Hlavní obsah

Pít se musí umět: Zapíjíte jídlo? Hrozí vám plynatost a bolesti břicha!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Měla pravdu vaše maminka, když vám zakazovala pít během jídla? Kdy je správné se pořádně napít a kdy byste si to měli rozmyslet? Právě na to jsme hledali odpověď. A našli jsme ji.

Článek

Vzhledem k masivní kampani už asi každý ví, že by za den měl v průměru vypít dva až tři litry nejlépe čisté vody. Ale je zdravější napít se před jídlem, během něj, nebo s tím počkat raději až dojíte? Jak to doopravdy je?

Pití před jídlem

Odborníci říkají, že byste se měli napít dřív, než se pustíte do jídla. Ne sice nějak moc, ale když si dáte maximálně půl hodiny předtím, než se chopíte příboru, několik skleniček vody, nastartujete tím trávicí procesy – začnou se uvolňovat enzymy, které následně rozkládají škrob, štěpí bílkoviny. Tělo se tím připravuje na trávení. „Doporučuji vypít před každým hlavním jídlem půl litru neperlivé, neslazené tekutiny. Můžete ji vypít najednou třicet minut před jídlem, ale můžete si dávku rozložit a vypít deci každých pět minut, až dokud nezačnete jíst – to záleží na vás,“ radí MUDr. Jaroslav Orlík.

Napít se před jídlem je tedy správné a vyhnete se tak situaci, že budete mít během oběda či večeře najednou velkou žízeň.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak je to s pitím během jídla? Většina odborníků radí, abyste se drželi zpátkyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pití při jídle

Rodiče a prarodiče měli pravdu, když vám zakazovali nalévat se během oběda – neměli byste vypít víc než pár doušků. „Poté, co začneme jíst, vyšle slinivka trávicí šťávy do dvanáctníku, kde čekají, až se k nim ze žaludku začne uvolňovat trávenina. Když ale vypijete při jídle víc vody, proteče žaludkem rovnou do dvanáctníku a tyto trávicí šťávy spláchne – pak se jich nedostává na trávení a můžete mít problémy,“ varuje Jaroslav Orlík. Hrozí plynatost, nadýmání, bolesti břicha a v neposlední řadě organismus kvůli špatnému vstřebávání nezíská z potravy to, co by mohl.

Lze se ovšem setkat i se smířlivějším přístupem. „Pití vody cirka patnáct až dvacet minut před jídlem podpoří vznik enzymů štěpících škrob a bílkoviny a tělo je připraveno na příjem potravy a trávení. Pití během jídla vám zase pomůže rozmělnit velké kusy potravy,“ říká MUDr. Josef Stolz, MBA, primář UroKlinikum.

Míváte pocit, že potřebujete zapít sousto, které nějak neklouže do krku? Nejprve vyzkoušejte lépe a déle žvýkat a podpořte tak tvorbu slin – ty jsou pro trávení vždy lepší než voda. A jestli opravdu musíte pít, když jíte (například zapít léky nebo podobně), pak maximálně 100 ml tekutiny. Odborníci radí přidat do vody, kterou během jídla upíjíte, citron a neměla by být studená, spíš vlažná, nejlépe teplá. Vždy ji ale konzumujte po malých doušcích a jen nezbytně nutné množství.

Pití po jídle

Trávicí soustava potřebuje nějaký čas na to, aby se s potravou vypořádala. Organismus tomu přizpůsobuje tvorbu slin, kyselin, žluči, trávicích šťáv a enzymů. A když do nich „pošlete“ větší dávku tekutin, může dojít k jejich nežádoucímu naředění či odplavení – a to rozhodně nemůžete potřebovat. Odborníci se proto shodují, že první tekutiny by měly přijít minimálně půl hodiny, ideálně však až hodinu, hodinu a půl poté, co dojíte. Jestli tedy pociťujete žízeň, pak opravdu jen velmi lehce zavlažte ústa a pořádné napití odložte.

Kdy tedy pít?

„Pít byste měli v rozumných dávkách během celého dne, především ale v dopoledních hodinách. Po probuzení nastartujte den sklenicí vlažné vody, do které můžete přidat šťávu z citronu. Ve spojení se stravováním pijte spíše před jídlem, voda po jídle může zhoršovat trávení. Nedoporučuji ani pití těsně před spaním, i vaše orgány si potřebují v noci odpočinout, navíc plný močový měchýř vám může narušit kvalitu spánku,“ říká Mgr. Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. K tomu lze dodat jen to, že pít byste tedy ideálně měli tak dvacet minut před jídlem a půl hodiny po něm a že je lepší dávku tekutin na celý den rozložit do mnoha menších porcí než „vypláchnout“ tělo párkrát za den velkým objemem.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Voda s citronem je skvělým startem do nového dne, ale i doporučovaným nápojem v případě, že chcete pít při jídle, ovšem pak nesmí být studenáFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

A co vy, pijete během jídla? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám