Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Také vás mrzí, že šeříky tak rychle uvadají? Zakonzervujte si jejich omamnou vůni s pomocí jemného krému. Na piškotu!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Piškot
  • 3 ks vejce
    3
  • 1 špetka soli
  • 100 g cukru krupice
  • 120 g hladké mouky
    1
  • 1 lžička prášku do pečiva
    1
  • 50 ml mléka
    7
Krém
  • 200 ml mléka
    7
  • 1 hrnek šeříkových květů
  • 0,2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 ks žloutků
    3
  • 50 g cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce marmelády
Na ozdobu
  • 100 ml smetany ke šlehání
    7
  • 1 lžíce cukru moučka
  • šeříkový květ
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Očištěné květy přiveďte spolu s 200 ml mléka k varu, odstavte a nechte louhovat. Mezitím si připravte těsto: Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh, žloutky utřete s cukrem, přidejte mléko a vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Opatrně do těsta zašlehejte sníh a přendejte do pečicím papírem vyložené formy. Pečte asi 20 minut při 180 stupních.

02.

Šeříkové mléko sceďte, žloutky utřete s cukrem, vanilkou a škrobem a po částech do nich zašlehejte scezené mléko. Vraťte na plotnu a povařte do zhoustnutí.

03.

Vychladlý korpus jednou prokrojte, potřete marmeládou a vychladlým krémem a přiklopte vrchní část. Tu potřete smetanou ušlehanou se lžící moučkového cukru a ozdobte šeříkovými květy.

Související témata:

Načítám