Hlavní obsah

Pozor na zdraví! Kdo by neměl pít bublinkovou vodu?

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Reklama

Voda je základ života, to ví každý. Ale k pití vám může připadat fádní. Je lepší si do ní přidat bublinky? Osvěží stejně? Je tělu prospěšná? Odpovědi nejsou jednoznačné.

Článek

Oxid uhličitý je hlavní odpadní látkou při dýchání. Ovšem od půlky osmnáctého století, kdy se zjistilo, že se jím dá osvěžit obyčejná voda, ho ve velkém popíjí většina populace. Hitem posledních padesáti let jsou slazené sycené nápoje. O jejich nebezpečí a vlivu na obezitu není pochyb. Ale jak je to s čistou vodou obohacenou bublinkami?

Hubnutí se, bohužel, nekoná

Modelky často pijí sycené vody s vysvětlením, že po nich nemají tolik hlad. Ano, na tom něco je. Plyn v žaludku vyvolá mírné překrvení, vy se cítíte rychleji plní, a přitom jste pozřeli jen vodu. Jenže… Bublinky v žaludku zvýší vylučování žaludečních šťáv, zrychlí vstřebávání a vy máte rychleji hlad. To už tolik dietně nezní. U jedinců s citlivou sliznicí žaludku může navíc dojít k pálení žáhy. Samostatnou kapitolou je pak překyselení organismu, ke kterému oxid uhličitý mírně přispívá.

Rychleji uhasí žízeň?

To je taky sporné. Mírné brnění v ústech, které, zvláště v létě, pociťujete jako přínosné, reálně nic nepřinese. Bublinky totiž znemožňují vypít větší objem vody najednou. Sycenou vodu tak jen po doušcích upíjíte (za neustálého mírného říhání), ale že byste se pořádně napili, to ne. Takže ve výsledku nezavodníte tělo tak jako obyčejnou pramenitou vodou.

A co se týče rychlosti hašení žízně, na to nemá vliv její obsah, ale teplota. Ledová voda okamžitě ochladí, ale následné překrvení sliznic tělo více zahřeje, než zchladí. Ale to je zase jiná písnička…

Foto: Puhhha, Shutterstock.com

Odborníci radí pít častěji a v menších dávkách než třeba litr najednouFoto: Puhhha, Shutterstock.com

Pozitivní přínosy

Je fyziologicky prokázáno, že rychlejší vstřebávání oxidu uhličitého do krve může mírně stimulovat nervovou soustavu, zvýšit srdeční tep či pomoci těm, kteří mají problém s nízkým tlakem. Tolik lékařská stránka. Ovšem pak je tady ještě ta spotřebitelská, respektive prodejní.

V balených sycených vodách hraje oxid uhličitý roli jakéhosi stabilizátoru. Brání množení bakterií a prodlužuje tak dobu použitelnosti prodávaných vod. Ty v plastových lahvích je navíc nutné sytit více, protože v nich dochází k větším ztrátám oxidu uhličitého než ve sklenicích.

Kardiaci a kojenci, pozor!

Pití bublinkových vod může u lidí s nemocným srdcem vyvolávat svíravý pocit na hrudi, problémy s dechem či poruchu srdečního rytmu. V žádném případě by pak sycené nápoje neměly přijít do úst kojencům, u kterých hrozí zvracení a komplikace s tím spojené.

A pak jsou tady ještě dvě, řekněme, ošemetné záležitosti. Díky nápojům s bublinkami budete dříve opilí, protože se alkohol rychleji dostane do krevního oběhu. A ta druhá se pojí s nadýmáním. Bývá s bublinkovými nápoji často spojováno, ale mylně. Většina oxidu uhličitého se totiž stihne uvolnit mnohem dříve, než se dostane do vašich střev.

Tak co, zůstanete u bublinkových vod, nebo se vrátíte k pramenité vodě?

Reklama

Související témata:

Načítám