Hlavní obsah

Pauza ve vztahu: Může vaše partnerství zachránit?

Foto: Profimedia

Dát si menší pauzu, odpočinout si jeden od druhého a ujasnit si určité věci může vztahu občas prospětFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už nějaký čas to úplně dobře nefunguje, není to ono. Ale k rozchodu se ani jeden z vás nemá. A tak to zkusíte s partnerskou pauzou. Jen si od sebe na čas odpočinete a uvidí se. Funguje tohle?

Článek

Občas takhle zkouší vztah opravit dlouholetí partneři nebo manželé. Když to doma nefunguje tak, jako dřív, ale vlastně ani jeden z páru si není jistý, jestli je to tak zlé, že by to bylo rovnou na rozchod, dají si od sebe na chvíli oddych. Zkusí si, jaké to je být sám.

Je to ale dobrý způsob? Opravdu může partnerská pauza vztahu pomoci, nebo jde jen o prodlužování nevyhnutelného a stejně vše skončí rozchodem?

Ano, ale

Každý je jiný, a tak na každého funguje trochu něco jiného. Jistě jsou páry, kterým právě partnerská pauza může pomoci.

Ale musí mít jasný směr a cíl. „Při postoji ,tak spolu chvíli nebudeme, a uvidíme, co nastane´ nejspíš nenastane nic. V prvé řadě je potřeba si stanovit, k čemu má ta pauza sloužit, co je jejím cílem. Každý z páru by si měl formulovat, co si v té době chce ujasnit,“ říká psycholožka Katarína Filasová z Centra pro zvyšování psychické odolnosti. Můžete zkoumat, jestli se vám bude po partnerovi stýskat, nebo zda se o sebe zvládnete postarat sami, jestli se budete cítit svobodněji a příjemněji, možností je řada.

Foto: Profimedia

Jsou věci, které je potřeba si vyříkat, řešit je aktivně. Tam žádné krátkodobé odloučení nepomůžeFoto: Profimedia

A také je potřeba si uvědomit, že pokud to mezi vámi jiskří v zásadních otázkách, pauza je na nic. Neshodnete se při výchově dětí, máte odlišný postoj k věrnosti, jiné představy o budoucnosti, vadí vám partnerova žárlivost? S tím časově ohraničená odluka nejspíš nic neudělá. To jsou věci, o kterých musíte komunikovat, vytvořit dohody a kompromisy. Spolu nebo s pomocí odborníka.

Stejně tak chvilkové odloučení není řešením dlouhodobé partnerské krize. Tu je opět potřeba řešit aktivně. „Pauza je vhodná v případech, kdy spolu dva lidé chtějí být, ale nevědí jak. Když jsou na chvíli od sebe, mohou na sobě pracovat, aby si rozšířili obzory, aby vystoupili ze zajetých vzorců chování, zjistili, co se mají skrze partnerství naučit a podobně,“ říká koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková.

Chce to pravidla

Když už ale k partnerské pauze přistoupíte, měla by mít jasně stanovená pravidla. Rozhodně dodržte následující:

  • Časový limit – Musíte se dohodnout, zda od sebe půjdete na týden, na měsíc nebo na dva. Musíte oba znát termín, dokdy máte čas přemýšlet a pracovat na sobě.
  • Věrnost – I v době odloučení si buďte vzájemně věrní, neranděte s nikým jiným, nehledejte nic nového. Tím byste mohli akorát vše pokazit. „Aby to neskončilo tak, že třeba žena během pauzy zjistí, že jí partner chybí, a rozhodne se vrátit, ale on se mezitím několikrát vyspal se svou kamarádkou, což ona neskousne a nakonec se s ním rozejde, ale z jiných důvodů, než ji trápily na začátku,“ vysvětluje Katarína Filasová.
  • Osobní kontakt – Partnerská pauza neznamená, že byste se neměli po danou dobu vůbec vidět či slyšet. Buďte v kontaktu! „Stýkejte se a zkoušejte si nové postoje, na které jste přišli. Tím se k sobě můžete opět přiblížit,“ radí Kateřina Matláková.
  • Upřímnost k dětem– Pokud máte děti, měli byste jim nastalou situaci jasně vysvětlit. Nic před nimi netajte, přiznejte, že teď spolu chvíli nebudete, abyste spolu pak být mohli.
Foto: Profimedia

Pokud jsou ve hře i děti, měli byste k nim být upřímníFoto: Profimedia

Je to risk

Každopádně je nutné počítat s tím, že partnerská pauza s sebou nese určitá rizika. To největší a asi nejčastější je, že si během pauzy každý z vás uvědomí něco jiného. Že se prostě neshodnete. „Během pauzy si určité věci ujasníte vy, ale i váš partner. A to, na co přijde on, se vám nemusí líbit, nebo naopak. To ale k tomu patří,“ dodává Katarína Filasová.

Hrozí samozřejmě i to, že budete fascinováni svobodným životem, rozejdete se, ale po čase (až to prvotní nadšení opadne) zjistíte, že jste se unáhlili. A cesta zpět nebývá možná.

Zkusili jste někdy opravit vztah partnerskou pauzou? Podařilo se to?

Reklama

Načítám