Hlavní obsah

Křehký citronový koláč s jahodami a šlehačkou

Hodnocení:
(72)
Foto: Vitana
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Křehké máslové těsto, svěží citronová náplň a šťavnaté jahody. Zkrátka recept na letní ovocný dezert, s kterým nikdy nešlápnete vedle!

Ingredience pro:
1 forma o průměru 32 cm
Na těsto
  • 230 g hladké mouky
  • 75 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku s vinným kamenem
Na náplň
  • 100 g másla
  • 2 citrony
  • 2 vejce
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 sáček citronového cukru
  • 150 g cukru moučka
  • 1 lžíce bramborového škrobu
Na ozdobu
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 30 g cukru moučka
  • čerstvé jahody
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy prosejte moučkový cukr a utřete s vanilkovým cukrem, změklým máslem a vejcem. Přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem a krátce zapracujte. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici nejméně hodinu odležet, pak rozválejte a vložte do nízké kulaté formy.

Krok 2: Na krém vyšlehejte elektrickým šlehačem máslo s oběma cukry a citronovou kůrou. Do másla zašlehejte vejce a nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a šťávu ze dvou citronů. Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.

Krok 3: Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému. Před došleháním doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Šlehačku navrstvěte na vychladlý koláč, dozdobte jahodami a kůrou z vymačkaných citronů.

Dali byste si raději dezert bez pečení? Zkuste nepečené jahodové řezy, osvěžující melounový pudink nebo dekadentní čokoládový koláč s lesním ovocem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama