Hlavní obsah

Péče o pleť: Přejděte na podzimní režim!

Foto: Thinkstock

Pleť na podzim často trpí... Ale nemusí!Foto: Thinkstock

Reklama

V sychravých dnech se pleť často potýká s řadou kožních problémů. Navíc vyžaduje trochu jinou péči, než jaké se jí dostávalo v létě... Víte, jak byste se o ni měly v nadcházejícím období starat?

Článek

Ranní mrazíky, studený vítr, teplotní výkyvy... Chladnější, a především velmi proměnlivé počasí dává pleti pořádně zabrat. Kvůli tomu pak bojuje i s různými kožními problémy, které se mimochodem často odvíjejí od typu pleti. Suchá, citlivá, mastná... Jaké potíže s pletí můžou hrozit vám?

Suchá pleť potřebuje vláhu

Dehydrataci pleti způsobuje absence mazových žláz, minimálně pak jejich nedostatečná funkčnost. Suché pleti navíc nepomáhají zmíněné teplotní výkyvy. Špatně snáší extrémní vedro, chlad a na jejím stavu se nechvalně podepisuje i klimatizace nebo doba strávená v přetopené místnosti. Povrchový kožní film zkrátka nezvládne udržet v pleti dostatečnou vláhu. Suchá pleť pak šupinatí, svědí, anebo v ní ucítíte nepříjemné pnutí.

Jak o suchou pleť pečovat? V kosmetické výbavě by vám neměl chybět kvalitní hydratační krém. „Vyberte si ten, který pleti zajistí dostatečnou hydrataci a zároveň bude obsahovat látky nezbytné pro její ochranu. V krémech pak hledejte bambucké máslo, jojobový olej nebo ten arganiový,“ doporučuje kosmetická poradkyně značky Nivea, Hana Modrá.

Foto: Thinkstock

Volte hydratační krémy vhodné pro váš typ pletiFoto: Thinkstock

V extrémních klimatických podmínkách, při dlouhém pobytu venku, ostrém větru, nebo na horách však raději volte mastnější výživové krémy. „Ochrání kůži před chladem a v pleti lépe udrží vlhkost. Navíc na pleti vytvoří dostatečný tukový film, který zabrání odpařování vody. Pokožka díky tomu zůstane vláčná,“ dodává MUDr. Monika Arenbergerová, odbornice spolupracující se značkou Dove.

Kromě vnější hydratace je však velmi důležitá i ta vnitřní... Dbejte proto na dostatečný pitný režim a jídelníček bohatý na ovoce a zelenu, kterou ze značné části tvoří právě voda.

Citlivky se červenají...

Časté přechody ze zimy do tepla způsobují i horší prokrvování kůže. Pleť v obličeji se červená, objevují se na ní červené žilky nebo drobné pupínky.

„S takovými problémy nejčastěji bojuje citlivá pleť, ačkoli začervenání může potrápit i pleť suchou či mastnou. Pleti je nutné zajistit dostatečnou ochranu před nadměrným působením povětrnostních vlivů a zároveň je na místě upravit jídelníček – nejíst kořeněná jídla, nepít alkohol. Pleti, která má sklony k začervenání, se nedoporučuje ani sauna nebo solárium. Důvodem jsou právě výrazné teplotní rozdíly, k nimž na obou místech dochází. Pokud problémy se začervenáním přetrvávají dlouhodobě, je lepší vyhledat dermatologa,“ radí Hana Modrá.

Jak o citlivou pleť pečovat? V každém případě se vyplatí používat kosmetiku pro citlivou pleť se sklony k zarudnutí. Má protizánětlivé účinky a obsahuje zklidňující složky (například výtažky z lékořice), které pleť zbaví červených skvrn a omezí možnost dalšího zarudnutí.

Foto: Thinkstock

Drobné pupínky se občas objeví snad každému. Pokud jde ale o akné, vyhledejte dermatologaFoto: Thinkstock

Mastnou pleť trápí akné

Kvůli proměnlivému podzimnímu počasí se mohou na vaší pleti objevit také hnisavé pupínky, černé tečky (komedony), v horším případě pak hluboké a bolestivé vředy. Akné se tvoří především na mastné pleti, zato však bez ohledu na věk. Ať je vám sedmnáct nebo čtyřicet, rozhodně se nepouštějte do vymačkávání hnisavých pupínků samy. Ke kráse byste si tím nepomohly, jen byste riskovaly, že se vám do pleti dostane infekce. Daný pupínek by se vám pak hojil ještě mnohem déle.

Jak o aknózní pleť pečovat? Nejlépe uděláte, když vyhledáte odbornou pomoc kosmetičky, ke které budete docházet na pravidelné čištění pleti. Pro domácí ošetření aknózní pleti pak volte produkty určené pro problematickou pleť – regulují totiž činnost mazových žláz. Zároveň si vybírejte kosmetiku s antibakteriálními a dezinfekčními účinky. Za samozřejmost pak považujte důkladné ranní i večerní odlíčení a čištění pleti.

A jak pečujete o pleť na podzim vy? Napište nám!

Reklama

Načítám