Hlavní obsah

Máte dvojitou bradu? Možná za to může štítná žláza nebo špatný pitný režim!

Foto: Max kegfire, Shutterstock.com

Za dvojitou bradou může být genetická dispozice, ale také závažná nemoc. Nepodceňujte jiFoto: Max kegfire, Shutterstock.com

Reklama

Trápí vás druhá brada, i když se udržujete v dobré kondici? Nezdravý životní styl a kila navíc nemusejí být jedinou příčinou. Které další faktory jsou hrozbou pro štíhlý obličej? A jak je řešit?

Článek

Druhá brada nebo také podbradek vzniká ochabováním kůže, popřípadě hromaděním tuku v této oblasti. Za jejím vznikem stojí nejčastěji špatná životospráva. Zpravidla se objevuje u lidí trpících nadváhou, nebo naopak u těch, kteří výrazně zhubli, a kůže ztratila potřebnou elasticitu. To však není ani zdaleka jediná příčina odulého obličeje a krku. Existuje jich mnohem víc.

Zrádná genetika

Na nevzhledný podbradek má vliv i genetika. Pokud se tedy druhá brada vyskytuje u vás v rodině, je velká pravděpodobnost, že se nevyhne ani vám.

„V případě, že je příčinou vrozená tendence k ukládání tuku, dá se vzniku volátka do jisté míry předcházet životosprávou, tedy tím, že člověk nebude tloustnout. Často je ovšem tato tendence tak výrazná, že se tukový polštář vytvoří i u štíhlého člověka se vzorným životním stylem,“ vysvětluje MUDr. David Štěpán.

A dále dodává, že u některých lidí jsou na vině anatomické poměry, jako je kratší dolní čelist a ustupující brada. Dalším faktorem je také stárnutí a s tím související ztráta pružnosti pokožky.

Foto: luminast, Shutterstock.com

V oblasti krku se nachází štítná žláza, její nesprávná funkce může být zodpovědná za nevzhledný podbradek. Nechte si ji raději vyšetřitFoto: luminast, Shutterstock.com

Nesprávné návyky

Tvorbu volátka mohou mít na svědomí i nesprávné návyky, jako je špatné držení těla. Hrbením a předsouváním hlavy tedy škodíte nejen svým zádům, ale i vzhledu. Podceňovat byste neměli ani pitný režim, který je důležitý pro správnou výživu pokožky. Nedostatek vody se může negativně projevit i ochabováním kůže a ztrátou pevnosti.

„Pro správné fungování většiny tkání a buněk je nezbytný dostatečný obsah vody. Lidské tělo a také kůže jí totiž obsahují až 70 procent,“ vysvětluje MUDr. Jitka Chaloupecká, korektivní dermatoložka z Laserového centra Anděl. Pokud tělo trpí nedostatečným příjmem tekutin, má tendenci zadržovat vodu na horší časy, což se projeví právě zmíněným otokem obličeje.

Myslíte si, že nanášením pěsticích krémů svému obličeji jen prospíváte? I mazání je umění! Vyvarujte se silovému roztírání směrem shora dolů a krém raději jemně vklepávejte do pokožky. Jinak si totiž kůži zbytečně vytahujete. K odstranění otoku a vrásek a celkovému omlazení obličeje může naopak pomoci reflexivní masáž, kterou si po proškolení odborníkem můžete provádět i sami.

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Krémy i mléka do pokožky vklepávejte. Drsnější zacházení pleť povolujeFoto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Pozor na závažnější onemocnění

Výskyt podbradku ale nemusí být pouze neškodnou vadou na kráse. Naopak může signalizovat závažnější onemocnění. Pokud máte delší dobu odulý a nateklý obličej, nechte si vyšetřit štítnou žlázu. Existuje riziko, že za uvedené příznaky může její špatná funkce a s tím související hormonální nerovnováha. Mezi další symptomy, které vám pomohou odhalit sníženou činnost štítné žlázy, patří únava, zimomřivost, silné bušení srdce nebo nadměrné vypadávání vlasů.

Za oteklým obličejem, se kterým souvisí i zvětšený podbradek, může být zodpovědné rovněž onemocnění ledvin, v horším případě rakovina rtů či slinných žláz.

Poslední řešení

Pokud jste vyloučili závažnější zdravotní problémy a ani lepší pitný režim už vám k odstranění druhé brady nepomůže, existuje samozřejmě ještě operační řešení. Dnešní estetická medicína nabízí hned několik možností, které vám díky odstranění přebytečné kůže či tuku vrátí zpátky sebevědomí. Vzhledem k rozmanitosti příčin tohoto problému se volba terapie liší případ od případu. Nechte si tedy poradit na specializovaných pracovištích.

Máte dvojitou bradu v rodině?

Reklama

Načítám