělé, kdyby ovšem jeho rodiče nebydleli až příliš blízko.

Nic není dobře

Jde o klasický manželský pár ze staré školy, kdy má chlap hlavní slovo a žena poslouchá. Její starost je domácnost, vše ostatní je na muži. Doma je tak Ivanina tchyně tichá žena, která poslouchá svého muže. Ale jak jde o syna, je z ní někdo úplně jiný. A Ivana je pro ni bohužel konkurence, s níž hodlá bojovat všemi zbraněmi.

„Nejsem jí vůbec po chuti, neustále mě za něco kritizuje. Poukazuje na to, že jsem přibrala, kroutí očima, kdykoli mám na něco jiný názor než ona. Naloží mi hromadu jídla, i když prosím o malou porci, a pak je uražená, že jsem to nesnědla,“ popisuje Ivana. Že by jí tchyně popřála k narozeninám, o tom si může nechat jen zdát. Jakmile má ale narozeniny „maminka“, důrazně od Ivany vyžaduje dárky.

A co Milan? S chováním své matky nesouhlasí, kritizuje ji, ale ovšem jen v její nepřítomnosti. Když dojde na jakýkoli konflikt mezi jeho ženou a matkou, mlčí, snaží se problém zamluvit, nejraději by utekl. „I když bylo párkrát potřeba, aby se za mě postavil, protože jsem byla jak na pranýři, neudělal to,“ říká Ivana. Ta se pak cítí ukřivděně a nepochopeně a hlavně má pocit, že se nemůže na svého muže spolehnout, že jí není oporou.

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Věčný ústup nikam nevede. Vytvořte si hranice, nebo časem nebudete mít kam ustupovatFoto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Pár slov odbornice

Nechlácholte se tím, že nežijete s jeho matkou, ale s ním. „S partnerem si vlastně berete i jeho rodinu. A některým návštěvám a setkáním se tak nevyhnete,“ říká Kateřina Chytra.

A pokud to jiskří, má to vliv na váš vztah. Bohužel řada mužů si s těmito situacemi neumí poradit. Nedokážou se své ženy zastat. „Není to ani tak proto, že by své partnerce nevěřili, nesouhlasili s ní. Jsou tak trochu mezi mlýnskými kameny. Záleží jim na ženě, ale i na rodičích a v roli rozhodčího se necítí vůbec dobře,“ popisuje Kateřina Chytra.

Proto spousta mužů v takových situacích utíká (opouští místnost pod nejrůznějšími záminkami) a prostě čekají, až to nějak přejde. Jenže tohle nikam nevede, naopak to celou situaci jen zhoršuje. Především manželky se pak cítí jako páté kolo u vozu. Jsou pranýřované, ale ten, kdo je má chránit, utekl. To také snižuje respekt vůči partnerovi. Jak si vážit někoho, kdo se vás v krizové situaci ani neumí zastat?

Buďte stateční. Oba!

K těmto problémům je ale potřeba postavit se čelem. „Každá situace v životě nás něco učí. Ženu problémy s tchyní učí nastavovat si hranice, komunikovat otevřeně se svým partnerem. A muže, aby se nebáli konfliktů, využili víc svou mužskou sílu, nastavili mantinely a pochopili, že jejich místo je především vedle jejich ženy a právě tento vztah má prioritu,“ tvrdí Kateřina Chytra.

Změňte to

Zbavit se problému jménem tchyně není zas tak složité. Tady máte praktické rady, jak na to:

  • Pojmenujte, co vám vadí - Při klidném hovoru s partnerem jasně pojmenujte, co přesně vám na vztahu s tchyní vadí. Žádné obecné věty, ale konkrétní problémy. Nerespektuje, když vy nemáte čas, organizuje vám věci v kuchyni, nepřeje vám k narozeninám, není dochvilná a podobně.
  • Zvolte strategii - Tohle může být trochu oříšek, ale při troše trpělivosti to zvládnete. Musíte se s partnerem domluvit na společné strategii. Řekněte, co byste od něj potřebovala a jak by jeho podpora měla vypadat. Možná budete muset z něčeho slevit, ale nějaký plán určitě vznikne.
  • Ať mluví on - Při komunikaci s partnerovými rodiči nechte mluvit hlavně partnera. „On je jejich syn, jemu odpustí všechno. Vy jste pro ně přece jen cizí, takže vám naopak neodpustí nic,“ říká Kateřina Chytra.
  • Pravidla - Domluvte se s partnerem, jak často se budete s rodiči vídat, jak tyto návštěvy budou dlouhé, kde se budou konat a podobně. Dohodněte se i na vyloženě detailních a konkrétních věcech. „Když se do mě bude navážet, zastaneš se mě, nebo odejdeme dřív. Kontroluj mámu při nakládání oběda a podobně,“ radí Kateřina Chytra.
  • Žádná riziková témata - Vyhýbejte se tématům, o nichž víte, že se s tchyní neshodnete. Má úplně jiné politické představy než vy? Ani slovo o politice! Snažte se za každou cenu udržet atmosféru, kde se konfliktům nedaří.
  • Přijměte to - Srovnejte si sama se sebou, že neodpovídáte představám partnerových rodičů, a přestaňte se tak urputně snažit, aby vás přijali. Nehledejte v sobě chyby, nesnažte se být jiná, jednoduše to berte tak, jak to je. Smyslem setkání s jeho rodiči není změnit jejich názor, nebo dokonce je samé, ale přežít s co nejmenší újmou.

Mgr. Kateřina Chytra, která seriál Partnerský ring odborně zaštiťuje, je vztahová koučka s více než sedmiletou praxí. Pracuje ve Škole pro ženy, kde pomáhá lidem se vztahovými problémy, ale i se sníženým sebevědomím a hledáním osobní identity. Ovládá také metodu Emočních rovnic, díky níž je možné odhalit a odblokovat negativní emoční nastavení. Absolvovala terapeutický a sebezkušenostní výcvik v rámci tříletého studia v Centru přírodní léčby, je holistickou terapeutkou a pracuje nejen s myslí a emocemi, ale i s tělem formou reflexní terapie, je školitelkou v rámci Certifikace koučů Pure Mind Lenky Černé a je také autorkou motivačního CD „Vytvořte si harmonický vztah“. Odmalička miluje zpěv a svůj hlas otvírá v rámci tvořivého a intuitivního sboru Hravé Hlasy.

Jak vycházíte se svou tchyní vy?

Reklama

Související témata:

Načítám