Hlavní obsah

Pigmentové skvrny po létě: Víme, jaká domácí péče na ně platí!

Foto: Profimedia

Světlejší pigmentové skvrny může vyřešit vhodně zvolená kosmetikaFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je teprve září, ale už teď se těšíte na příští léto, sluníčko, opalování. Tohle nejoblíbenější období v roce však má své mouchy. Často zanechá nepěkné následky na vaši kůži. Nyní je čas začít je řešit!

Článek

Pigmentové skvrny nemusí být nutně způsobeny slunečním zářením. Takovou druhou skupinou příčin vzniku jsou hormonální výkyvy zahrnující klimakterium, těhotenství či užívání některých léků obsahujících hormony, například antikoncepce.

„Problematika pigmentových skvrn je v tomto ohledu složitá. Ovšem absolutně nejčastější jsou skutečně skvrny způsobené sluncem po létě,“ komentuje dermatoložka MUDr. Kateřina Třísková z Medicom Clinic.

Většina odborníků, ale i trochu informovaných laiků, vám proto řekne, že naprostým základem boje proti pigmentovým skvrnám je prevence. „Určitě doporučuji preventivní ochranu během celého roku v podobě denního používání přípravků obsahujících ochranný UV faktor,“ říká dermatoložka MUDr. Květa Gazdíková.

Foto: Medik8

Bělicí účinek (až o 97, 3 %) lehkého séra Medik8 White Balance Click je zajištěn jedinečnou kombinací účinných látek v čele s vysoce stabilizovanou čistou kyselinou kojovou, látkou s největším bělicím účinkem na trhu, cena 1160 KčFoto: Medik8

Foto: Juvena

BB Cream Juvena SPF 30 bude vaši pleť nejen sjednocovat a vyživovat, ale především ochraňovat před slunečním zářením, cena 600 KčFoto: Juvena

Každopádně nyní, kdy už tmavé skvrny nemilosrdně hyzdí vaši tvář, jsou rady týkající se nezbytnosti prevence jen pěkným poučením do budoucna. Mnohem víc vás teď nejspíš zajímá, jak se dá ta paseka na vašem obličeji řešit. A to co nejjednodušeji, nejlépe prostřednictvím domácí péče. Máme pár tipů!

Kosmetika s ovocnými kyselinami a vitaminy

Pokud nemáte ty stejné skvrny na tváři už hezkou řádku let, což znamená, že jsou už hodně hluboko usazené, měly by jít poměrně dobře odstranit kosmetickými přípravky k tomu určenými.

Foto: NeoStrata

Vysoce účinné sérum Illuminating Serum z řady NeoStrata obsahuje 12 rozjasňovačů, pomocí nichž snižuje výskyt stávající pigmentace a brání vzniku skvrn nových, cena 1109 KčFoto: NeoStrata

„Kosmetika je na rozdíl od laseru nebo jiných invazivnějších metod k vaší pokožce šetrnější, připravte se ale na to, že ji pro očekávaný výsledek budete muset používat dlouhodobě a opakovaně,“ říká Ivana Čatajská, specialistka na přírodní kosmetiku ze společnosti Nuspring.

Foto: Isis

Přípravek Nano C Premium výrazně stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu. Při aplikací séra dochází k zastavení produkce melaninu, sérum tak má výrazné bělicí účinky, cena 1385 KčFoto: Isis

Velmi účinná je kosmetika s obsahem ovocných kyselin neboli AHA kyselin. Tyto přípravky zpravidla obsahují výtažky z ovoce, ale například i z kyselého mléka nebo z cukrové třtiny. Ta je výborným zdrojem kyseliny glykolové, jež se v kosmetickém průmyslu používá k tomuto účelu vůbec nejčastěji. Na její bázi stojí například i procedura chemický peeling, která pigmentové skvrny, ale i jizvy po akné, dokáže velmi úspěšně řešit.

Foto: Minus 417

Koncentrovaná a hustá výživná bělicí maska Minus 417 s obsahem kyseliny kojic, která zesvětluje tmavé pigmentové skvrny způsobené věkem a sluncem, cena 990 KčFoto: Minus 417

Důležitý je i obsah vitaminů kvůli regeneraci a vyživení kůže. Skvělý je vitamin E, který chrání proti UV záření. Stejně tak vitamin C, jež neutralizuje volné radikály a zpomaluje tak proces stárnutí, a tedy i snižuje náchylnost ke vzniku pigmentových skvrn.

Foto: Eucerin

Sérum na pigmentové skvrny Eucerin Even Brighter potlačuje přirozenou tvorbu melaninu v pokožce a vyrovnává zabarvení pleti, cena 715 KčFoto: Eucerin

A co babské rady? Vsaďte na citron a podmáslí

Pokud jste fanoušci alternativních způsobů léčby, můžete vyzkoušet některé ze známých babských rad. Seznam nejúčinnějších přírodních metod pro vás připravila MUDr. Květa Gazdíková.

  • Citronová šťáva – jedna z nejsilnějších přírodních látek na bělení kůže. Pozor však na ni – velmi dráždí a vysušuje kůži a měla by být nanášena pouze v malé koncentraci.
  • Kořen libečku – kořen usušte, jemně rozemele, a pak smíchejte s trochou oleje a přiložte na skvrnu.
  • Okurka – okurková šťáva zjemňuje kůži na rukou a vyběluje pigmentové skvrny a pihy.
  • Oves uvařený v octě – vybělí pihy a zesvětlí různé pigmentové skvrny. Namočeným tamponkem jemně potírejte postižená místa. Může dráždit pokožku, je potřeba stejně jako citron nejprve vyzkoušet.
  • Plody hroznového vína – šťáva z hroznů při pravidelné aplikaci dokáže zesvětlit pigmentové skvrny na obličeji nebo dekoltu.
  • Čerstvě vymačkaná šťáva z listu aloe vera – stimuluje růst nových kožních buněk. Potírejte několikrát denně.
  • Podmáslí nebo jogurt– kyselina mléčná jemně odstraňuje svrchní vrstvu kůže a zesvětluje pigmentové skvrny.

Máte nějaké vlastní tipy?

Reklama

Související témata:

Načítám