Článek
Postup
01.
Na pracovní plochu nasypte hromádku mouky a doprostřed udělejte důlek, do něj rozklepněte vejce, přilijte trochu vody a vidličkou začněte míchat. Jak vzniká uprostřed kašička, přidávejte postupně i zbytek vody, až zaděláte ze všech ingrediencí jednolité měkké těsto. To nechte chvíli odležet.
02.
Mezitím na oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli a přidejte maso. Osolte, opepřete a restujte, dokud nepřestane hrudkovatět. Pokud je máte rádi, přidejte i pokrájené sušené houby, které jste nejdřív spařili horkou vodou. Náplň odstavte z plotny a nechte zchladnout.
03.
Mezitím na pomoučené pracovní ploše propracujte těsto a po částech z něj vyválejte plátky silné asi 2 mm. Pokud máte jako my formičku, stačí jí vykrojit kruh, vykrojené těsto dát navrch formičky, naplnit trochou masa s houbami, okraje lehce potřít vodou a formičku zavřít – tím se spolu kraje snadno spojí. Pokud formičku nemáte, třeba skleničkou o průměru asi 9 cm vykrájejte kruhy, ty naplňte trochou masové směsi, okraje opět potřete vodou a prsty nebo vidličkou pečlivě uzavřete.
04.
V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody. Pirožky po částech vkládejte do vroucí vody – když vyplavou, jsou hotové. Uvařené kousky vyjměte, promíchejte s trochou oleje, aby se neslepily, a podávejte s dokřupava osmaženou cibulkou.
05.
Jak připravit křupavou cibulku? Větší cibule nakrájejte na půlkolečka a smažte je ve vysoké vrstvě oleje dozlatova. Když má cibule barvu podle vašich představ (a pozor, ten konec je hodně rychlý!), sceďte ji, aby v horkém oleji „nedošla“ a nespálila se.
Kromě masové náplně klidně vyzkoušejte i zelí se slaninou nebo třeba sladká povidla.