Hlavní obsah
3,3
(26)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Občas člověk kouká po nějakém nápaditém jídle, které ovšem ocení i v chutích konzervativní rodina. Jedním z takových jídel jsou pirožky plněné mletým masem. Ingredience jsou prosté, podání ovšem velmi efektní. A dobře se balí i jako svačina do krabičky!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 hrst hladké mouky
Náplň
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 750 g míchaného mletého masa
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K dokončení
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 1 špetka soli
  • 3 ks cibule
Článek

Postup

01.

Na pracovní plochu nasypte hromádku mouky a doprostřed udělejte důlek, do něj rozklepněte vejce, přilijte trochu vody a vidličkou začněte míchat. Jak vzniká uprostřed kašička, přidávejte postupně i zbytek vody, až zaděláte ze všech ingrediencí jednolité měkké těsto. To nechte chvíli odležet.

02.

Mezitím na oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli a přidejte maso. Osolte, opepřete a restujte, dokud nepřestane hrudkovatět. Pokud je máte rádi, přidejte i pokrájené sušené houby, které jste nejdřív spařili horkou vodou. Náplň odstavte z plotny a nechte zchladnout.

03.

Mezitím na pomoučené pracovní ploše propracujte těsto a po částech z něj vyválejte plátky silné asi 2 mm. Pokud máte jako my formičku, stačí jí vykrojit kruh, vykrojené těsto dát navrch formičky, naplnit trochou masa s houbami, okraje lehce potřít vodou a formičku zavřít – tím se spolu kraje snadno spojí. Pokud formičku nemáte, třeba skleničkou o průměru asi 9 cm vykrájejte kruhy, ty naplňte trochou masové směsi, okraje opět potřete vodou a prsty nebo vidličkou pečlivě uzavřete.

04.

V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody. Pirožky po částech vkládejte do vroucí vody – když vyplavou, jsou hotové. Uvařené kousky vyjměte, promíchejte s trochou oleje, aby se neslepily, a podávejte s dokřupava osmaženou cibulkou.

05.

Jak připravit křupavou cibulku? Větší cibule nakrájejte na půlkolečka a smažte je ve vysoké vrstvě oleje dozlatova. Když má cibule barvu podle vašich představ (a pozor, ten konec je hodně rychlý!), sceďte ji, aby v horkém oleji „nedošla“ a nespálila se.

Kromě masové náplně klidně vyzkoušejte i zelí se slaninou nebo třeba sladká povidla.

Reklama

Související témata:

Načítám