Hlavní obsah
2,8
(46)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Když se řekne bublanina, každý si představí buchtu s ovocem, ve většině případů s třešněmi. Vyzkoušejte jinou variantu. Přinášíme vám tip na bublaninu, kterou si můžete udělat s jablky i hruškami.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Bublanina
  • 180 g vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g hladké mouky
  • 3 ks jablek
  • 2 lžíce skořicového cukru
Na vymazání a vysypání formy
  • 30 g tuku
  • 1/2 hrnku hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Jablka či hrušky oškrábejte, rozkrojte na poloviny a zbavte jádřinců. Vnější (oblou) stranu ovoce pak špičkou nože nakrojte jako ježka.

02.

Dortovou formu důkladně vymažte tukem a vysypte moukou, nebo ji vyložte pečícím papírem.

03.

Troubu zapněte na 190 stupňů. Do mísy rozklepněte všechna vejce a za postupného přidávání cukru je asi 10–12 minut šlehejte do vysoké, světlé a tuhé pěny. Do té nakonec opatrně vmíchejte i prosátou hladkou mouku.

04.

Těsto nalijte do vyložené formy, zamáčkněte do něj připravená jablka, posypte skořicovým cukrem a dejte asi na 35 minut péct dozlatova. Na povrchu díky cukru vznikne křupavá krustička, vnitřek bude díky ovoci vláčný.

Jaký letní koláč je váš nej? My máme rádi i tento: Křehký citronový koláč s jahodami a šlehačkou.

Reklama

Související témata:

Načítám