Hlavní obsah

Pečení se želatinou je tak snadné. Nevěříte?

Foto: Petr Makovička

Želatiny se nemusíte bát. Chutná skvěle!Foto: Petr Makovička

Reklama

Že se vám zdají moučníky se želatinou příliš pracné, složité a zdlouhavé? Také jsem si to myslel! Ovšem pouze do chvíle, než jsem vyzkoušel ten úplně první. Pak jsem totiž zjistil, že příprava želatiny je neuvěřitelná brnkačka. A když ji zkombinujete s ovocem a piškotovým základem, nemá to chybu!

Článek

Určitě jste želatinu v regálech s pečením už zahlédli. Dost možná jste pohledem na to nesčetné množství druhů ztratili chuť cokoli péct a raději ještě honem rychle hodili zpátečku do úplně jiného oddělení. Příště ale zachovejte raději klid! Vždyť na želatině nic není…

Jak to s ní je...

Jednoduché pravidlo pro většinu želatin zní: hlavně je nevařte, jinak vám už nikdy neztuhnou. Nejčastěji v obchodech narazíte na dva druhy – želatinu v prášku a v plátcích. Prášková se rozpouští ve vodě, nechá pár minut nabobtnat, zahřeje na asi 80 stupňů Celsia, odstaví z plotny a poté přimíchá do krému (například vyšlehané šlehačky se zakysanou smetanou nebo tvarohu). Ta v plátcích se namočí do studené vody, nechá nabobtnat, poté se také zahřeje a přimíchá ke krému. (Některé recepty uvádějí, že se z plátkové želatiny pouze vymačká voda a želatina se následně vmíchá do horkého krému).

Špatný není ani želatinový ztužovač, který se nevaří ani nezahřívá! Prášek se pouze rozmíchá v tekutině, nechá chvíli odpočinout a poté se vše promíchá s krémem. Tuhne stejně dobře jako klasická želatina. A pokud se nechcete připravovat s žádnými krémy, sáhněte po barevném dortovém želé, které se pouze rozmíchá v horké vodě a nalije na ovoce. Vidíte, nic na tom není! Každý ze zmíněných typů želatiny vás vyjde zhruba na 20 korun za sáček.

A teď už k receptům!

Pro želatinové začátečníky

Potřebujete:5 vajec, 250 g cukru krupice, 100 ml oleje, 100 ml vody, 250 g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 10 banánů, 2 balení dortového želé.

Foto: Petr Makovička

Jemná banánová dobrotaFoto: Petr Makovička

Vejce důkladně vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, vodu a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Dobře propracujte a nalijte na vymazaný a vysypaný plech. Pečte zhruba 40 minut při 180 stupních Celsia. Nechte vychladnout, poklaďte podélně rozříznutými banány (nebo jiným ovocem – kiwi, ananas, mandarinky...) a zalijte mírně ztuhlým dortovým želé, které jste připravili podle návodu na obalu.

Tip: Experimentátoři mohou místo želé použít krém z 2 vanilkových pudinkových prášků, které smíchají s 200 g cukru krupice, 1 vitacitem, 750 ml vody a uvaří.

Mandarinkový chlebíček

Potřebujete: 60 g másla, 50 g cukru krupice, 2 vejce, 100 g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 25 g kakaa, 150 ml kefírového mléka, 50 g cukru moučka, 5 plátků želatiny, 50 ml nálevu z mandarinek, 200 g mandarinkového kompotu, 200 ml smetany ke šlehání.

Foto: Petr Makovička

Mandarinky a zakysanka? To k sobě patří!Foto: Petr Makovička

Žloutky utřete s cukrem krupice, přidejte rozpuštěné máslo, kakao a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte dotuha vyšlehaný sníh, nalijte na dno formy na biskupský chlebíček a pečte 25 minut při 180 stupních Celsia. Nechte zchladnout.

Smetanu vyšlehejte dotuha, přimíchejte kefírové mléko, moučkový cukr a scezený mandarinkový kompot. Plátky želatiny namočte do mandarinkové šťávy, nechte nabobtnat, zahřejte v mikrovlnce, dobře rozmíchejte a nakonec vlijte do připraveného krému. Vařečkou důkladně promíchejte a nalijte na upečený korpus do formy na chlebíček. Nechte přes noc ztuhnout v lednici a krájejte na plátky.

Tip: Další recept na ovocnou buchtu se želatinovým krémem najdete v článku Souboj receptů: Tři úžasné moučníky z jogurtu.

Malinové řezy

Potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, půl hrnku oleje, 2 vejce, 1 sáček prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 25 g kakaa, 2 malinové jogurty s kousky ovoce, 400 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače do šlehačky, 300 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, 2 balení želatiny v prášku, případně mražené nebo čerstvé maliny.

Foto: Petr Makovička

Malinové mlsání z jogurtuFoto: Petr Makovička

Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, mléko, vanilkový cukr, kakao a polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nalijte na vymazaný a vysypaný plech, pečte při 180 stupních Celsia asi 40 minut. Nechte zchladnout a mezitím si můžete připravit krém. Smetanu vyšlehejte se ztužovači, přimíchejte zakysanou smetanu, jogurty, vanilkové cukry a případně maliny. Želatinu připravte dle návodu na obalu a přidejte ji k základu krému. Rozprostřete na zchladlý kakaový korpus, nechte vychladnout a zdobte čerstvou mátou nebo meduňkou.

Tip:Vyměňte zakysanou smetanu za 250 g měkkého tvarohu, nebudete litovat!

A jaké kousky dokážete se želatinou vy? Pochlubte se svými recepty v diskusi pod článkem nebo v rubrice Další porce nepečených dortů. 3 úplně jiné!.

Reklama

Související témata:

Načítám