Hlavní obsah

Zkuste řízky bez smažení! Tipy na piknikové hity i pro dietářky

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozvěte blízké na hostinu pod širým nebem, uvařte s námi a pak už jen sledujte, jak všichni nadšeně (a zároveň trochu netrpělivě) sledují, jaké dobroty vytahujete z piknikového koše.

Článek

V srpnu byste ještě měli využít vlídného počasí a vyrazit na piknik – uvidíte, že vám na čerstvém vzduchu bude chutnat úplně jinak než uvnitř. K vaření se hodí letní úroda cuket, rajčat, broskví, borůvek i dalšího drobného ovoce – připravíme rychlé sýrové koláče s rajčaty a cuketou, nepečený cheesecake s borůvkami (prakticky balený po jedné porci do skleničky) a rosé sangriu s ovocem. A aby na pikniku neremcali ani masožrouti, přibalíme jim krůtí řízečky bez smažení – přípravou v troubě ušetříte nejen tuk, ale i spoustu času u plotny. A co si budeme povídat, šťavnaté stripsy milují i děti!

Foto: Eva Malúšová

Košík naložte dobrotami a vyrazte ven do parku, na louku nebo k voděFoto: Eva Malúšová

Rajčatový koláč s karamelizovanou cibulí

Potřebujete: 3 velké cibule, olivový olej, sůl, pepř, lžičku tymiánu, 2 lžíce bílého vína nebo vody, 200 g fety, lžíci dijonské hořčice, asi 750 g zeleniny (různé druhy rajčat, 1 menší cuketu), 2 pláty listového těsta (500 g)

Foto: Eva Malúšová

Jednoduchá kombinace karamelizované cibulky, sýru feta a čerstvé letní zeleniny je překvapivě chutnáFoto: Eva Malúšová

Postup: Cibule pokrájejte na proužky a 20 až 30 minut pomalu opékejte na asi 3 lžících olivového oleje, až jsou pěkně měkké a zkaramelizované. Během pečení je osolte, opepřete, okořeňte tymiánem a pár minut před koncem podlijte trochou vína či vody. Rajčata pokrájejte na půlcentimetrové plátky a rozložte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečnou vodu. Cuketu nakrájejte na co nejtenčí plátky. Pláty těsta buď rozdělte na jednotlivé porce, nebo nechte vcelku a nožem naznačte okraje – těsto podél krajů nařízněte, ale nedokrojte. Vnitřek pak lehce pomažte hořčicí, překryjte cibulí, posypejte nadrobenou fetou nebo jiným sýrem a obložte plátky rajčat a cukety. Jemně potřete olivovým olejem, osolte (ale zlehka, už je tam sýr) a opepřete a dejte asi na půl hodiny péct při 180 °C.

Foto: Eva Malúšová

Z těsta připravte klidně rovnou jednotlivé porce, abyste se pak nemuseli s nikým dělitFoto: Eva Malúšová

Krůtí řízečky z trouby s bylinkovým dipem

Potřebujete: 1 kg krůtích nebo kuřecích prsou, 250 ml mléka, sůl, hrnek strouhanky, ¾ hrnku strouhaného parmezánu, 2 lžičky sušeného česneku, 2 lžičky sladké papriky, pepř, 2 lžičky oregana, řepkový olej

Na dip: malý kelímek řeckého jogurtu, 2 lžičky majonézy, stroužek česneku, hrst nasekaných bylinek (petržel, máta, koriandr), lžíci citronové šťávy, sůl, pepř

Foto: Eva Malúšová

Maso díky marinování krásně zkřehne a zůstane šťavnaté i přes pečení namísto smaženíFoto: Eva Malúšová

Postup: Krůtu pokrájejte proti vláknům na stripsy a minimálně na hodinu naložte do hodně osoleného mléka – maso pak krásně zkřehne. Troubu pak vyhřejte na 200 °C a dejte do ní plech s olejem (množství záleží na vás, já jsem nám celkem dopřála a dala jsem asi 3mm vrstvu). Strouhanku smíchejte se sýrem, sušeným česnekem, paprikou, čerstvě mletým pepřem a oreganem. Proužky masa nechte lehce okapat od mléka a po částech je v ochucené strouhance obalujte. Klaďte je rovnou na rozpálený plech, vraťte do trouby a pečte asi dvacet minut dozlatova. Během pečení můžete řízečky obrátit.

Stripsy jsou skvělé i studené. Podávejte je s dipem – smíchejte všechny uvedené ingredience a maso si v něm pěkně namáčejte.

Tip: „Smažení“ v troubě je obecně zdravější a hlavně při něm nemusíte pořád stát u plotny. Zkuste tak i obalovaný květák se sýrem!

Nepečený cheesecake s borůvkami

Na 6 středních skleniček potřebujete: 300 g borůvek, 80 g cukru krupice, ½ citronu, 2–3 lžíce kukuřičného škrobu

Na krém: 200 ml smetany ke šlehání, 270 g žervé, 80 g cukru krupice, ½ lžičky vanilkového extraktu

Na korpus: 200 g sušenek (Lotus, Koka, grahamové), 50 g másla

Foto: Eva Malúšová

Nepečený cheesecake skrývá křupavou sušenkovou vrstvu, jemný smetanový krém i výrazné borůvkyFoto: Eva Malúšová

Postup: Borůvky spolu s cukrem, citronovou šťávou a škrobem povařte za stálého míchání asi pět minut do zhoustnutí. Smetanu na krém ušlehejte a spojte se všemi dalšími uvedenými surovinami. Sušenky rozmixujte s rozpuštěným máslem a natlačte na dno zavařovacích skleniček. Překryjte je krémem a na něj rozdělte borůvkovou hmotu. Nechte zatuhnout v lednici.

Foto: Eva Malúšová

Díky praktickému balení v uzavíratelné skleničce předejdete drobečkům na dece i nutnosti převozu špinavého nádobí – jednoduše je zavřete a umyjete až doma Foto: Eva Malúšová

Broskvová rosé sangria

Potřebujete: 750 ml růžového vína, 500 ml broskvového džusu, 40 ml koňaku nebo brandy, 2 broskve, hrst bobulového ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, jahody), led

Foto: Eva Malúšová

Zapomeňte na kupované verze, sangriu zvládnete během chvilky i sami doma, a to z mnohem kvalitnějších surovinFoto: Eva Malúšová

Postup: Víno smíchejte s džusem, koňakem, pokrájenými broskvemi a ovocem. Dejte vychladit a poté podávejte s ledem.

Foto: Eva Malúšová

Venkovní hostinu doplňte o čerstvé ovoce a zeleninu, olivy, preclíčky a další zobání, které máte rádiFoto: Eva Malúšová

Líbí se vám tradice pikniků, nebo si jídlo raději vychutnáváte v soukromí domova?

Reklama

Načítám