Článek
Základem je výběr správné paštiky, která i obyčejné těsto změní ve fantastickou pochoutku, vhodnou ke slavnostnímu pohoštění rodiny či přátel nebo jako občerstvení k romantickému večeru u sklenky vína. Nemusíte se zdržovat výrobou domácí paštiky, protože v dnešní době si již i v obchodech vyberete z mnoha druhů kvalitních produktů.
Paštikové taštičky
Na čtyři porce potřebujete: 2x Májka ve skle (po 160 g), 3 vejce, čerstvě namletý pepř dle chuti, špetka strouhaného muškátového oříšku, 2 polévkové lžíce brandy (nemusí být), sekané mandle, případně kmín nebo sezamové semínko, 600 g rozváleného listového těsta, 1 balení brusinek ve skle
Postup:Listové těsto rozdělte na 8 stejně velkých dílů. Paštiku smíchejte se dvěma rozšlehanými vejci, kořením a brandy a rozdělte na 8 částí. Na každý díl těsta položte díl paštiky. Okraje těsta přehněte k sobě do tvaru trojúhelníku a pevně přimáčkněte. Pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi (kmínem, případně sezamovým semínkem) a upečte dozlatova.
Mangový salát
Na čtyři porce potřebujete:200 g čerstvého baby špenátu, 1 svazek ředkviček, 1 mango, 100 g sýru parmezánského typu, čerstvou pažitku
Postup:Baby špenát operte, u větších listů utrhněte stopku a blanky lístků. Špenát nechte oschnout, nekrájejte. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Mango oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Sýr nastrouhejte na dlouhé úzké pruhy škrabkou na brambory. Vše smíchejte.
Májkový příběh nejslavnější paštiky
Zajímá vás, jak se rodí Májka s novými recepturami a co se do ní přidává, jak lze z paštiky udělat narozeninový dort a co dalšího s ní můžete s rodinou či vašimi přáteli zažít? Podívejte se na video s příběhem této nejoblíbenější české paštiky.
Medovo-hořčičná zálivka
Ingredience:4 polévkové lžíce dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce medu, 80 ml citronové šťávy, 250 ml oleje, 1 čajová lžička soli
Postup: Všechny ingredience smíchejte a vzniklou směsí přelejte před podáváním salát. Přidejte dresink a posypejte nasekanou pažitkou. Ozdobte brusinkami a bylinkami, podávejte s čerstvě připraveným salátem. Paštikové taštičky s mangovým salátem jsou hotové.
Proč paštiky chutnají?
Paštiky od renomovaných výrobců obsahují kvalitní maso a další chutné ingredience. Tajemství šéfkuchařů těch nejlepších výrobců paštik je přitom ukryto ve výběru koření, jako je sůl, pepř, zázvor, skořice či muškátový oříšek. Do paštik se často přidávají i bylinky, například petržel nebo bazalka. Gurmáni ocení také brusinky, zelený pepř, ořechy nebo plátky mandlí, které paštice dodají exotickou příchuť.
Novým trendům v chutích zákazníků se přizpůsobuje i nejslavnější česká paštika Májka,kterou si podle průzkumů alespoň občas dopřeje devadesát procent lidí. Ke klasické Májce tak nedávno přibyly tři druhy s novými recepturami v moderním obalu: jemná Májka s kuřecím masem, pro milovníky paštik s hrubší texturou pak Májka se zeleným pepřem a také Májka s brusinkami.
Článek vyšel ve spolupráci s časopisem S chutí o jídle.